Férfi kézi: Bartók Donát készen áll a spanyol kalandra

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 09:55
null
Bartók Donát (jobbra) nem eladni akarta magát az Eb-n, a hazájáért, a válogatottért játszott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A válogatott 23 éves jobbátlövője csapot-papot otthagyott a nemzeti együttesért, és habár az Eb-n nem sok idő jutott neki, az Irúnnál kárpótolhatja magát, ahol jövő idényben egy világsztárral is együtt játszhat.

– Hogy érzi magát?
– Köszönöm jól, mondhatni remekül. A hangzavarért viszont elnézést kérek, éppen vonaton ülök, Bordeaux-ból Irúnba tartok – mondta a Nemzeti Sportnak Bartók Donát, aki tagja volt a vasárnap véget érő Európa-bajnokságon kilencedik helyen végző magyar férfi kézilabda-válogatottnak.

– December végén, még az Eb-rajt előtt bontott szerződést a német Lemgóval. Azóta több csapattal, köztük a Szegeddel és a Veszprémmel is összeboronálták a sajtóban.
– A lemgói időszakomat már lezártam, sőt, lezártuk, hiszen a feleségem nevében is beszélhetek, mivel Berta végig velem volt Németországban. Most már csak a jövőre koncentrálunk. A többi pletykának annyi valóságalapja volt, hogy a családom egyik része szegedi, a másik veszprémi, semmi több. Néhány napig bosszúságot okozott, hogy próbálták a szurkolókat „félreinformálni”, de hamar túltettem magam rajta. A válogatottnál ugyan néhány szegedi játékostársam rákérdezett, igaz-e, hogy hamarosan egy csapatban játszunk, de ahogy ők, én is csak a médiából értesültem erről. Másrészt azonban büszkeséggel töltött el, hogy két ilyen kaliberű együttessel hoztak szóba.

BARTÓK DONÁT
Született: 1996. július 13., Szeged
Magassága/testsúlya: 192 cm/100 kg
Posztja: jobbátlövő
Klubjai: Mol-Pick Szeged (2009–2013), Grundfos Tatabánya (2013–2015), Váci KSE (2015–2016), TBV Lemgo Lippe (német, 2016–2020), Bidasoa Irún (spanyol, 2020–)
Válogatottsága/góljai: 12/20
Legjobb eredményei: Európa-bajnoki 9. (2020), ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes (2014)

– Gulyás István szövetségi kapitány először nem számolt önnel az Európa-bajnokságon, Ancsin Gábor sérülése után mégis behívta a keretbe. Mit érzett akkor?
Megtisztelve éreztem magam. Elmondtam a kapitánynak, ha a válogatott segítségére lehetek, azonnal jövök. Így is lett, összepakoltam, és másnap elindultam a győri edzőtáborba.

– Az oroszok elleni nyitó meccsen azonban mégis a tartalékok között találta magát.
– Nem tagadom, nehéz volt megszokni ezt az új spanyol rendszert, a taktikát, főleg hogy a Lemgóban ettől fényévekre voltunk. Sokat tanultam néhány hét alatt, az egy az egy, illetve a kettő a kettő elleni játékokról, hogyan kell előre gondolni, keresni a következő lépést ebben a szisztémában. Nagyon szimpatikusak voltak az elképzelések, Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László is sokat tett azért, hogy minél hamarabb elsajátítsam ezeket a játékelemeket. Persze ehhez idő kell, azt hiszem, a felkészülés során ez ki is derült. Engem egyvalami érdekelt, hogy nyerjünk – ez sikerült. Nem azért mentem Svédországba, hogy eladjam magam, a hazánkért, a válogatottért, egymásért küzdöttünk. Örök élményekkel gazdagodtam az Eb ideje alatt, örülök, hogy én is részese lehettem ennek a kilencedik helynek.

– Hogyan emlékszik vissza a Dánia ellen pályán töltött rövid idejére?
– Hoztam egy rossz döntést, majd még egyet. Szerencsére a kiállításomnak nem lett következménye, mert végül ikszeltünk a dánokkal, s a következő meccsen legyőztük Izlandot, így első helyen jutottunk a középdöntőbe. A kispadon nagyon mérges voltam magamra, hogy először eladtam a labdát, később meg feleslegesen szabálytalankodtam. A két rossz döntés, amit az Európa-bajnokságon hoztam, nem tükrözi, hogy milyen játékos vagyok. Remélem, a jövőben inkább a jó megoldásaimra emlékeznek majd az emberek.

GULYÁS ISTVÁN VÉLEMÉNYE
„A válogatott szempontjából örülök, hogy Bartók Donát Spanyolországban folytatja a pályafutását, taktikailag sokat fejlődhet a Bajnokok Ligája-résztvevő Írun csapatában. Biztos vagyok benne, nem a kispadra igazolták a spanyolok, erőnlétileg teljesen rendben van, egyedül meccshiánnyal küzd, de előbb-utóbb utoléri magát.”

– Mit tud az Irúnról, illetve mit várnak öntől új klubcsapatában?
– Hétfőn az ilyenkor szokásos egészségügyi vizsgálaton kell átesnem, utána egyből belevetem magamat a munkába. A Bidasoa Irún fiatal gárda ambiciózus edzővel, Jacobo Cuétarával. A Bajnokok Ligájában a lengyel Wisla Plock lesz az ellenfelünk a nyolcaddöntőbe jutásért. Sok mindent elmond az új klubom céljairól, hogy a spanyol válogatottal a vasárnapi Európa-bajnoki döntőben szereplő Julen Aguinagalde hazatér a Kielcéből, és nálunk folytatja a pályafutását az ősztől. Szombaton Logronóban játszott a csapat felkészülési mérkőzést, ezt azonban én még kihagytam, az első bajnokinkat az Ademar León ellen vívjuk. Kommunikációs gondjaim biztos nem lesznek, mivel spanyolul is folyékonyan beszélek. Szeretném bizonyítani azt is, hogy a sérüléseim után nem vesztegettem el az időmet. Készen állok!

JÚNIUSBAN SELEJTEZÜNK
Az EHF közzétette a 2021-es egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság európai selejtezőinek versenykiírását. A kvalifikáció két fázisból áll, az áprilisi oda-vissza vágós párharcokban az előselejtezőből továbbjutó négy válogatott mérkőzik meg az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű Európa-bajnokság utolsó négy helyezettjével (Lengyelország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Lettország).
A mieink júniusban lépnek pályára, szintén oda-vissza vágós rendszerben. A nyári selejtezőben tíz párharcra kerül sor, ezeket az idei kontinensbajnokság 4–20. helyezettjei vívják – kivéve a vb-címvédő Dániát –, valamint az áprilisi selejtezőből továbbjutó négy csapat.
A jövő évi vb-n Európából Dánia, Spanyolország, Horvátország és Norvégia már biztosan ott lesz. A júniusi selejtezői résztvevői: Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Csehország, Franciaország, Észak-Macedónia, Svájc, Hollandia, Montenegró, Ukrajna, Szerbia, valamint az április előselejtező négy továbbjutója.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik