Férfi kézi BL: ilyen sem volt még – nyomkövető csip lesz a játékosok mezén

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.01. 12:42
null
Nagy Lászlóék teljesítményéről minden korábbinál részletesebb képet kaphatunk
A hétvégi férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő egyik újdonsága lesz, hogy nyomkövető csipet helyeznek el a játékosok pólóján, amelynek segítségével a korábbiakhoz képest összehasonlíthatatlanul több adat áll majd a rendelkezésre a mérkőzésekről.


Az európai szövetség (EHF) már évek óta elkötelezett híve a különböző technikai újításoknak, ebbe a sorba illeszkedett a tavalyi final fouron debütáló speciális labda, az iBall, amely idén is visszatér a klubkézilabda csúcseseményére. A labda belsejébe egy csipet helyeztek el, ezáltal a szurkolók és a meccs résztvevői valós idejű adatokhoz juthattak. Így például láthatták a lövések erősségét és hogy milyen távolságról eresztették el a labdát.

Idén egyel továbblépett az EHF, és a játékosok pólójának két váll közötti részébe is egy nyomkövető csipet helyeznek el. A fejlesztés a müncheni műszaki egyetem által alapított Kinexon cég nevéhez fűződik, és a segítségével például a mezőnyjátékosok futásmennyiségéről, leggyorsabb sprintjeiről és legmagasabb ugrásairól is rendelkezésre állnak majd adatok, vagy éppen a kapusok esetében a legjobb reakcióidőkről.

A szurkolók az arénában elhelyezett óriáskivetítőn vagy éppen az esemény hivatalos okostelefonos alkalmazásában folyamatosan láthatják az eredményeket, és a négy résztvevő csapat is részletes riportot vehet át.

A szenzor mindössze 14 grammos, így egyáltalán nem befolyásolja a játékosokat mérkőzés közben. Az érzékelők a pálya körül helyezkednek el, és a vezeték nélküli összeköttetés révén valós időben továbbítják a beérkező adatokat, amiket így valós időben lehet megosztani az érdeklődőkkel.

A kézilabdát régóta éri az a vád, hogy más csapatsportágakkal összevetve kevés adat érhető el a mérkőzésekről, a mostani fejlesztéssel ebben az irányba tett egy fontos lépést az EHF.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Vezeti:Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)18.00(Tv:Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Vezeti:Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok)15.15(Tv:Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (északmacedónok)
15.15(Tv:Sport1)
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
18.00(Tv:Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik