MTI 2019.09.13 09:19

Férfi kézi BL: az EHF szerint a Veszprém a fő esélyes

A Telekom Veszprém csapatát tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre a férfi kézilabda Bajnokok Ligája szombati rajtja előtt.

 

Az európai szövetség (EHF) honlapján  elsősorban a nyári igazolásokkal indokolják, miért a veszprémiek állnak a legfrissebb erősorrend élén. A kapus Székely Márton a Tatabányától, a szerb Vladimir Cupara a lengyel Vive Kielcétől érkezett. Tavaszig a BL-címvédő északmacedón Vardar Szkopjét erősítette a brazil beálló, Rogerio Moraes Ferreira, valamint a montenegrói balátlövő, Vuko Borozan. Jobbátlövő-posztra igazolták a lengyel Pawel Paczkowskit a Kielcétől, és az egyiptomi Jahija Kaled Omart az SC Zamalektől.

Az átigazolási piac nyári slágere a balátlövő- és irányító-poszton is bevethető dán Rasmus Lauge Schmidt megszerzése volt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázót az előző idényben a német élvonal legjobb játékosának választották.

Az EHF cikke úgy fogalmaz: a jelentős nyári erősítések már megszokottak a Veszprémnél, mostanra azonban lenyűgöző, sőt ijesztően erős lett a csapat. A bő keret egyébként azért is indokolt, mert az együttes a BL és az NB I mellett ismét szerepel a SEHA-ligában is.

David Davis vezetőedző csodát tett, miután az előző szezon közben – októberben – csatlakozott a klubhoz, idén pedig a teljes felkészülési időszak a rendelkezésére állt, tehát sokkal több ideje van a lehető leghatékonyabbnak gondolt stílus és csapatjáték kialakítására – írta az európai szövetség.

A veszprémiektől Mikler Roland távozott, és visszatért Szegedre, a szerb Momir Ilics és Nagy László pedig visszavonult, ám utóbbi sportigazgatóként a klubnál maradt, és a biztonság kedvéért kiváltották a játékengedélyét az új idényre is.

Az erősorrendben az előző idény ezüstérmesét a Barcelona, a Paris Saint-Germain, a THW Kiel és a Vive Kielce követi, a Mol-Pick Szeged pedig a hatodik helyen áll.

A csongrádiakról az EHF azt írja, az előző szezonban sokáig komoly esélyük volt – fennállásuk során először – a négyes döntőbe jutni, a negyeddöntőben azonban búcsúzni kényszerültek. Még motiváltabbá teheti őket, hogy elveszítették bajnoki címüket a Veszprémmel szemben.

A csapatot továbbra is Juan Carlos Pastor vezetőedző irányítja, a keretből viszont távozott Balogh Zsolt, Pedro Rodríguez és Marin Sego. Komoly erősítésnek tűnik Mikler Roland mellett a Paris Saint-Germaintől érkezett horvát jobbátlövő, Luka Stepancic, és a Rhein-Neckar Löwentől igazolt szerb jobbszélső, Bogdan Radivojevics. A Tatabányáról szerződtetett beálló, Rosta Miklós némileg tehermentesítheti Bánhidi Bencét, aki Achilles-ín-fájdalmak miatt csapata horvátországi és franciaországi túráját kihagyta a felkészülési időszakban.

A horvát védekező-specialista, Alen Blazevic legalább három hónapig nem kézilabdázhat, mert porckorong-sérv miatt műtétre volt szüksége. A Szeged és a Veszprém is hazai pályán kezdi a szezont, előbbi szombaton a Barcelonát, utóbbi vasárnap az ukrán Motor Zaporizzsja együttesét fogadja.

A csoportkör március 1-ig tart, de december eleje és február eleje között szünet lesz a januári, norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság miatt. Az A- és a B-csoport első hat-hat helyezettje jut a rájátszás első fordulójába, ahol a két csoportelsőnek nem kell pályára lépnie. A kieséses szakasz első köréhez két együttes csatlakozik még a gyengébb csapatokat felvonultató C- és D-csoportból.

A negyeddöntőben aztán a hat párharc győztese, valamint az A- és B-csoport első helyezettje szerepel majd. A négyes döntőt május 30-án és 31-én Kölnben rendezik.

Az alsó ágon öt magyar játékos is szerepel: Sunajko Stefán és Koncz András a svéd IK Sävehof, Jamali Iman a román Dinamo Bucuresti, Császár Gábor a svájci Kadetten Schaffhausen, Szita Zoltán pedig a lengyel Orlen Wisla Plock együttesét erősíti.

2020.07.08 22:05:14

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Sorozatunk újabb részében visszamegyünk a kilencvenes évekig, amikor a válogatott történelme egyik legnagyobb sikerét érte el 1997-ben.

2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.

2020.06.21 23:16:12

Kézilabda S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.