Férfi kézi: A jóhoz gyorsan lehet alkalmazkodni – Ligetvári

Vágólapra másolva!
2018.11.14. 15:56
null
Ligetvári Patrik egy hónapja a párjával érkezett Spanyolországba (Fotó: Instagram)
A válogatott átlövő Ligetvári Patrik azt tapasztalja Leónban, hogy egy-egy vereség után sincs pánik, a csapat csakis előre néz, az edző messzemenően bízik a játékosaiban – a feltörekvő magyar kézilabdázóban is.

– Hogy van a kis kutyusuk?
– Remekül, mert okos, alkalmazkodó Cavalier King Charles spániel – válaszolta az októberben a Veszprémből kölcsönben a BL-induló Leónhoz szerződő Ligetvári Patrik, a válogatott balátlövője. – Gyorsan megszokta az új környezetet, és jól érzi magát Spanyolországban, miként a párom és jómagam is. Az új társaim és a vezetők is nagyon barátságosan fogadtak, azóta is mindenben segítenek. Lassacskán megismerjük a kétszázezres várost, amely nekem kicsit nagy. Szép lakást kaptunk, autóval öt percre a sportcsarnoktól, amelyben naponta kétszer edzünk. Mindenki tud angolul, de én hetente háromszor járok spanyolórára. Jobb lesz, ha megtanulom ezt a nyelvet is, mert az edzéseket spanyolul vezénylik. A kézilabdás szakszavakat már értem és használom.

Vagyis a körülmények tökéletesek. Mi a legjobb, ami történt az elmúlt hónapban?
– Nagyon sok élményben volt részem október közepétől. A szigorú és nem mindig pozitív kisugárzású magyar sportkörnyezetből érkezve az itteniek könnyedsége, lazasága csak eleinte volt szokatlan, ám mondanom sem kell, a jóhoz gyorsan lehet alkalmazkodni. Ez a mentalitás megkönnyíti a tréningeket, a meccseket, az egész életet. Ugyanakkor nem fegyelmezetlenek az itteniek, mindenki pontosan és lelkesen elvégzi a rá rótt feladatokat.

Mondana konkrét példát?
– Az edzőm, Rafael Guijosa noszogat, hogy még bátrabban lőjek. Meg is teszem, de néha a kapufát találom el. Erre ő azt mondja, sebaj, ami ma és holnap még kapufa, az holnapután bemegy. Ez a nagyon pozitív, segítő légkör nemcsak az edzéseken jellemző, hanem a mérkőzéseken is. A vereséget persze itt sem szeretik, de az elvesztett találkozó után nincs kiabálás, veszekedés, túl nagy lehangoltság, hanem reális értékelés, amely azzal zárul, hogy ez a meccs már nem jön vissza, viszont mindjárt itt a következő, azon majd nyerünk.

Így volt a bukaresti vereségük után is?
Igen, mert az a múlt csütörtökön volt, aztán vasárnap már bajnokit játszottunk az EHF-kupa-szereplő Cuencánál – sajnos azt is elvesztettük. Még sincs pánik, mert már a szerdai újabb találkozóra készülünk, a Valladolid érkezik.

A bemutatás pillanatai – és máris kézben a León-mez (Fotó: ademar.com)
A bemutatás pillanatai – és máris kézben a León-mez (Fotó: ademar.com)

– A Bajnokok Ligája egyaránt hat-hat csapatos C- és D-csoportjából az első és a második helyen végző játszhat selejtezőt a nyolcaddöntőbe jutásért. Eléri ezt a León?
– Nyilván ez a cél, és hét forduló után már mindkét csoportban kettészakadt a mezőny. A miénkben, a D-ben Borbély Ádám barátom Plockja és a Dinamo Bucuresti tíz-tíz ponttal áll, nekünk kilenc van.

VÉLEMÉNY

CSOKNYAI István szövetségi kapitány: „Egyetértve kollégámmal, Vladan Maticcsal, több külföldön játszó kerettagra is számítanék a januári világbajnokságon. Persze Ligetvári Patrikra is, akinek a továbbiakban is jót tehet, hogy a spanyol bajnokságban és a BL-ben egyre több játéklehetőséget kap. De nem feledkezünk meg Bartók Donátról, Császár Gáborról, Faluvégi Rudolfról és Nagy Kornélról sem. Ők nem vesznek részt szerdán Balatonbogláron a nagyon bő, sok fiatalt felvonultató keret felmérésén. Ezt követően kezdünk a létszám szűkítéséhez.”

...és még három forduló maradt.
Bizony, és ez nem sok. Még megyünk Plockba, amelyet itthon hárommal megvertünk.

– Hogy megy a játék? Elérte a célját, hogy sokat legyen a pályán?
Érzem, hogy javul a formám, gólokat is lövök, sok gólpasszt adok, bízik bennem a tréner, ezért sokat játszat, ami a legfontosabb. Fiatal társaimmal pedig jóban vagyok, nincsenek külön csoportok, mindenki mindenkivel beszél. Sok a közös programunk a csarnokon kívül is, együtt kávézunk, kártyázunk, vacsorázunk.

– Mi a véleménye arról, hogy két szövetségi kapitánya lesz a magyar férfiválogatottnak?
– Jó ötletnek tartom, hogy a Csoknyai, Matics duó vezesse a szakmai munkát. A bő keretet a világbajnokságra még nem hirdették ki, ám nagyon remélem, hogy javuló játékomnak köszönhetően benne leszek.

BAJNOKOK LIGÁJA, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Wisla Plock 7 5 0 2 202–177 10
2. Dinamo Bucuresti 7 5 0 2 208–200 10
3. Ademar León 7 4 1 2 182–182 9
4. Elverum 7 4 0 3 196–192 8
5. Cocks 7 1 2 4 177–196 4
6. Wacker Thun 7 0 1 6 188–206 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik