Elszúrta az első félidőt, ki is kapott a Szeged

KIBÉDI PÉTERKIBÉDI PÉTER
Vágólapra másolva!
2012.09.29. 20:26
null
A Szeged az első félidőben túl nagy hátrányt szedett össze (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Pick Szeged 30–27-es vereséget szenvedett a Croatia Zagreb otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája D-csoportjában. A szünetben már hét góllal is vezetett a hazai csapat, innen pedig már nem tudott fordítani a magyar együttes.

Azért ez nem így volt régen...

A meccs előtt háromnegyed órával a vendégszektorban nagyjából annyi szegedi szurkoló volt, mint az összes többiben horvát. A zene persze bömbölt, de a helyi műsorközlő olykor artikulálatlan üvöltözését pont olyan egykedvűen hallgatta a hazai szurkoló, mint a vendég. Korábban itt egy meccs előtt, pláne egy Bajnokok Ligája-találkozó előtt nem a zene, hanem a közönség volt hangos, és bizony a vendégszurkolók hangját csak elvétve lehetett hallani a hazai fanatikusok mellett.

Persze az halkan megjegyezhető, hogy a Dinamo Zagreb–Hajduk Split labdarúgó-mérkőzéssel szinte egy időben kezdeni nem éppen közönségvonzó....

A zágrábi férfi kézilabdacsapat igencsak átalakulóban van, válogatott sztárok sora távozott, helyettük elsősorban sokra hivatott fiatalok kapnak szerepet. A Bajnokok Ligájában éppen ezért nem is tűztek nagyobb célt maguk el, ahogy az egykori veszprémi játékos, most zágrábi edző, Slavko Goluza mondta: „A nemzetközi porondon rutinszerzés a cél, a hazai bajnokság viszont nagyon fontos.”

A Pick Szeged játékosai lényegesen komolyabb céllal készülődtek a találkozóra. Egyrészt győztes meccsel szerettek volna bemutatkozni, másrészt a hatos csoport első négy helye közül az egyikre, azaz a továbbjutó pozíciók valamelyikére próbálnak odaérni. Ehhez minden egyes győzelem– pláne ha az idegenben sikerül! – elengedhetetlenül fontos. Most pedig minden esély adott volt, a Pick Szegedből mindenki egészségesen várta a meccset, ráadásul a játékosállományt nézve erősebbnek tűntek a mieink.

A kezdő sípszó elhangzásakor kétezer néző ült a lelátókon, ami a meccsnek otthont adó Medvescak Zagreb jégkorongarénában nagyon nagy jó indulattal félházat jelentett. A meccs első perceibe a lelátón ülők azt konstatálták, hogy a Pick belealudt a kezdésbe. Két kihagyott helyzet, majd két horvát gól után Jonas Larholm szépített, de a 6. perc legelején Skaliczki Lászlónak időt kellett kérnie, mert a horvátok sorozatban dobálták a gólokat a támadásban elszórt szegedi labdákból. (5. perc: 5–1)

Az időkérés csak lassított az addig szélsebes horvát gólokon, a következő öt percben „csupán” háromszor találtak Tatai Péter kapujába a hazaiak, a szegedieknél mit sem változott a kép, újabb egy gól volt az igen vérszegény termés, így jogosan kiabáltak „Ébresztőt” a szegedi drukkerek. Bizony két gól tíz perc alatt egy megfiatalított Croatia Zagreb ellen is rettentő kevés a Bajnokok Ligájában. (10. perc: 8–3)

Valahogy nem találta a ritmust a Szeged. Sem védekezésben, sem támadásban nem tudott ellenfele fölé nőni, jellemző, hogy az első hat vendéggól hat különböző játékos nevéhez fűződik, azaz nem volt vezér, aki hátára vette volna a többieket és vitte volna előre. Az első duplázó a szerb válogatott Rajko Prodanovics volt, de ő is hétméteresből volt csak eredményes. A kapuba a védelem által kellően elbizonytalanított Tatai Péter helyett Mikler Roland állt be, s bár az eladott labdák után rendre ziccerbe kerülő hazaiakkal szemben nem tudott mit tenni, volt néhány szép védése a felállt fal elleni támadás után. Ez azonban kevés volt, főképp akkor, ha túloldalon „tuti” ziccerek sorát dobták kapu mellé, fölé, vagy éppen a kapusba a társak. A szünetre ha nem is reménytelen, de mindenképpen tisztes távolságban volt ellenfelétől a Pick Szeged. (1. félidő: 15–8)

A térfélcsere nem hozott nagyobb fordulatot. Az első támadásból Prodanovics ugyan még betalált, de a folytatásban ugyanolyan buta hibákat követtek el a vendégek, mint az első harminc percben. A túloldalon viszont villogott a rutinosnak számító David Spiler és Luka Stepancic, ha nem a szegedieknek lőtték volna góljaikat, talán még hangosabban tapsolja meg az ember azokat... (38. perc: 20–13)

Árulkodó a vendégek támadójátékáról, hogy az első gól beállóból ekkor született, Zubai Szabolcs talált Mario Kelentric kapujába, míg az első értékesített szegedi ziccer is ebben az időszakban került a statisztikai lapra, Antonio Pribanics neve mellé. Ezek a mutatók a túloldalon lényegesen jobbak voltak. A Picknek csupán rövid felvillanásai voltak, de minden egyes apró esély, amivel átléphettek volna a saját árnyékukon, egy-egy hibával zárult. Így pedig hiába hibáztak a hazaiak, a különbség nem vagy csak alig-alig csökkent. A Szeged 3–0-s szériájára a Croatia ugyanilyen sorozattal válaszolt. (20. perc: 25–20)

Jöhetett a hajrá, halovány reményekkel. Amelyek tovább is halványultak, miután Lovro Sprem fél perc alatt a második ziccerét is értékesítette, mindkét alkalommal egy indítás után. Hogy mennyit jelent ez a két gól, azt az utolsó három perc is jól mutatja. Négygólos hátránnyal érkezett a Szeged, és bizony, ha ez a négy csak kettő, akkor talán...

Így viszont maradt a szomorú tény: az igencsak megfiatalított, de rendkívül lelkes és kitűnően felkészített Croatia végig vezetve, simán verte meg az előzetesen győzelemre is esélyesnek tartott Pick Szegedet. (60. perc: 30–27)

SKALICZKI: "EGY BUTA CSAPAT BENYOMÁSÁT KELTETTÜK"
FÉRFI KÉZILABDA BL
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Croatia Zagreb (horvát)–Pick Szeged 30–27 (15–8)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik