Veszprém-Kiel a BL-döntőért, Berlin-Szeged az EHF-kupában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.29. 11:32
null
A Kiel már megízlelte a BL-siker ízét
Kedden Kölnben és Berlinben megtartottáka férfi kézilabda európai kupaküzdelmek végjátékának sorsolását – mindkét helyszínen magyar érdekeltséggel. A Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében a Veszprém a Kiellel találkozik az elődöntőben. Az EHF-kupa berlini final fourjában a helyi Füchse jutott a Szegednek.

A BL és az EHF-kupa esetében is igaz, hogy a sorsolás teljesen nyitott volt, így azonos országbeliek, és korábbi csoportellenfelek is összekerülhettek.

A BL-sorsolás előtti sajtótájékoztatón részt vett Jürgen Roters, Köln polgármestere is, aki megköszönte a bizalmat, hogy továbbra is házigazdája lehetnek az eseménynek. A négyes döntőre gyakorlatilag már nincs elérhető jegy, az utolsó ötven stílszerűen ötven nappal az esemény előtt kelt el, kevesebb mint négy perc alatt. Már csak a klubok részére félre tett belépők vannak. A tavalyi sikerre való tekintettel péntek este újra egy nyitó bulival indul a program, amire a kölni aréna előtt kerül sor.

Roters először a Barcelonát húzta ki, majd a Veszprém golyója került elő, ezt követően sorsolták ki az ellenfeleiket. A katalánoknak jutott a Flensburg, a magyar csapat pedig a Kielt kapta.

„Éreztem, hogy őket kapjuk, tavaly nagyon nehezen jutottunk túl rajtuk, és az idén is kőkemény ütközetre számíthatunk, amelyen nem feltétlenül mi vagyunk az esélyesek. Ugyanakkor bizonyos szempontból a legjobb csapatot kaptuk, örülök, hogy elkerültük a favorit Barcelonát, és nem kell egy német bajnokit játszanunk a Flensburg ellen – mondta a Kielt képviselő Sabine Holdorf-Schust klubmenedzser. – Az előző szezon után nagyon fontos játékosokat veszítettünk el, Momir Ilics az egyikük, aki éppen a Veszprémben játszik. Fiatal a csapatunk, újjáépítés zajlik, ezért nagy bravúr lenne, ha megnyernénk a BL-t. Nem számítottunk arra, hogy idáig jutunk."

„A Kiel mindig veszélyes, fantasztikus csapat, ráadásul hazai pályán játszik. Ám ezen a szinten nincs nagy különbség a csapatok között, nem biztos, hogy a Kiel a legerősebb. Több játékosunknak van rutinja a négyes döntőből, ők segíthetnek azoknak, akik számára ez új élmény lesz" – mondta Hajnal Csaba, a veszprémiek sportigazgatója.

„A sorsolás előtt a Barcelonát tartottuk a legrosszabb lehetőségnek, de közvetlenül utána a Kiel következett. Hatalmas csata várható, elég, ha a tavalyi párharcra gondolunk. Számunkra kicsit kedvezőtlen, hogy valószínűleg a második meccset játsszuk, mert így kevesebb időnk marad a regenerálódásra" – értékelt a Veszprém honlapján Carlos Ortega vezetőedző.

„Elkerültük a szerintem legnehezebb és a legkönnyebb ellenfelet. Játékerőben a Kiel volt a Barcelona és a Flensburg között, akik nagyon komoly erejű csapatot alkotnak. Elég, ha csak a tavalyi negyeddöntőre gondolunk. Várhatóan ismét hatalmas csatát fogunk vívni, amit szeretnénk megnyerni, hogy a döntőbe jutással újabb történelmi tettet hajtsunk végre" – nyilatkozta a csapatkapitány Nagy László.

A két csapat számos nagy csatát vívott egymással, tavaly a a csoportkörben a Veszprém hazai pályán nyerni tudott, míg idegenben csúnya vereséget szenvedett, a negyeddöntőben a Kiel két egygólos győzelemmel lépett tovább, van miért tehát visszavágnia a bakonyiaknak. Több játékosnak is különös lehet a párharc, Momir Ilics a szezon előtt érkezett a Kielből, míg Christian Zeitz a szezon után csatlakozik a Veszprémhez.

„A Kiel nagy csapat, nagy hagyományokkal és nagy BL final four tapasztalattal. Viszont a Veszprém is patinás klub, amely óriási lehetőség előtt áll azzal, hogy történelme során először bejutott a négyes döntőbe. Nagy csata lesz, kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, de a végső sikerhez mindenkit meg kell verni. Képesnek érezem a csapatot a döntőbe jutásra" – mondta Momir Ilics.

A Veszprém 2002-ben játszott döntőt, amikor még más volt a lebonyolítás rendszere. Akkor a Magdeburg a jelenlegi Kiel-vezetőedző, az izlandi Alfred Gislason vezérletével legyőzte a magyar csapatot.

A Flensburg kétszer járta meg a döntőt, de még szintén nem nyert a sorozatban. A Barcelona hétszer, a Kiel háromszor nyerte meg a sorozatot, a német csapat legutóbb 2012-ben, a katalán 2011-ben. A tavalyi győztes Hamburg már a nyolcaddöntőben búcsúzott az idei sorozattól.

Időben először az EHF-kupa sorsolására került sor, amelynek impozáns helyszín, a berlini Tv-torony adott otthont. A Szeged a házigazda Füchse Berlint kapta, a másik ágon a Constanta és a Montpellier találkozik. A magyar csapat eredetileg a románokat szerette volna megkapni, végül a két nehezebb ellenfél közül a német jutott a Tisza-partiaknak. Az is eldőlt, hogy a Berlin és a Szeged játssza a korábbi elődöntőt.

A Füchse a csoportkörben négy győzelem mellett idegenben ikszelt a Constantával és a Chambéryvel, majd házigazdaként nem kellett negyeddöntőt játszania. A német bajnokságban a hajrához közeledve jelenleg az ötödik helyen állnak. A Füchse keretében több remek játékos is található, így a német hálóőr Silvio Heinewetter,, az orosz átlövő Konstantin Igropulo vagy éppen az idény végén visszavonuló spanyol Iker Romero. Az izlandi mester, Dagur Sigurdsson 2009 óta irányítja a berlinieket.2004 óta német csapat nyerte meg az EHF-kupát, legutóbb a Rhein-Neckar Löwen.

Nem lesz ismeretlen csapat a friss német kupagyőztes, hiszen az előző idényben a BL-ben kétszer is találkoztak a felek. A csoportküzdelmek alatt Szegeden 29–22-es berlini siker született, míg a német fővárosban is a Füchse nyert 29–24-re.

„Az elődöntőben rendezik a döntőt. Lehetett volna könnyebb ellenfelet is kapnunk, azonban ezt kell elfogadnunk, a Berlin ellen kell kiharcolnunk a fináléba jutást. Egyelőre még nem az EHF-kupa négyes döntőjére koncentrálunk, komoly feladatok várnak ránk, máris itt az első! Szerdán este a Csurgó otthonában szeretnénk nyerni, és bejutni a jövő héten kezdődő bajnoki döntőbe" – nyilatkozta Juan Carlos Pastor a szegediek honlapjának.

FÉRFI KÉZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ

ELŐDÖNTŐ (május 31., 15.15 és 18.00)
FC Barcelona (spanyol)–Flensburg (német)
MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)–Kiel (német)

A harmadik helyért: június 1., 15.15
Döntő: június 1., 18.00

EHF-KUPA
NÉGYES DÖNTŐ

ELŐDÖNTŐ (május 17.)
Füchse Berlin (német)–PICK SZEGED (magyar)
HCM Constanta (román)–Montpellier (francia)

A harmadik helyért: május 18.
Döntő: május 18.

Iker Romero a Szeged ellen még pályára lép, aztán idény végén viszavonul
Iker Romero a Szeged ellen még pályára lép, aztán idény végén viszavonul
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik