Férfi kézi BL: a Szeged rögtön hátrányból indul, Veszprémben a végső győzelem a cél

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.09.16. 10:04
null
Szegeden nem sikerült pótolni a távozó Jorge Maquedát (Fotó: Török Attila)
Nyögvenyelősen kezdődik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája-idény, a Szeged meccse máris elmarad, a Veszprém ugyanakkor kedvezőbb előjelekkel indítja a sorozatot.

Először és remélhetőleg utoljára fordul elő az európai férfi kézilabda történetében, hogy úgy kezdődik el egy Bajnokok Ligája-idény, hogy az előző még be sem fejeződött. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) ugyanis nagyon elkötelezett, és úgy döntött, a december 28-i hétvégén megrendezi az előző kiírás koronavírus-járvány miatt elhalasztott négyes döntőjét Kölnben, amelyben a Telekom Veszprém is szerepet kap.

Nagyon valószínű, hogy a pandémia ezt az évadot is átírja, ám kérdés, hogyan és mennyire, illetve az is, miként reagálnak a szövetségek és a csapatok.

A fogaskerekek viszont már most is akadoznak, bár a Telekom Veszprém elutazott Nantes-ba, hogy szerdán pályára lépjen Franciaországban az első fordulóban, kedden hivatalossá vált, hogy a másik BL-csapatunk, a Mol-Pick Szeged nem tudja fogadni első ellenfelét, a Paris Saint-Germaint, miután öt játékosa is megfertőződött koronavírussal. A csapatnak hetekre karanténba kell vonulnia, ami óriási érvágás.

Juan Carlos Pastor együttese amúgy is nehézségekkel küzd, a jobb­átlövőé például hiányposzt Szegeden, mert nem sikerült pótolni a Veszprémhez igazoló Jorge Maquedát, és a horvát Luka Stepancic is kiesett három hónapra a megműtött bokájával.

Márpedig egy jobbátlövővel (Stanislav Kaspárek) még az NB I-nek is necces nekifutni, ha a csapat bajnoki álmokat dédelget, hát még a Bajnokok Ligájának...

A pozitív teszt miatti halasztás pedig kérdőjeleket vet fel a folytatást illetően, nem tudni, mennyire lesz tartható a következő mérkőzések időpontja.

David Davis alakulatánál viszont nincsenek ilyen gondok, csalódás lenne, ha ezzel a bivaly­erős kerettel a Veszprém nem masírozna be a négyes döntőbe.

A bakonyi gárda nemhogy nem lett gyengébb az előző idényhez képest, még erősödött is, hiszen érkezett a csapathoz a világbajnok dán balátlövő, Nikolaj Markussen, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes orosz jobbszélső, Danyiil Siskarjov, a két spanyol Európa-bajnok, a jobbátlövő Jorge Maqueda és a kapus Rodrigo Corrales, valamint visszatért a magyar válogatott balátlövő, Ligetvári Patrik.

Ráadásul továbbra is a klubnál játszik a védő Blaz Blagotinsek és a jobbszélső Manuel Strlek, a kispadon pedig ott ül David Davis, ők mindhárman bekerültek az előző évad All Star-csapatába.

Ezek nagyon jó előjelek, és az extra motiváció is megvan, mivel az Építők már ötször bejutott a final fourba, sőt négyszer a fináléba is, de mindannyiszor lecsúszott az aranyról. Ami egyébként rekord a sorozatban, még ha nem is szívderítő...

A Telekom Veszprémnek tehát csak a BL-győzelem elfogadható, ezzel már Davis mester sem óvatoskodik, a spanyol tréner kerek perec kijelentette, a cél a trófea megszerzése.

A Szeged ugyanakkor nehezebb helyzetben van, mint az előző idényben volt, a mostani borítékolhatóan küzdelmesebb lesz, ám a fő kérdés úgyis az, hogy a vírushelyzet menet közben mennyire rajzolja át Európa kézilabdatérképét.

„Az erőviszonyokat tekintve nem számítok nagy átalakulásra ebben a Bajnokok Ligájaévadban, habár a járvány mindent felülírhat. Már most vannak nagy hiányzók, mint a szegedi Luka Stepancic, Juan Carlos Pastornak mégsem a jobbátlövő poszt a legnagyobb gondja, hanem hogy csapata mikor léphet pályára legközelebb” – vélekedett Gulyás István, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

„A Porto szeretne szintet lépni, ehhez jól erősített, miközben a Nantes-ból és a PSG-ből is távoztak kulcsemberek, ám őket többé-kevésbé sikerült pótolni. A német klubok az egyiptomi világbajnokság elhalasztása mellett kampányoltak, ráadásul a Bundesliga csak októberben kezdődik, nem tudni, féléves kihagyást követően mire lesznek képesek a BL korai szakaszában. Bízom benne, hogy Máthé Dominik sokat játszik majd a leginkább otthon veszélyes Elverumban, és hamar magába szívja az északi mentalitást. A juniorkorú Melnyicsuk Viktort is figyeljük a Motorban, reméljük, könnyen elsajátítja az orosz iskolát, és élni tud ezzel a lehetőséggel” – árulta el a kapitány.

„A Vardarnál ismét nagy célokat tűztek ki, holott meggyengült a keret a nyáron, a folyamatos anyagi nehézségek azonban még jobban összekovácsolhatják az északmacedónokat. Hasonló a helyzet a Kielcével is. A Meskov Bresztet Stas Skubéval a legjobb nyolcba várom, a négyes döntő már túl magas lépcsőfok lenne, ahogy a Zágrábnak is. A Barcáról egyelőre nem sokat hallani, a spanyol bajnokságban amúgy sincs ellenfele, így igazán csak a nemzetközi porondon tud felpörögni” – mondta Gulyás.

„A Cegléd elleni bajnoki találkozót komolyan vettük, és kifejezetten jó meccset játszottunk, így jó érzésekkel utazhatunk Franciaországba. Nehéz első meccsel kezdjük a Bajnokok Ligáját, a házigazda Nantes-nak nagyon jó a védelme, kiváló a vezetőedzője, és egyénileg jól képzettek a játékosai. De erre vártunk már régóta, hogy végre elkezdődjön ez a sorozat, a játékosok tele vannak pozitív energiával és erővel. A célunk ugyanaz, mint mindig, bejutni a négyes döntőbe és ha már ott vagyunk, megszerezni a trófeát” – jelentette ki   David Davis, a Veszprém edzője.

„A Veszprémi KKFT elleni meccset követően nagyon dühös voltam, mert sok gólt ajándékoztunk az ellenfélnek. A csurgói győzelmünk után pihentettem néhány játékosomat, mégsem ennek a számlájára írható a szoros végeredmény. Szeretek mérkőzésről mérkőzésre fejlődni, de ezt legutóbb nem láttam a csapatomnál. Az is aggaszt, hogy egy ideje nem tudunk teljes kerettel kiállni, egyre több hiányzónk van, folyamatosan figyeljük a piacot, hogy minőségi jobbátlövőt találjunk Kaspárek mellé. Martin Stranovskyval szerencsénk volt, ő sokat segíthet a bal szélen, de a belső posztokon más a helyzet, Ha nem találjuk meg a megfelelő játékost, megoldjuk házon belül. Bízom benne, hogy a BL-meccseken majd jobban koncentrálunk, figyelünk a részletekre, mert át kell programozni az agyunkat ezekre a találkozókra, csak akkor léphetünk előre” – mondta Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője lapunknak még az előtt, hogy a csapatnál felütötte volna a fejét a koronavírus.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Szept. 16., 18.45: Meskov Breszt (fehérorosz)–HC Vardar 1961 (északmacedón) (Tv: Sport1)
Szept. 16., 20.45: SG Flensburg-Handewitt (német)–Kielce (lengyel)
MOL-PICK SZEGED–PSG Handball (francia) – elhalasztva
Szept. 17., 20.45: FC Porto (portugál)–Elverum (norvég) (Tv: Sport1)

B-CSOPORT
Szept. 16., 18.45: Celje (szlovén)–Aalborg Handbold (dán)
Szept. 16., 20.45: HBC Nantes (francia)–TELEKOM VESZPRÉM (Tv: Sport1)
Szept. 17., 18.45: Motor Zaporizzsja (ukrán)–Barca (spanyol) (Tv: Sport1)
Szept. 17., 18.45: PPD Zagreb (horvát)–THW Kiel (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik