Férfi kézi BL: Amióta Davis megérkezett, elkezdtünk edzeni – Nagy László

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.03. 11:29
null
Nagy László szerint a mostaninál már nem tudnak többet edzeni (<strong>Fotó</strong>: Tumbász Hédi)
A nagy kérdés, sikerül-e megállítani a gyors Löwent, mindenesetre Veszprémben bizakodnak, hogy felveszik a német vetélytárs ritmusát.

Mint egy falat kenyér, úgy kell a szombaton megszerezhető két BL-pont a Telekom Veszprémnek, hogy megelőzze a táblázaton aktuális – és örök – ellenfelét, a német Rhein-Neckar Löwent, és egyúttal tapadhasson az A-csoportban előtte álló Barcelonához, Vardarhoz és Kielcéhez. Legutóbb két héttel ezelőtt rendeztek fordulót a férfiaknál a Bajnokok Ligájában, az akkor bemutatkozó új tréner, David Davis vezetésével a Veszprém őrületes csatában egy góllal legyőzte Montpellier-ben a BL-címvédőt. Igaz, ezután két késbe is beleszaladt – kikapott az NB I-ben Tatabányán, majd otthon a Szegedtől.

FEGYELEM ÉS NAGY SZÍV – EZ LEHET A HAZAI SIKER TITKA

Hogyan lehet két pontot szerezni a Löwen ellen?
– Csakis akkor nyerhetünk a kitűnően felkészített német bajnoki ezüstérmes ellen, ha támadásban és védekezésben sikerül föléje nőni, de különösen lerohanásban és visszarendeződésben – mondta David Davis a Nemzeti Sportnak. – Naponta javul a formánk és az erőnlétünk, van okunk a bizakodásra. A válogatottak náluk is egészségesen tértek vissza, nekik is teljes a keretük.

Mi a vendégek legfőbb erőssége?
– Több is van. Az edzőjükkel kezdem, Nikolaj Jacobsennek hatalmas a rutinja, és évek óta építi, erősíti csapatát. Nagy taktikus, az eredményei önmagukért beszélnek. Együttese a Bundesligában hetente játszik BL-erősségű meccseket, a gólerős irányító-átlövő, a svájci Andy Schmid a vezére. Rá különösen kell vigyáznunk. A védekezést a két sztárkapus fogja össze, a védőfal két oszlopa a spanyol Gedeón Guardiola és a szerb Ilija Abutovics. Villámgyorsak a szélsőik, és két azonos tudású sorral állnak ki.

Hol tart a csapata az ön taktikai rendszerének elsajátításában, alkalmazásában?
– Haladunk, fokozatosan összeáll minden. Több játékosunknak nem is egészen új, és ők segítik a többieket. Fegyelmezetten, nagy szívvel, jó hangulatban edzünk. Ez meghozza az eredményét.

Erről a Veszprémben régen látott mélypontról nem könnyű és nem is egyszerű elmozdulni, de játékos és szakvezető egyaránt azt állítva fogadkozik, hogy a klasszisok nem felejtettek el kézilabdázni.

Nem állunk a helyzet magaslatán, ezt ki tudjuk jelenteni – mondta Nagy László a veol.hu-nak. – Rengeteg oka van, azonban egy biztos, nem törtünk meg és nagyon bizakodóak vagyunk. Amióta David Davis megérkezett hozzánk, elkezdtünk edzeni, ami teljesen normális dolog, és eddig is így kellett volna, hogy legyen. Most úgy állunk, hogy ennél többet már nem tudunk edzeni, és ennél jobban, precízebben már nem tudunk felkészülni a mérkőzésekre.”

Davis edző – egyben Egyiptom szövetségi kapitánya – pontosan tudja, hogy a sok helyen bevált spanyol iskolára miként kívánja át-, illetve visszaállítani új együttesét.

Korábban nem volt edzőellenes a megnyilvánulásunk, inkább tanácstalanok voltunk – folytatta Nagy László. – Jöttek sorban a vereségek, az edzéseken sem találtuk a helyünket. Minden jó szándékkal készült fel Vranjes a mérkőzésekre, de lehet, hogy mi voltunk az általa elképzelt stratégiára alkalmatlanok. Most viszont Davis hozzánk igazítja a taktikát. Következetesen építi az edzéseket és a taktikát is. Milliméter pontossággal be van lőve mindenkinek a helye. S reméljük, ennek meglesz az eredménye szombaton is. Ha valaki azt állítja, nem eredményes a spanyol kézilabda, akkor nyugodtan nézzen körül klubszinten, vagy akár válogatott szinten is. Én azt gondolom, jó kezekben vagyunk, és abszolút bizakodó vagyok a jövőt illetően.”

ELLENFÉLNÉZŐ

Trófeák sora díszíti az utóbbi tíz évben sok sikert elérő Rhein-Neckar Löwen mannheimi serlegtermét. A 2016-ban és 2017-ben német bajnok, 2018-ban Német Kupa-győztes gárda EHF-kupát nyert 2013-ban, KEK-döntőt veszített 2008-ban a Veszprémmel szemben, valamint negyedik lett az először megrendezett BL négyes döntőben 2011-ben. A Veszprémmel 2008 óta nyolcszor találkozott, a mérlege 2 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. Legutóbb 2014 decemberében Mannheimben, BL-csoportmeccsen 32–25-re győzött.

Nikolaj JACOBSEN, a Löwen edzője: „A tavasszal, a Veszprémhez hasonlóan, nekünk sem sikerült megvédenünk bajnoki elsőségünket, így ezüstérmesként kerültünk a BL-be, mégpedig a lényegesen erősebb csoportba. Ebben és a Bundesligában nagyon nehéz meccsek sora vár ránk. A szombati veszprémi mérkőzésünkre csütörtökön Düsseldorfban bajnokin hangoltunk, nyertünk öttel a Bergischer HC ellen. Pénteken már indultunk Magyarországra. Ugye, érthető, hogy nagyon be kell osztanunk az erőnket?”

Újoncai: Jesper Nielsen (Paris SG), Steffen Fäth (Füchse Berlin), Ilija Abutovics (Vardar), Jannik Kohlbacher (Wetzlar), Vladan Lipovina (Hüttenberg)

Távozott a nyáron: Rafael Baena (Begischer HC), Hendrik Pekeler (Kiel), Kim Ekdahl Rietz (Paris SG), Harald Reinkind (Kiel), Momir Rnics (?)


FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, A-CSOPORT
6. FORDULÓ
SZOMBAT
16.30:
Vardar Szkopje (macedón)–Meskov Breszt (fehérorosz)
17.30:
Telekom-Veszprém–Rhein-Neckar Löwen (német) (Tv: Sport1)
19.30: Kristianstad (svéd)–Montpellier (francia) (Tv: Sport1)
VASÁRNAP
19.00:
Barcelona (spanyol)–Kielce (lengyel)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona (spanyol)541173–136+378
2. Vardar Szkopje (macedón)541143–132+118
3. Kielce (lengyel)541155–145+108
4. RN Löwen (német)532163–152+116
5. TELEKOM VESZPRÉM532141–142 –16
6. Meskov Breszt (fehérorosz)523134–144–104
7. Montpellier (francia)55129–147–180
8. Kristianstad (svéd)55138–178–400

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik