Farkas Ágnes ringbe száll az MKSZ elnöki posztjáért

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2015.03.31. 09:47
null
Világbajnoki döntőt is játszott együtt az MKSZ-elnöki posztjára pályázó Farkas Ágnes (balra) és Görbicz Anita (Fotó: Veres Viktor)
Új elnököt választ a sportág küldöttgyűlése a Magyar Kézilabda-szövetség élére április 17-én, miután a családi okokra hivatkozó Vetési Iván nem jelölteti magát. A leköszönő elnök bejelentette, szerinte Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere lenne az ideális utód. Más jelöltről hétfőig nem hallottunk, aztán korábbi világklasszis játékosunk, Farkas Ágnes jelezte, ringbe száll a posztért.

 

„A hét végén levelet írtam Bódi Dezső főtitkárnak, akivel közöltem, szeretnék indulni az elnöki tisztségért – mondta a Nemzeti Sportnak a 41 éves Farkas Ágnes, a volt válogatott balátlövő, aki másfél éve a Vas megyei szövetség elnöke. – Úgy tudom, hivatalosan még senki más nem jelentette be indulási szándékát, engem pedig fűt a sportág iránti feltétlen tisztelet és szeretet, a tenni akarás. Nem szeretném, ha a sportágban és a szövetségben újra mindent elölről kellene kezdeni, mert például a TAO-pénzeknek, a hozzáértő szövetségi munkatársaknak köszönhetően végre jó úton indult el az MKSZ. Ezt a folyamatot vétek lenne megszakítani. Úgy érzem, vállalnom kell, és meg is tudnám valósítani, hogy sportágunk továbbra is a kiemelt kategóriába tartozzon, fokozódjon a népszerűsége, és nőjön a magyar kézilabda meglevő nemzetközi elismertsége. Ehhez garancia lehet a sportmúltam, az ismertségem, kiterjedt szakmai ismerősi köröm, sportági vezetői tapasztalatom.”

NÉVJEGY: FARKAS ÁGNES
Születési idő, hely: 1973. április 21., Budapest
Klubjai: Építők SC, Bp. Spartacus, Herz-FTC, Borussia Dortmund (német), Podravka Koprovnica (horvát), Dunaferr SE, Herz-FTC, Aalborg (dán)
Válogatottsága/góljai: 206/944
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2000), olimpiai 5. (2004), vb-2. (1995, 2003), vb-5. (1999), vb-6. (2001), Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998), Eb-5. (2002), BL-2. (2002), 5x magyar bajnok, 6x MK-győztes

A korábbi világklasszis a hétvégi győri női MK-döntőn is sok biztatást kapott: próbálja meg, induljon az elnöki tisztségért. A beszélgetéseken és fogalmazódó programjában többek között arról is szó esik, hogy azt tervezi: ne okozzon törést az MKSZ és a magyar kézilabda életében és dicséretes fejlődésében az elnökváltás. Ugyanakkor február óta, amikor Vetési Iván bejelentette szándékát, azt tapasztalta például a megyei szövetségek tanácskozásán, hogy a kézilabdás vezetők tanácstalanok a kialakult helyzetben, egyszerűen nem tudják, kihez fordulhatnak a jövőre vonatkozó kérdéseikkel, kételyeikkel.

Megkérdeztük Farkas Ágnest, honnan szerez pénzt, szponzorokat a sportág, a válogatottak támogatásához, versenyeztetéséhez, hiszen az elnöknek többek között fontos feladata a szilárd anyagi alapok megteremtése, megőrzése.

„Az eddigi elnökök sem a saját pénzükkel, a magánvagyonukkal járultak hozzá az MKSZ feladatainak megoldásához, és én sem ezt tervezem – válaszolta. – Szerintem a mindenkori elnök talán legfontosabb feladata, hogy átlássa a sportágat, kiálljon az érdekeiért, és az elnökségi tagokkal közösen lobbizzon a közösen kialakított célok eléréséért. Ezt a munkát a jelenlegi jó helyzetben csak folytatni kell, hiszen a kialakult rendszerek működnek, a nemzetközi figyelem is felénk irányult és irányul, köszönhetően a sikeresen megrendezett korosztályos világversenyeknek, a női Eb-nek, a tavalyi és az idei női BL-finálénak, a nálunk rendezendő IHF-kongresszusnak és strandkézilabda-vébének.”

A családjával Kőszegen élő Farkas Ágnes szerint az MKSZ-elnöki pozíció betöltésében nem jelentene neki gondot lakóhelye nagy távolsága a fővárostól, és nincs – ne is legyen – Budapest kontra vidék kérdés. A távolságok leküzdése a modern technika segítségével valóságosan és virtuálisan sem okozhat nehézséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik