nemzetisport.hu 2016.05.31 14:33 Frissítve: 2016.05.31 14:40

Férfi kézi BL: „A Kielcének falkavezére volt, a Veszprémnek táblás embere”

Dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának a keddi vendége, aki az MVM Veszprém hatalmas BL-döntőbeli leolvadásáról beszélt. A szakember szerint a rendkívül komoly múlttal bíró veszprémi játékosok személyisége túlnőtt Xavier Sabaté vezetőedzőén, és míg a magyar csapat időkérésénél mindenki egyszerre beszélt egy táblás ember körül, addig Talant Dujsebajev falkavezérként fanatizálta a játékosait.

Talant Dujsebajev falkavezérként fanatizálta a játékosait (Fotó: AFP)

 

„Valamennyi szerepe van a szerencsének, de kilencgólos előnyről azért minimalizálható ennek a szerepe, a vakszerencse a hétmétereseknél jött igazából ki – kezdte dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. – Nagyon sok lehetősége volt a Veszprémnek visszajönni a meccsbe, én kevésbé gondolom, hogy a szerencsefaktoron múlt.”

„Én a felkészítés során igyekeztem volna levenni a játékosokról azt a terhet, hogy ez mennyire kiemelt mérkőzés. Fontos, nagy meccsnek próbáltam volna előadni, de túlmisztifikálni ezt az egészet... Itt két jó csapat játszik egymással, van egy tét, nézzük meg, melyik lesz a jobb.”

„A 46. percig az esélyesség terhe nem nyomasztotta a fiúkat, akkor azonban történt valami, mind mentálisan, mind fizikailag, amit viszont már nem tudtak elviselni. Nem volt már meg a belső fizikai erőtartalék, és kispadról sem jött egy olyan mentális erő, amely ezeken a nagyon nehéz pillanatokon át tudta volna őket segíteni.”

A sportpszichiáter szerint előbb következett be a fizikai fáradás a veszprémieknél és ezt követte a mentális zavar a csapat részéről. Ez az egész egy negatív spirált eredményezett, ennek következtében pedig a korábban értékesített ziccerek is kimaradoztak.

A Kielcének pedig már minden mindegy volt, amikor bekövetkezett a fordulat. „Akkor kerültek eksztázisba, amikor a Veszprémnél ez az állapot véget ért.”

Kárpáti Róbert a Kielce edzőjére, a korábbi magyar kapitány Talant Dujsebajevre is kitért.

„Amikor az Eb-re vezette a magyar csapatot, én már akkor is azt láttam, hogy ő egy fanatikus, aki gyakorlatilag a nyolcadik tagja a csapatnak, olyan, mint aki folyton bent akar lenni a pályán a játékosokkal, illetve olyan szinten tudja fanatizálni a játékosait, hogy ha megfelelő játékosok vannak a környékén, akkor képes őket transzba hozni.”

„A magyar kispadnál az időkérésnél mindenki egyszerre beszélt, a Kielce kispadjánál tátott szájjal figyelték, hogy ő mit mond. Mit ordít. Rángatja a játékosokat. Míg a kispadon az egyébként végtelenül szimpatikus és kulturált Sabaté a kis táblájával magyarázta, hogy ki hova álljon. Előtte az kellett, de eljött egy pillanat, amikor a táblával nem lehet mire menni. Fel kellett volna rázni ezeket a fiúkat, leordítani a fejüket finoman szólva.”

„Húszezer néző előtt, nagy téttel bíró meccsen ilyen szinten nem fogyhat el az erő. És ha el is fogy, profi játékosok esetében fel kell tudni állni. A Veszprémben nagyon komoly játékosok vannak, nagyon komoly játékosmúlttal, az ő személyiségük túlnőtt Sabaté személyiségén, szemben Dujsebajevvel, aki játékosként is egy zseni volt, és felnéznek rá. Ő játékosként is falkavezér volt, és képes volt a hátán vinni a csapatát, és ugyanezt csinálja edzőként is. Sabatéról ez nem mondható el, azzal együtt, hogy valószínűleg egy kiváló szakember.”

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

EMLÉKEZTETŐÜL
FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, FINAL FOUR (Köln, május 28–29.)
DÖNTŐ

KS VIVE TAURON KIELCE (lengyel)–MVM VESZPRÉM 35–35 (13–17, 29–29) – hetesekkel 4–3
Köln, Lanxesss Aréna, 20 000 néző. V: López, Ramírez (spanyolok)
KIELCE: Szmal – Cupic, Lijewski 6, Zorman 4, Aguinagalde 4, Jurecki 2, Jachlewski 2. Csere: Sego (kapus), Kus, Bielecki 6, Paczkowski, Reichmann 8, Strlek 3, Chrapkowski. Vezetőedző: Talant Dujsebajev
VESZPRÉM: Mikler – Marguc 1, Pálmarsson 5, Nagy L. 6, Schuch, Terzic, Ugalde 7. Csere: Alilovic (kapus), Ilics 5, Nilsson 6, Sulic, Iváncsik G. 1, Lékai 3, Sliskovic 1. Vezetőedző: Xavier Sabaté
Kiállítások: 10, ill. 12 perc
Hétméteresek: 6/3, ill. 2/1

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.21 00:05:28

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ilyés Feri már jó egy éve magyar válogatott volt, amikor azt találta mondani, még mindig leírhatatlan érzés, hogy belép az öltözőbe, és az áll az ajtaján, hogy HUN.

2018.01.19 23:02:29

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az edzők előszeretettel hangoztatják, hogy a honosítást, a honosított játékosok szerepeltetését a kényszer szüli, hiányposztokra érkeznek a kiszemeltek.

2018.01.19 08:39:43

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A fizikai felkészítés fontossága, a védekezésbeli hiányosságok és a mentális tényezők az egyik, míg ígéretes fiatalok a másik oldalon.

2018.01.18 23:35:20

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Ezekben a gyötrelmes órákban nem könnyű felemelni a fejünket.

2018.01.17 16:35:47

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Varasd), MAROSI GERGELY

Válogatottunk az első félidő második felében elvesztette a fonalat, az extrát nyújtó Zdráhala végzett velünk.