Férfi kézi: Borzas Uros első számú balátlövő lesz Toulouse-ban

Vágólapra másolva!
2020.06.02. 07:09
Borzas Uros az EHF-kupában nyújtott teljesítményének köszönheti, hogy Toulouse-ban felfigyeltek rá: a 20 éves balátlövő hálás Vladan Maticsnak, amiért felkarolta, és egy napon szeretne vezéregyéniséggé válni.
Borzas Uros Franciaországa szerződik (Fotó: Szabó Miklós)
Borzas Uros Franciaországa szerződik (Fotó: Szabó Miklós)
Borzas Uros Franciaországa szerződik (Fotó: Szabó Miklós)
Borzas Uros Franciaországa szerződik (Fotó: Szabó Miklós)
Borzas Uros Franciaországa szerződik (Fotó: Szabó Miklós)

Borzas Urost meglepte a Toulouse érdeklődése. Mi több, ahogy megírtuk, a francia élvonalbeli bajnokság legutóbbi, csonka idényét az ötödik helyen záró klub nemcsak puhatolózott, már át is igazolta a Tatabánya 20 éves játékosát, csak a hivatalos bejelentés várat magára. A fiatal balátlövő nem tudja, melyik meccsen hívta fel magára a csapat és a trénere, a játékosként világbajnok, korábban a Chambéryt és a PSG-t is irányító Philippe Gardent figyelmét, habár azt sejti, a Füchse Berlin vendégeként szerzett kilenc gólja az EHF-kupában jó ajánlólevélnek számított.

Akárcsak Tesla
A Fenix Toulouse 5. helyezése feljogosítja Borzas leendő csapatát a nemzetközi kupaszereplésre, így a válogatott szempontjából szem előtt is lehetne Borzas Uros, aki származását tekintve szeretné eloszlatni az esetleges kételyeket: „Szerb vagyok, csakúgy, mint a híres feltaláló, Nikola Tesla, aki az Egyesült Államokban vált híressé. Ha ezt vesszük alapul, Magyarország olyan nekem, mintha Amerika lenne…”

„Sokat köszönhetek a Tatabányának, igazából itt lettem NB I-es kézilabdázó – mondta Borzas Uros a Nemzeti Sportnak, aki először 2019 januárjában a Veszprém kölcsönjátékosaként került a Bányászhoz, amely hat hónappal később végleg megszerezte. – Az elején kicsit meg voltam szeppenve, kellett vagy fél év, mire megszoktam a légkört. A legutóbbi idény viszont más lehetett volna, de hihetetlen sérüléshullám sújtott minket, ezért sokan – köztük én is – gyakran nem a saját posztunkon játszottunk. Sajnálom, hogy így ért véget a bajnokság, mert bennem, illetve a csapatban is sokkal több volt.”

A 198 centis, 98 kilós átlövő Zentán született, Magyarországra 12 évesen érkezett, először Alsóörsön játszott, ahonnan a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiára vezetett az útja. Később a korosztályos magyar válogatottban is bemutatkozott, sőt, a 2016-os bulgáriai B-csoportos ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a mieinkkel, és a torna álomcsapatába is beválasztották. Közben a Veszprém is felfigyelt rá.

„Noha már 2017-ben bemutatkoztam az élvonalban, mégsem éreztem, hogy hosszú távon számolnának velem Veszprémben, ezért olyan csapatba szerettem volna szerződni, amelyben több lehetőséget kapok – folytatta Borzas, aki sokat köszönhet Vladan Maticsnak, a Tatabánya vezetőedzőjének, amiért felkarolta, és mentálisan, valamint fizikailag is felkészítette a profi pályafutásra. – Korán elkerültem otthonról, ezért gyerekként nehéz eset voltam, nem volt könnyű együttműködésre bírni. Idővel sokat tanultam magamról, a környezetemről, megismertek az emberek, és talán rátaláltam az útra, amelyet most szeretnék bejárni.”

A februári, Veszprém elleni Magyar Kupa-vereséget követően Matics úgy nyilatkozott, a „kis Borzasnak” még túl magas ez a szint – noha ezért egyáltalán nem haragudott meg mesterére a fiatal tehetség, azt viszont már sokkal nehezebben viselte el, amikor a kispadon kellett ücsörögnie. A befektetett munka azonban most megtérülni látszik, miután Toulouse-ban első számú balátlövőként számolnak vele.

„Karrierem legfontosabb időszaka következik, tele újdonságokkal. Testileg, szellemileg fel kell készülnöm e kihívásokra, sokat kell dolgoznom mindennap, ráadásul meg kell tanulnom franciául is. Minél többet szeretnék kint fejlődni, de a legfontosabb: ki akarom hozni magamból a maximumot, mert egy napon vezérré szeretnék válni” – tette hozzá az átlövő, aki eleinte egyedül él majd Toulouse-ban, ám reméli, hogy barátnője és családja is sűrűn fogja látogatni a dél-franciaországi városban.

JÁTÉKOSMOZGÁS
TATABÁNYA KC 2020–2021
Érkezett: Debreczeni Dávid (beálló, FTC), Hornyák Bence (jobbszélső, Veszprém), Molnár Balázs (balszélső, Eger), Sunajko Stefan (balszélső, szerb-magyar, Szeged), Piotr Wyszomirski (lengyel, kapus; Lemgo, német), Zdolik Bence (balátlövő, Balatonfüred)
Távozott: Borbély Ádám (kapus, ?), Marko Davidovic (bosnyák, irányító; ?), Deményi Xavér (kapus, FTC), Dénes János (beálló-védő, Balatonfüred), Ernei Bence (balszélső, ?), Holpert József (szerbiai, Vác – kölcsönből vissza), Vitalij Komogorov (orosz, balátlövő; ?), Pásztor Ákos (jobbszélső, ?), Szász András (romániai, beálló; Dinamo Bucuresti), Borzas Uros (szerb–magyar, balátlövő; Fenix Toulouse, francia), Vladimir Vranjes (bosnyák, beálló; Meskov Breszt, fehérorosz), Milos Vujovics (montenegrói, balszélső; Füchse Berlin, német)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik