Férfi kézi Eb: „Ez a két meccs erőt ad nekünk” – Izland ellen a továbbjutás a tét!

Vágólapra másolva!
2020.01.14. 23:04
null
Eddig mindig kitalált valamit a szakmai stáb (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott az első két meccse után még veretlen az Európa-bajnokságon, amiben kiemelt szerepet játszik a gördülékeny szakmai munka és az erőnlét. Izland ellen a továbbjutásért lépünk pályára, a mieinknek az iksz is elég lehet. 

A munkamegosztás fontosságára a magyar válogatott kispadja mutat rá a legjobban, amelyen példásan osztja el a feladatokat egymás között Gulyás István szövetségi kapitány, Chema Rodríguez másodedző és Nagy László csapatmenedzser. Tekintélyük vitathatatlan, a szakmai munka komolyságát Tord Ellingsen erőnléti edzői megbízása is jelzi. A stáb és a játékosok kapcsolata nagyon jó, akárcsak a hangulat, mondjuk a mindig mosolygó Chemával egy társaságban nem nehéz jókedvűnek maradni.

NAGY BENCE, A MAGYAR VÁLOGATOTT BALÁTLÖVŐJE/IRÁNYÍTÓJA

– Nagyon magabiztosan játszik az első világversenyén.
– Örülök, hogy kívülről így látszik, bár egy kis izgalom azért mindig van az emberben ilyenkor, talán az oroszok elleni első Európa-bajnoki meccs első perceiben látszott is, de azóta sikerült ezt jól kezelni.

– Óriási meccset játszottak a dánok ellen. Nem éreztek rajtuk néha bizonytalanságot?
– Mivel megnyitottuk a védekezésünket, olyan dologgal kerültek szembe, amire nem számítottak. Ebből ráadásul nagyon jól jöttünk ki, mert nem nagyon tudtak rá mit reagálni. Ez jó visszaigazolás nekünk is, már ami a taktikai felkészültségünket illeti, az edzői stábunk nagyon jól felkészít minket az ellenfeleinkre.

– Azért voltak holtpontjaik?
– Igen, de ilyenkor le tudtunk lassítani, nyugodtak maradtunk, nem kezdtünk el kapkodni. Szerintem a mostani magyar csapat erejét mutatja, hogy ezeken túl tudtunk lendülni és eddig jól kezeltük az ilyen helyzeteket. Mindig akad, aki át tudja lendíteni a csapatot a holtponton, vannak játékosok – például Balogh Zsolti vagy Bánhidi Bence –, akik ha kell, nagyon fontos gólokat szereznek.

– A fáradtság vagy a lelkesedés a nagyobb az első két meccs után?
– A lelkesedés és a motiváltság. Mindenkiben van bizonyítási vágy, hogy megmutassuk, mit tudunk. Hozzánk is eljutottak azok a vélemények, amelyek nem sok reményt fűztek az Európa-bajnoki szereplésünkhöz. Ez a két meccs erőt ad, az adrenalin bennem is dolgozik, annyira, hogy a fáradtságra nem is tudok gondolni.

Ez a hármas felállás és ez a fajta csapatmunka kicsit még talán szokatlan a magyar válogatott kispadján, de az általuk végzett munka hatékonyságát és gördülékenységét nem vitatja senki. Edzéseken és meccs közben Nagy a védelmet, Chema a támadást segíti az útmutatásával és tanácsaival, s az egészet Gulyás István fogja össze szövetségi kapitányként.

Kisebb hibáik még nekik is voltak a cseréknél vagy az időkérésnél, de ezek inkább a rutintalanságból fakadtak, mert ne feledjük, hogy ezen az Európa-bajnokságon nemcsak a fiatal csapat, hanem a tavaly nyáron kinevezett szakmai stáb is debütált.

Az első két Eb-meccsen szerzett három pont alapján senki sem lehet elégedetlen a bemutatkozásukkal.

A középdöntőbe jutás számunkra óriási dolog lenne! Izland a szerdai meccs esélyese, de igyekszünk végezni a saját dolgunkat. Eddig szerintem senki sem várt túl sokat tőlünk, ami megváltozott. A dán szurkolók újra kijönnek majd, és ha a dánok elleni meccsen tizenkétezren szurkoltak, akkor Izland ellen tizenötezren lesznek ott, és ellenünk szurkolnak majd. Pálmarsson a világ egyik legjobb játékosa, de nem szabad csak őt fognunk, mert az izlandiak nélküle is jók, soha nem állnak meg – fogalmazott Chema Rodríguez.

A válogatott stábjának fontos, de rendre háttérben maradó tagja az erőnléti edző, a norvég Tord Ellingsen, aki 2011-ben érkezett hazánkba Karl Erik Böhn stábjának tagjaként, aki akkor a női nemzeti csapat szövetségi kapitánya volt. KEB 2014-es halála után hazatért Norvégiába, és csak 2015 nyarán, a Fradi női csapatának hívására tért vissza hazánkba. Néhány idény alatt sikerült olyan mély nyomot hagynia, hogy a Magyar Kézilabda-szövetség felkérésére tavaly júliusban Nagy Lászlóval és Chema Rodríguezzel együtt tagja lett Gulyás István szövetségi kapitány szakmai stábjának.

Tord Ellingsen (jobbra) a Fradi mellett a férfiválogatottnál is munkát vállalt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Tord Ellingsen (jobbra) a Fradi mellett a férfiválogatottnál is munkát vállalt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Egyrészt nekem kell figyelnem a játékosok terhelésére, mikor legyen kevesebb, mikor lehet több, ezt hetekre és hónapokra leosztom, figyelem, számon tartom, hogy mindennel tisztában legyek – mondta a hazájában gimnáziumi testnevelő-tanárként dolgozó, szabadidejében a pincéjében összeszerelt dobszerkót püfölő Ellingsen a Nemzeti Sportnak Malmőben. – Részt veszek a labdás edzések megtervezésében is, mikor, mennyi futás, taktika, egykapus vagy kétkapus tréning legyen. Másrészt az erőnléti edzéseket is én vezetem, én vagyok a felelős azért, hogy amikorra kell, mindenki annyira edzett és egészséges legyen, amennyire csak lehetséges.

BÓKA BENDEGÚZ, A MAGYAR VÁLOGATOTT BALSZÉLSŐJE

– Mennyit vett ki Önökből az oroszok és a dánok elleni meccs?
– Érezzük a lábainkban, hogy túl vagyunk két kemény összecsapáson, kicsit kijött rajtunk a fáradtság, de ahhoz képest, hogy lejátszottunk két ilyen fantasztikus mérkőzést, jó állapotban van a csapat.

– Ön szerint a dánok elég komolyan vettek miket?
– Megleptük őket, talán ezért lehetett így érezni. Mi is azt vártuk, hogy „hazai pályán” nekünk ugranak. Ehhez képest szerintem mi kezdtük jobban a mérkőzést, sikerült kicsit kimozdítani őket a komfortzónájukból, főleg a támadójátékukban.

– Milyen volt Rasmus Laugét fogni?
– Nem volt egyszerű, de megoldottuk. Azért a többes szám, mert nemcsak rá kellett figyelni, Mikkel Hansenre is külön kiléptünk. Az volt a terv, hogy az öt egyes formációval kizökkentsük őket, a két átlövőjüket pedig toljuk messzebb a kapunktól, és próbáljuk leszűkíteni előttük a területet.

– Kerültek hullámvölgybe?
– Amikor három-négy góllal vezettünk, és nagyon rövid időn belül visszajöttek, de azt is inkább holtpontnak nevezném, mintsem hullámvölgynek. A hasonló szituációkból jól jöttünk ki, és tudtunk rá kontrából válaszolni egy-egy góllal.

– Érez némi csalódottságot azért, mert nem nyertek a dánok ellen?
– Egyáltalán nem. Kézben tartottuk a meccset, és tényleg benne volt a győzelem, de hatalmas fegyvertény pontot szerezni ellenük.

A szakember hozzátette, hogy a kézilabdában ez egyáltalán nem könnyű, mert a legmagasabb szinten a játékosok számtalan sorozatban – Bajnokok Ligája, nemzeti bajnokság és kupa – játszanak, így rengeteg mérkőzésük van, és a sűrű naptáruk miatt nehéz megfelelő időpontot találni a technikai és taktikai tréningek mellett külön erőnléti edzésekre. Ezekre azonban ma már óriási szükség van.

Ezt láthattuk a dánok ellen is, hiszen előtte volt erőnléti edzésünk, amikor a gyorsaságot és a robbanékonyságot tartottuk szem előtt. És hogy a srácok milyen remekül dolgoztak, arra bizonyíték, hogy az oroszok elleni meccshez képest minden mutatóban erősödtek, sokkal többet sprinteltek, ugrottak, nőtt a futómennyiség és az átlagos sebesség is” – fogalmazott Ellingsen, aki elmondta, ezért a játékosok hosszabb pihenőt is kaptak a dánok elleni meccs után.

Munkájának középpontjában az Eb-n a sérülések megelőzése áll, és az, hogy erőnlét szempontjából jól gazdálkodjon, azaz mindent kihozzon abból, amijük van. Hosszú távon viszont a magyar válogatottnál az állóképesség további fejlesztése a fő cél, ami azért kíván szervezett munkát, mert a nemzeti csapattal csak rövid ideg dolgozik együtt a stáb.

„Egy ilyen nagy nemzetközi tornán az első két meccsen nem is szokott gond lenni, de az ötödiken, a hatodikon már kijön a különbség: a jó állóképességgel rendelkező csapatoknak nagyon nagy lesz az előnyük – folytatta az erőnléti edző. – Viszont ahhoz, hogy ez nálunk is meglegyen, együtt kell dolgoznunk a klubokkal, mert a mindennapi munka náluk folyik, ott lehet igazán fejlődni és megszerezni ezt az előnyt.”

Ellingsen elsősorban a fiatal játékosok hozzáállásában lát fejlődést a férfiválogatottnál, úgy látja, hallgatnak rá, tanulni akarnak, edzéseken és azon kívül is nagyon profi módon viselkednek. Sőt, a pozitív visszacsatolás is megvan a részükről, az edzések után mindig mondják neki, ha nagyon kemény volt a tréning, és azt is, hogy egyre erősebbnek érzik magukat. A dánok elleni meccs után jelezték, ők is látták ám, mennyi értelme volt annak, amit előtte csináltak, mert érezték a robbanékonyságot fejlesztő gyakorlatok hatását.

GUDMUNDUR GUDMUNDSSON,
AZ IZLANDI VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
„A magyar csapat nagyon fiatal, de a miénk is az, így az utolsó csoportmeccsen két ifjú együttes csap össze egymással. Szerdai ellenfelünk támadásban és védekezésben is jól játszott Dánia ellen, főleg védekezésben. Mi ugyan már továbbjutottunk, de szükségünk van a két pontra ellenük, mert nem mindegy, hány pontot viszünk tovább, vagy egyáltalán viszünk-e. Célunk az, hogy olyan helyezést érjünk el ezen az Eb-n, ami olimpiai kvalifikációs tornát ér, ezért mindent meg fogunk tenni a győzelemért a magyarok ellen.”

A tréner a játékosok aktuális fizikai állapotára is kiemelten figyel, az orosz és dán meccs között például három-négy kisebb csoportban végezték az erőnléti edzéseket a konditeremben, annak megfelelően, ki játszott többet, ki kevesebbet, kinek volt apróbb sérülése, kinek mit mutatott a szervezetéről a laktátszintmérés, és megvizsgálták a lábak terheltségi állapotát is, ezeknek megfelelő munkát kellett végeznie mindenkinek.

„A srácok persze fáradtak, de elégedettnek tűnnek, ami nekem is jó érzés” – tette hozzá Ellingsen.

Az izlandiak abban biztosak, nehéz mérkőzés vár rájuk.

Bár nagyon örülünk, hogy továbbjutottunk a középdöntőbe, egyáltalán nem ünnepeltünk, most arra fókuszálunk, hogy két pontot vigyünk magunkkal. A csarnokban néztük a magyar–dán meccs első félidejét, a végét meg a hotelben, én például a telefonomon. A magyarok elleni szerdai meccsünk nagyon kemény lesz, remekül játszottak, nagy és erős csapatuk van. A védelmük különösen jó volt Dánia ellen, erre is fel kell készülnünk. Hátul nekünk viszont nehezebb dolgunk lesz, mint az oroszok ellen, akiknek nem volt balkezesük. Nehéz lesz, ebben biztos vagyok – mondta Viggo Kristjánsson, az izlandiak jobbátlövője.

A mieink a második cseréjüket is kihasználták, Bartók Donát helyett Fekete Bálint került vissza a keretünkbe.

Az E-csoport lehetséges végkimeneteleiről ide kattintva olvashatnak!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT (Malmö)
18.15:
Izland–Magyarország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.30: Dánia–Oroszország (Tv: Sport1)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland 2 2 65–53 +12 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 50–49 +1 3
3. Dánia 2 1 1 54–55 –1 1
4. Oroszország 2 2 48–60 –12 0

A csoportból az első két helyezett jut be a legjobb 12 közé.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE IZLAND ELLEN
KAPUSOK: Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatmenedzser: Nagy László

Az esemény helyszínéről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik