PSG-Veszprém és Kiel-Szeged a BL-negyeddöntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.24. 11:25
null
Jean Brihault és Michael Wiederer húzta ki a párokat (Fotó: EHF, archív)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában megtartották a férfi Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorsolását, amelyben a Veszprém és Szeged révén két magyar csapat is érdekelt volt. Az MKB-MVB Veszprém a Paris Saint-Germainnel került össze, a Mol-Pick Szeged pedig a THW Kiellel, tehát mindkét gárda kemény ellenfelet kapott.

FÉRFI KÉZILABDA BL
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
PPD Zagreb (horvát)–Barcelona (spanyol)
Vardar Szkopje (macedón)–Vive Tauron Kielce (lengyel)
PSG (francia)–MKB-MVM VESZPRÉM
MOL-PICK SZEGED–THW Kiel (német)

A SORSOLÁS

Az eseményt a bécsi Auhof Centerben levő Sky-stúdióban tartották. Először felidézték a nyolcaddöntők emlékezetes momentumait, köztük a számunkra kedves veszprémi és szegedi győzelmeket. A sorsolásban Michael Wiederer EH-főtitikár és Jean Brihault EHF-elnök működött közre.

Egyedüliként Magyarország képviseltette magát két csapattal a nyolc között. A Veszprém az első kalapból, míg a Szeged a másodikból várta ellenfelét. A sorsoláson nem volt nemzeti védettség és a korábbi csoportellenfelek is összekerülhettek, így Veszprém–Szeged párosítás is összejöhetett.

A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy nem lesz magyar párharc (egyelőre), de mindkét csapatunk kemény riválist kapott. A Veszprém előzetesen a PSG-t szerette volna elkerülni a lehetséges ellenfelek közül, de éppen a francia sztárcsapattal sorsolták össze. A Szegednek előzetesen talán a Kielce ellen lett volna a legtöbb esélye, de helyette a Kiel jutott neki. A lengyelekre a Vardar Szkopje vár, míg a legkönnyebb dolga talán a Barcelonának lesz a horvát PPD Zagrebbel.

A nyolc közötti párharcok első mérkőzéseit a 2. kalapból sorsolt csapat otthonában rendezik, tehát a Szeged hazai pályán, míg a Veszprém idegenben kezd. A negyeddöntő-mérkőzések időpontjai: április 8–12., ill. 15–19.

REAKCIÓK

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL négyes döntőjébe a Veszprém–PSG párharcból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Megint a PSG? Ez hihetetlen... – idézi Antonio Carlos Ortega első reakcióját a Veszprém hivatalos honlapja. – Egy BL-negyeddöntőben már nincs könnyű ellenfél, ezek a meccsek mindig rettentően nehezek. Nekünk ugyanolyan alaposan kell készülnünk erre a meccsre is, mint minden más összecsapásra. A PSG-nek fantasztikus kerete van, tele kiváló képességű játékosokkal. Nagy kihívás elé nézünk.”

„Ahhoz, hogy bekerüljünk a final fourba, minden ellenfelet le kell győznünk. Remélem, hogy sikerül olyan eredményt elérnünk, mint tavaly, ezen kell dolgoznunk az elkövetkező hetekben” – kommentálta a sorsolást Nagy László.

„Rossz emlékeink vannak a Veszprém elleni párharcról. Pokol a hazai pályájuk, a mienk sajnos még nem az, de a szurkolóink egyre jobb hangulatot teremtenek a mérkőzéseinken, a Veszprém ellen ez még jobb lesz. A Veszprém nagyon jó szezont produkált eddig, Mikler és társai fantasztikus teljesítményt nyújtottak egész évben. 70:30 arányban a Veszprémet tartom a párharc esélyesének” – mondta a sorsolás után Bruno Martini, a PSG általános igazgatója.

Mikler: Most le vagyok lombozva!

„A Szegeddel szerettünk volna játszani, ha kívánságműsor a sorsolás, őket kérjük. Elsősorban Marko Vujin – aki évekig játszott Magyarországon – szeretett volna megmérkőzni a szegediekkel. A Löwen ellen mindenki láthatta, milyen kemény ellenfél a Szeged, a kis arénájukban legalább olyan fantasztikus hangulat lesz, mint a veszprémiben” – mondta Sabine Holdorf-Schust, a Bundesliga-éllovas Kiel ügyvezető igazgatója.

„Elég jó szériában vagyunk a német csapatok ellen, továbbjutottunk a Berlin és a Löwen ellen is, optimista vagyok, optimistának kell lennem. Remélem, tovább tudunk jutni, de nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen ellenfelünknél minden poszton két világklasszis játékos szerepel. Ha jól kezdünk otthon a nagyszerű szurkolótáborunk előtt, bármi sikerülhet, de nem mi vagyunk az esélyesek, az egyszer biztos” – mondta Juhász Levente, a Szeged klubmenedzsere a sorsolást követően.

A Mol-Pick Szeged játékosai egyöntetűen hangsúlyozzák, a THW Kiel elleni BL-negyeddöntőben a német rekordbajnokon lesz a nyomás. Ilyés Ferenc úgy véli, hogy ha a Löwen elleni mérkőzésekhez hasonló extra teljesítményt tudnak nyújtani, akkor meglepetést szerezhetnek, Balogh Zsolt szerint pedig előny lehet, hogy a spanyol helyett a német stílus képviselőjével találkoznak.

„Jó ellenfelet kaptunk, itt már nincs könnyű csapat. A nyomás mindenféleképpen a Kielen van, a német rekordbajnokot és a többszörös BL-győztest minden évben a final fourba várják, sőt azt is, hogy meg is nyerje azt. Nekünk fel kell készülni, ahogyan azt tettük a Löwen ellen is, és megküzdeni az ellenféllel. Ha tudunk még két ilyen extra mérkőzést játszani, mint most tettük, akkor lehet esélyünk” – nyilatkozta a sorsolás után Ilyés Ferenc.

„Ha így játszunk, nincs verhetetlen csapat. Az biztos, hogy a Kiel egy fokkal jobb csapat, mint a Löwen, és vezeti is a Bundesligát, de meglepetést mindig lehet szerezni, de ahhoz tényleg kell két extra teljesítmény” – tette hozzá a balátlövő.

„Abból a szempontból jó a sorsolás, hogy eddig jól ment a németek ellen, remélem, hogy a következő mérkőzéseken is hasonlóan alakul majd – mondta ezt már Ancsin Gábor. – A Löwen elleni hozzáállással és mentalitással lesz keresnivalónk, de még keményebb meccsekre számítok, mint a nyolcaddöntőben.”

„Annak örülök, hogy nem a Veszprémet kaptuk. A Kielcének és a Barcelonának is spanyol edzője van, talán nekünk jobban fekszik majd a német stílus. Úgyhogy talán szerencsésebbek voltunk, mint az előző körben – vélekedett Balogh Zsolt. – A meglepetés erejével kevésbé tudunk hatni, sokkal komolyabban vesznek majd minket, biztos, hogy maximálisan felkészülnek ránk, és nem gondolom, hogy könnyű párharcnak veszik.”

„A Löwen legyőzéséből lehet erőt meríteni, és abszolút a Kielen lesz a teher, nekünk óriási tett, hogy idáig eljutottunk, innentől már perc, amit a BL-ben tölthetünk ajándék. Nekik megyünk, biztos vagyok benne, hogy rájuk is maximálisan felkészülünk, mindent beleadunk, a legjobb formánkat hozzuk, és majd meglátjuk, mire lesz ez elég” – tette hozzá az együttes jobbátlövője.

Zubai a Kielt akarta legjobban, meg is kapta

ELLENFÉLNÉZŐ

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL négyes döntőjébe a Szeged–Kiel párharcból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

THW KIEL – A Szeged „nem szabadul” a németektől, a Rhein-Neckar Löwen kiejtése után ugyanis ezúttal a THW Kielt kapta meg. A német együttes magabiztosan nyerte meg az A-csoportot, megelőzve a Veszprém ellenfeléül sorsolt PSG-t is – amelyet oda-vissza legyőzött. A német bajnok egyedüli vereségét a szintén nyolc közé jutó PPD Zagreb otthonában szenvedte el még a nyitó fordulóban (27–25), a következő kilenc összecsapást egyaránt megnyerte.

A nyolcaddöntőben házi belharcot vívott, a címvédő Flensburgot idegenben (30–21) és otthon (33–28) is két vállra fektetve jutott a négyes döntő kapujába.

A háromszoros BL-győztes, további négy alkalommal döntős Kiel szereplése még inkább figyelemre méltó, ha hozzátesszük, hogy a kiváló balátlövő Filip Jícha még a sorozat kezdete előtt bokaműtéten esett át. Az együttes rengeteg kiváló játékossal büszkélkedhet, amikor a Jíchát kiválóan helyettesítő Aron Pálmarsson is megsérült, akkor Domagoj Duvnjak, Steffen Weinhold és Marko Vujin vette hátára a csapatot

Ha már az 58 góljával a csapat legeredményesebb BL-góllövőjének számító Vujin szóba került, a korábbi veszprémi játékos a sorsolás előtt azon vágyának adott hangot, hogy Szegedre szeretne jönni. Reményei meghallgatást nyertek.

„Kilenc évet játszottam Magyarországon, így a Szeged áll a kívánságlistám élén, de végül is a többi lehetséges ellenféllel sincs gond, a PSG-t kivéve. A párizsiakat jó lenne elkerülni” – nyilatkozta a sorsolás előtt Vujin.

A szegedieknek kifejezetten jól ment az utóbbi időszakban a német csapatok ellen, az előző idényben az EHF-kupa elődöntőjében a Füchse Berlint ejtette ki a később a sorozatot is megnyerő Tisza-parti gárda. A Kiel elleni örökmérleg ugyanakkor nem mutat fényesen magyar szempontból, eddig csupán a 2011–2012-es BL-sorozatban találkoztak a felek, akkor a csoportkörben a Kiel Szegeden 38–26-ra, hazai pályán 34–24-re nyert.

PSG – Nem meglepetés a hatalmas költségvetésből gazdálkodó PSG tagsága a legjobb nyolc mezőnyében, az már inkább, hogy a csoportkörben a megszerezhető húszból csak tizenkettőt gyűjtött be a francia sztárcsapat, amivel a Kiel mögött a második helyen végzett. A nyolcaddöntőben francia párharcra kényszerült a Dunkerque-kel, és két szoros győzelemmel ment tovább.

Az idei meccseken is jól látszódott, hogy támadásban rengeteg veszélyes játékost vethet be (közülük is kiemelkedik a már 80 gólnál járó Mikkel Hansen), a védekezése azonban nem annyira acélos, ezt a Veszprém is kihasználhatja. A franciák a bajnokságukban jelenleg három ponttal a Montpellier mögött a második helyen állnak.

A PSG-nek nem túl távoliak az emlékei a magyar bajnokról, ráadásul ezek nem is túl kellemesek, a BL előző kiírásában ugyanebben a szakaszban találkoztak, és a Veszprém kettős győzelemmel, 59–52-es összesítéssel ment tovább. Azóta a PSG két francia válogatott játékossal, Thierry Omeyerrel és William Accambray-vel is erősödött, így most szorosabb párharcra van kilátás.

SORSOLÁS ELŐTTI KIEMELÉS
1. kalap:
THW Kiel (német), Barcelona (spanyol), MKB-MVM VESZPRÉM, Vive Tauron Kielce (lengyel)
2. kalap: PSG (francia), PPD Zagreb (horvát), MOL-PICK SZEGED, Vardar Szkopje (macedón)

FÉRFI KÉZILABDA, EHF-KUPA
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Eskilstuna Guif (svéd)–HSV Hamburg (német)
Skjern Handbold (dán)–MT Melsungen (német)
RK Gorenje Velenje (szlovén)–Team Tvis Holstebro (dán)
Az első mérkőzéseket április 11-12-én, a visszavágókat április 18-19-én rendezik. A négyes döntőnek automatikus résztvevője a rendező Füchse Berlin.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik