Férfi kézi: átlövőből lett irányító az FTC fiatal tehetsége

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.05.18. 08:02
null
Bognár Alex átlövőként komfortosabban érezte magát (Fotó: fradi.hu)
Bognár Alex, a Fradi Vácról igazolt 19 esztendős tehetsége sikeresen túl van az érettségin, és úgy érzi, a pályán nagyobb rajta a felelősség, de új szerepkörében, irányítóként is megállja a helyét.

 

Bognár Alex 2019 decemberében igazolt a Vácból az FTC-HungaroControl férfi kézilabdacsapatához, de nem költözött a fővárosba, így naponta autóval tette meg az utat oda és vissza. Az edzések miatt Budapesten kellett megoldania a tanulást is, az elmúlt hónapokban ugyanis az érettségire készült. A pályán is új kihívással kellett szembenéznie, előző klubja és a juniorválogatott ugyanis általában balátlövőként számított rá, a Fradi azonban irányítóként játszatja, és úgy érzi, a kettő között hatalmas a különbség, a váltással nagyobb lett rajta a felelősség.

„Ha választanom kell a két poszt között, úgy érzem, mintha valamelyik ujjamba bele kéne harapnom, de bevallom, átlövőként kicsit komfortosabban mozogtam a pályán: talán mert több időt töltöttem el azon a poszton, és szinte csak arra kellett gondolnom, hogyan szerezzek gólt – mondta Bognár Alex a Nemzeti Sportnak. – Azért nem voltam teljesen tapasztalatlan, a szükség úgy hozta, hogy Vácon a másodosztályban egy ideig irányítót kellett játszanom. De érzem, ez több energiát igényel, fejben jobban elfáraszt, hiszen az irányítón múlik, a csapat éppen mit játszik. Mégis élvezem, és nincs mese, most ezt kell megoldanom!”

A koronavírus-járvány miatti karantén alatt neki is egyedül kellett edzenie, de szerencsére a váci pincéjükben van konditerem, így e téren is tovább fejlődött, a futás helyett pedig sokat bringázott. Sőt, akadtak még pozitívumok, például, hogy otthon lehetett a családdal, több ideje maradt dartsozni, Stephen King-regényeket olvasni és sorozatokat nézni.

És persze az, hogy az eddigieknél nyugodtabban készülhetett az érettségire a váci Boronkay György Műszaki Szakgimnáziumban, különösen választott szakjában, programozásban, amelyben gyakorlati vizsgát kellett tennie, azaz a felkészülésre is több időt kellett szánnia, mint egy elméleti tantárgynál.

„Különösen irodalomból és történelemből volt nagy segítség, hogy idén nem kellett szóbeli, csak írásbeli vizsgát tenni. Egyébként nem izgultam, sőt, nyugtatgattam a többieket is, viccelődtem velük – folytatta a 19 éves játékos. – Az informatika nehéz volt, a matek viszont könnyen ment, mert közel áll hozzám, mondhatni, rááll az agyam. Szeretem megérteni a dolgokat, és úgy elsajátítani, nem vagyok az a magolós típus. Az angollal sem volt gond, elvégre már van egy középfokú nyelvvizsgám.”

A kézilabdapályán Bognár Alex tehetségét jól jelzi, hogy tavaly oszlopos tagja volt a korosztályos válogatottnak, amely ifjúsági világbajnoki ötödik helyezést ért el. A legutóbbi idényben Vácon tizenegy mérkőzésen negyven gólt szerzett az élvonalban, az Orosháza elleni tizenkét találatával november elején bekerült a hét csapatába is. A Fradiban hét bajnokin lépett pályára a bajnokság beszüntetéséig, jelenlegi szerződése további két évadra köti a zöld-fehér klubhoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik