NAGY PÉTER 2020.05.30 08:47 Frissítve: 2020.05.30 08:56

Férfi kézi: A város megérdemli, hogy NB I-es csapata legyen – Buday

Buday Dániel játékos-pályafutását kettétörték a sérülések, de nem bánkódik a múlton, és ha kell, edzőként nyolc-tíz játékossal is nekivágna az élvonalnak.

Buday Dániel (háttal) és a csapat mintha egy medencébe ugrana, amelyről nem tudják, van-e benne víz (Fotó: Mezőkövesdi KC)

 

A név kötelez – ami különösen igaz Buday Dánielre, a Mezőkövesd 39 éves szakvezetőjére. Az egykori 93-szoros válogatott játékos-pályafutását édesapjához, a szintén kiváló kézilabdázó, később sikeres tréner Buday Ferenchez hasonlóan nagyban befolyásolták a sérülések, ráadásul a „kis Buday” a papa nyomdokaiba lépve viszonylag korán kezdett el az edzősködéssel foglalkozni.

SKALICZKI LÁSZLÓ, MESTEREDZŐ, KORÁBBI SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Először a bal szélen szerepeltettem Buday Dánielt a Szegedben: fiatalon, tizenhat évesen hoztam fel a felnőttek közé. Látszott rajta, hogy jó képzést kapott az édesapjától, később kreatív irányító vált belőle, nagyon jól látott a pályán. Nagy Lászlóval, Laluska Balázzsal rendkívül tehetséges korosztály tagjai voltak, akiket Buday Ferenc fedezett fel. A modern kézilabda követelményeinek szinte mindenben megfelelt: remekül szervezett, jól lőtt, védekezett – csak azt sajnálom, hogy a sérülések miatt nem tudott olyan karriert befutni, amilyet megérdemelt volna. Hiába tett rengeteget, hogy a válogatott az athéni olimpián ott legyen, az utolsó pillanatban megsérült, így lemaradt a 2004-es nyári játékokról.

„Sokáig apu volt az edzőm – kezdte Buday Dániel a Nemzeti Sportnak –, akivel Szegedről indulva szép sikereket értünk el utánpótlásszinten. A közös munkának azonban mindig van jó és rossz oldala is, habár mi szerencsére pozitívan jöttünk ki ebből. Az ifjúsági és a junior Európa-bajnokságon is harmadikok lettünk, később, a felnőttek között pedig Nagy Lászlónak, Laluska Balázsnak és nekem is bizalmat szavazott, ami akkor, fiatalon nagy lökést adott a karrierünknek. A szakmai kapcsolatunk mindig korrekt volt.”

A szegedi időszakot veszprémi évek követték, majd 2007-ben a világ egyik legjobb bajnokságába, a német Bundesligába igazolt a tehetséges irányító, ahol azonban nem sok lehetőséghez jutott, így 2008 nyarán a Rhein-Neckar Löwentől a svájci Kadetten Schaffhausenhez került kölcsönbe. Légiósként azonban mindössze két idény jutott Budaynak, aki ezután hazatért, és megfordult a Csurgóban, a Ferencvárosban, a Szegedben és az Orosházában is.

„Nem rágódom rajta, nem foglalkozom azzal, mi lett volna, ha... A legjobb korban és formában mentem ki Németországba, ám az életemnek azt a periódusát tönkretették a sérülések. Ha többet lettem volna egészséges, még ma is kézilabdázhatnék. Büszke vagyok arra, amit elértem, főleg úgy, hogy a testem sokszor nem bírta a terhelést” – mondja a nemzeti színekben 380 gólt szerző játékos, aki a másodosztályú Hatvanba azért manapság is be-beszáll, az élvonaltól viszont 2016-ban visszavonult.

PECHSOROZAT

A Veszprémből 2007 februárjában három és fél évre a német Rhein-Neckar Löwenhez igazoló Buday Dániel németországi pályafutása balszerencsésen indult, miután a kiújuló sérüléseit követően váll- és porckorongsérvműtétet kellett végrehajtani rajta, ezért a világbajnokság után az Eb-t is kénytelen volt kihagyni, és új klubjában sem tudott stabil játékossá válni. Egyik legfájdalmasabb pillanatát azonban a 2004-es athéni olimpiát megelőzően, a májusi Magyar Kupa-döntőn élte át, amikor az utolsó percekben olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy nem tudott részt venni az ötkarikás játékokon.

Első edzői megbízatása rövid ideig tartott Orosházán, majd Mezőkövesdre került, ahol öt-hat játékossal vágott neki a nyári felkészülésnek. A matyóföldi klubnál a bennmaradást tűzték ki célul, amit nemcsak a 2018–2019-es, de az idei, csonka évadban is sikerült teljesíteni, noha sokszor az utánpótlásból kellett feltöltenie a keretet. A koronavírus miatt kialakult helyzetben Kövesden szorosra kell húzni a nadrágszíjat, ám a fiatal tréner bízik abban, továbbra is NB I-es együttest dirigálhat.

„Kicsit olyan, mintha egy medencébe ugranánk, amelyről azt sem tudjuk, van-e benne víz... – tette hozzá a háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes. – A város és a szurkolók is megérdemlik, hogy első osztályú csapatuk legyen. Ha kell, nyolc-tíz emberrel is nekivágunk az alapozásnak, akikhez jöhetnek a tehetséges fiatalok. Jó lenne csak magyarokkal dolgozni, esetleg néhány rutinosabb külföldivel – ezeket az anyagi lehetőségeink eldöntik. Mindenesetre alkalmazkodni kell a szituációhoz, mást úgy sem tehetünk.”

Buday ambiciózus, ám realista edző, aki szerint ugyanakkora siker egy tapasztalatlan állománnyal kivívni a bennmaradást, mint 18 klasszissal bajnoki címet nyerni. Szakvezetőként azért tartja magát hitelesnek, mert nemcsak az elithez tartozó klubokban, hanem kisebb alakulatokban is lehúzott jó néhány idényt – ezáltal széles körben szerzett tapasztalatokat: „Közel sem azonosak a lehetőségek az élvonalban, de ettől szép ez a szakma. Ugyanúgy elvégezzük a munkát, megvan az edzésszámunk, videózunk, felkészülünk, ahogy a nagyok. Nem vagyok kapkodós, különösebben reklámozni sem szeretem magamat: aki ért a kézilabdához, láthatja, milyen keményen melózunk.”

2020.07.10 17:45:41

Kézilabda JOCHA KÁROLY

A világhírű menedzser a kézilabdán kívül az atlétikában és a téli sportágakban is maradandót alkotott.

2020.07.08 22:05:14

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Sorozatunk újabb részében visszamegyünk a kilencvenes évekig, amikor a válogatott történelme egyik legnagyobb sikerét érte el 1997-ben.

2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.