Férfi kézi BL: Fegyelmezett játékkal célba érhetünk – Nagy László

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.04.24. 12:11
null
Nagy László (középen) nehéz meccsekre számít a német kirakatcsapat ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A Telekom Veszprém csapatkapitánya, Nagy László szerint a Bundesligában élén álló Flensburg legyőzése a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében hatalmas feladat, ám teljesíthető.

Régi ismerősök és leendő csapattársak állnak szemben egymással szerdán Flensburgban. A veszprémiek tavaly február végén jártak már ott a csoportkörben, és akkor pontot hagytak a német bajnoknál. Akkor már tudni lehetett, hogy tovább kuszálódnak, bonyolódnak a személyi szálak a két együttes között. A veszprémi csapat akkori trénere, Ljubomir Vranjes ellenfélként tért vissza előző klubjához, amelyből a Veszprémhez tartott – jelenleg már itt is játszik – a francia Kentin Mahé, valamint tudni lehetett, hogy a dán Rasmus Lauge is oda tart Flensburgból – ez a szerződés idén nyáron lép életbe.

ELLENFÉLNÉZŐ

A Flensburg kiemelkedő eredményei: BL-1. (2014), 2x KEK-1. (2001, 2012), EHF-kupa-1. (1997), 2x BL-2. (2004, 2007), KEK-2. (2002), 2x EHF-kupa-2. (1998, 2000), 2x német bajnok (2004, 2018), 4x Német Kupa-győztes (2003, 2004, 2005, 2015).

Maik Machulla a 2017 nyarától tavaly októberig a Veszprémet (mérsékelt eredménnyel) sikerekre vezetni igyekvő Ljubomir Vranjes utóda. A Flensburg 2014-ben Vranjessel ért a csúcsra a BL-ben, és akkoriban Machulla volt a másodedzője. Sokak szerint Machulla kivételes szakmai felkészültségének több mint jelentős szerepe volt az akkori BL-diadalban. Hogy tud valamit, azt alátámasztja csapata tavalyi Bundesliga-aranya és jelenlegi első helye a német bajnokságban.

A Flensburg legjobbja és kulcsembere a dánokkal frissiben világbajnok Rasmus Lauge, aki nyártól a Veszprém irányító-átlövője lesz: 61 gólt lőtt ebben a BL-idényben. A nyolccsapatos B-csoportban a PSG (26 pont) és a Szeged (20) mögött végzett a Flensburg (15), amely a nyolcaddöntőben kettős győzelemmel jutott túl a fehérorosz Breszten. A Veszprém elleni KEK- és BL-mérlege: 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség.

A dán világbajnokot annak idején még Vranjes győzte meg, hogy kövesse őt a magyar rekordbajnokhoz, ám időközben nagyot változott a világ Veszprémben. A szemlátomást pozitív átalakulás fontos része volt, hogy Vranjes utóda a spanyol David Davis lett, aki tavaly októberben megörökölte a csapatot, a bizonyos szakmai hiányosságok okozta, azóta enyhülő gondokat, valamint a már aláírt és/vagy előkészítés alatt álló szerződéseket is.

Amikor a veszprémiek Laugétól korrekten megkérdezték, hogy ezek után változtatna-e a korábban aláírt megállapodáson, netán elállna-e tőle, a játékos azt felelte: „Minden maradhat az eredeti egyezségünk szerint. Én a világhírű Veszprémhez írtam alá, és a következő idénytől ebben a csapatban szeretném folytatni a karrieremet.”

Lauge akkor még nem tudta, hogy a BL-negyeddöntőben összeakad jelenlegi és leendő csapata. A szerdai első meccs előtt ezt mondta: „Ez semmilyen gondot nem okozhat a Flensburgnak, a Veszprémnek és nekem sem. Nagyon egyszerű a szituáció, mert idén a Flensburggal akarok a négyes döntőbe jutni, jövőre a Veszprémmel. Nekem mindig az aktuális együttesem sikere a legfontosabb, és erről minden hivatásos kézilabdázó egyformán gondolkozik.”

Ezt az iskolát már kijárta a Veszprém csapatkapitánya, Nagy László is, aki a Barcelonával kétszer ünnepelt Bajnokok Ligája-diadalt, élete nagy álma meg azzal teljesülne, ha a Veszprém játékosaként is magasba emelhetné a BL-trófeát.

VÉLEMÉNYEK
Maik MACHULLA, a Flensburg edzője: „A jövőre lejáró szerződésemet a múlt héten a klub meghosszabbította 2023-ig, és ezt a gesztust a csapatom segítésével szeretném meghálálni. Ez nem lehet más, csak a BL négyes döntőjébe jutás. Ehhez nálunk minden feltétel adva van, és csupán a Veszprém elleni két meccs választ el bennünket a nagy céltól. Ez viszont hatalmas akadály, amelyet akkor tudunk leküzdeni, ha már a szerdai találkozónkon jól játszunk, és minél nagyobb előnyt szerzünk a visszavágóra.”
David DAVIS, a Veszprém edzője: „A világ egyik legjobban felkészített csapatával, a Bundesligában élen állóval szemben kell kiharcolnunk a továbbjutást. A Flensburg rohanós, gyors kontrákra alapuló játéka és a kerete sem sokat változott az utóbbi években. Mi is jól ismerjük, mégsem egyszerű felvenni és megnyerni ellene a harcot. Szerencsére nincs újabb súlyos sérültünk, játékosaink maximálisan motiváltak és felkészültek, az ünnepek alatt is minden nap tréningeztek. Kedden még itthon edzettünk, de az éjszakát már Flensburgban töltöttük.”

„Tavaly sajnos lemaradtunk Kölnről, de idén vissza akarunk térni és meg akarjuk szerezni az első helyet – állította igen határozottan Nagy László.Ennek egyetlen titka van: a saját, egyre jobban összeálló, védekezésre alapuló játékunkat a lehető legpontosabban, hiba nélkül kell játszanunk a BL további meccsein. Ehhez képest csak másodlagos, melyik csapattal találkozunk – az aktuálisan legyőzendő a Flensburg, amely ugyancsak a négy közé vágyik. Rohanós stílusával sok ellenfelét megverte, a Bundesligában is biztosan vezet, legutóbb, múlt vasárnap a Löwent múlta felül idegenben hárommal éppen a sok gólt lövő Lauge, Johannessen és Gottfridsson vezérletével. A két meccs borzalmasan nehéz lesz, de ismerem magunkat, fegyelmezett játékkal célba érhetünk.”

A csapatkapitány szavaira Kentin Mahé is ráerősített: „A Flensburg sokat készülhetett ellenünk, még akár a Löwen elleni legutóbbi bajnoki meccsét is erre használhatta. A Német Kupából kiesett, ám a Bundesligában nagyon jól áll, újra aranyérmes lehet. A világbajnok dán csapatból flensburgi játékos Rasmus Lauge, Simon Hald, Lasse Svan és Anders Zachariassen. Jól ismerjük őket, kemény harcosok, de mi is azok vagyunk.”

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Szerda
19.00:
Flensburg (német)–Telekom Veszprém (Tv: Sport1)
20.45: Nantes (francia)–Barcelona (spanyol)
Csütörtök
20.00: Vardar Szkopje (északmacedón)–Mol-Pick Szeged (Tv: Sport1)
Szombat
18.00: Kielce (lengyel)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik