Éles-ejtés, Pásztor-cunder, Pérez-bomba - Szavazzon minden idők legjobbjaira!

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2011.01.12. 18:28
null
Pérez Carlos nagyban hozzájárult 2004-es olimpiai negyedik helyünkhöz (Fotó: Németh Ferenc)
Sportlegek sorozatunk aktuális része a csütörtökön kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság kapcsán feleleveníti a magyar férfi kézilabda-válogatott legnagyobb sikereit. Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanataink az olimpiák, vb-k és Eb-k történetében? Emellett – a női válogatottal foglalkozó korábbi írásunkhoz hasonlóan – egy szavazásra is invitáljuk olvasóinkat, amelynek keretében lehetőség nyílik összeállítani minden idők legjobb, kortól független álomcsapatát! Ön kiket választana ebbe a csapatba?

A KEZDETI IDŐSZAK

A női válogatottról írt cikkünkhöz hasonlóan ezúttal is a sportág kispályás változatával foglalkozunk, a sportág kezdeti időszakában viszont korántsem volt egyértelmű, hogy a nagypályás vagy a ma is játszott teremváltozat fog-e elterjedni. Közép-Európában inkább az előbbi, míg az északi országokban az utóbbi hódított, az 1936-os nyári olimpián bemutató sportágként még a nagypályás verzió szerepelt. Ugyanakkor a gólok száma, a látványossága és a követhetősége miatt hamar teret hódított magának a kispályás változat, amely ráadásul nem volt kitéve az időjárás szeszélyének sem.

1938-ban mindössze négy ország részvételével rendezték meg az első (terem)kézilabda-világbajnokságot, amely egyből nagy sikert aratott. A következő nagy tornára a második világháború után került sor, 1954-ben, de a magyar válogatott a négy év múlva, az NDK-ban megrendezett vb-n szerepelt először. Az akkori erőviszonyoknak megfelelően a svéd, román, csehszlovák, német négyes uralta a férfi mezőnyt. Az 1958-as vb-n a mieink ugyan továbbjutottak csoportjukból, de a következő körben már nem szereztek pontot, a helyosztók után végül a hetedikek lettek. 

STABIL HELY A KÖZÉPMEZŐNYBEN

A következő, 1961-es torna is kimaradt a magyar csapat életéből, de ezután már állandó résztvevője volt a világbajnokságoknak az 1960-as, '70-es években, igaz, állandó középmezőnybeli tagja is: a nemzeti csapat a 7. és a 9. pozíció között bérelt magának helyett. A hagyományosan erős kézilabdás nemzetek között megjelentek a jugoszlávok és a szovjetek is mint új trónkövetelők.

Kovács Péter bombáz kapura
Kovács Péter bombáz kapura

Közben az olimpián 36 év után ismét bekerült a programba a kézilabda, a mieink pedig ott voltak a müncheni játékokon. A második körbe még gond nélkül bejutott a magyar csapat, ott azonban nem sikerült a pontszerzés, és végül a svédek elleni helyosztón alulmaradva a nyolcadikok lettünk. Ez mindmáig a legrosszabb olimpiai szereplés. A javítás lehetősége azonban megvolt, hiszen sorozatban három ötkarikás játékokon szerepelhettünk. Négy évvel később hatodikak lettünk, 1980-ban Moszkvában viszont nem sok választott el minket a döntőtől sem.

Két döntetlennel kezdtünk, a lengyelek és a keletnémetek ellen, és ezek, mint később kiderült, sokba kerültek. Hiába nyertük meg ugyanis ezután mindhárom mérkőzésünket a csoportban, és maradtunk veretlenek, ez csak a második helyhez volt elég. A bronzmeccsen végül kikaptunk a románoktól, de így is ez volt a magyar válogatott (holtversenyben) legjobb helyezése az olimpiákon.

Ekkor már olyan játékosok szerepeltek Faludi Mihály szövetségi kapitány kezei alatt, mint Kenyeres József, Kovács Péter vagy éppen Lele Ambrus. Faludi 1973-től ’82-ig, csaknem tíz éven keresztül irányította a válogatottat, és ezalatt három vb-n szerepelt vele a csapat, ami mindmáig rekord.

OLIMPIA, KÉZILABDA, FÉRFIAK, 1980
A végeredmény: 1. NDK, 2. Szovjetunió, 3. Románia, 4. Magyarország, 5. Spanyolország, 6. Jugoszlávia
A magyar csapat tagjai: Bartalos Béla, Fodor János, Gubányi Ernő, Janovszki László, Jegenyés Alpár, Kenyeres József, Kontra Zsolt, Kovacsics Miklós, Kovács Péter, Lele Ambrus, Pál Árpád, Szabó László, Szilágyi István, Vass Sándor
Szövetségi kapitány: Faludi Mihály



MOCSAI ÉS A VB-EZÜST (1986)

A nyolcvanas években aztán sikerült az áttörés, és egyben a kitörés a középmezőnyből: 1986-ban Mocsai Lajos irányításával, aki mindössze 32 éves volt ekkor, második lett a válogatott a vb-n, ami a mai napig a mieink legnagyobb sikere a nemzetközi porondon.

A magyar szövetségi kapitányok között kiemelkedően a legeredményesebb százalékos mutatójú Mocsaival a válogatott hibátlanul lépett tovább az első körből (többek között a svédeket és a dánokat is legyőzve). Ezt követően a második csoportkörben sem talált legyőzőre a csapat, sorrendben Izland, Románia és Dél-Korea is nyertesen hagytuk el a pályát, mindez pedig döntőbe jutást ért.
A fináléban Jugoszlávia várt a Mocsai-együttesre, és bár végül minimális különbséggel, két góllal alulmaradt vele szemben (24–22), mégis szívesen gondolhat vissza minden kézilabda-rajongó a svájci tornára. A korábbi versenyeken szerepelt csapathoz olyan klasszisok csatlakoztak, mint Hoffmann László, Iváncsik Mihály vagy Marosi László.

Az éremszerzésre a két évvel későbbi szöuli olimpián is meglett volna az esély, csakhogy a bronzmeccsen ismét szembekerültünk a jugoszlávokkal, akik négy góllal jobbnak bizonyultak (27–23). 1990-ben a sportág egyik őshazája ismét világbajnoki címet ünnepelhetett, Svédország ugyanis négy góllal legyőzte a szovjeteket a prágai fináléban, a magyarok nem sokkal maradtak le róla, hogy a döntőért játszanak, de végül hatodikak lettek.

FÉRFI KÉZILABDA-VB, 1986

A végeredmény: 1. Jugoszlávia, 2. Magyarország, 3. NDK, 4. Svédország, 5. Spanyolország, 6. Izland
Az ezüstérmes csapat tagjai: Bíró Imre, Bordás József, Debre Viktor, Fodor János, Gyurka János, Hoffmann László, Horváth Gábor, Iváncsik Mihály, Kenyeres József, Kontra Zsolt, Kovács Mihály, Kovács Péter, Marosi László, Szabó László, Oross Tibor
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.


1986, VB-DÖNTŐ: JUGOSZLÁVIA–MAGYARORSZÁG 24–22
 
   

 

Az 1986-os vb-ezüstérmes csapat (Fotó: kezitortenelem.hu/Markó  Gábor)
Az 1986-os vb-ezüstérmes csapat (Fotó: kezitortenelem.hu/Markó Gábor)


KILENCVENES ÉVEK: ÚJABB KLASSZISGENERÁCIÓ LÉP SZÍNRE

A kilencvenes évek eleje két hetedik helyet hozott, '92-ben a barcelonai olimpián, majd két esztendőre rá az első Európa-bajnokság alkalmával. A sportág erőviszonyai miatt egy kontinensbajnokság szakmai színvonalát nézve vetekszik az olimpiával és a világbajnoksággal is, így ennek tükrében utóbbi eredményt sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Annál is inkább nem, mert a következő években észre kellett vennünk, kezdünk lemaradni az élmezőnytől, (1993 – 11. hely a vb-n, 1995 – 17. hely a vb-n, 1996 – 10. hely az Eb-n,), ráadásul nem sikerült kvalifikálni magunkat az atlantai olimpiára sem.

Az izlandi mélypont után kevesen gondolták volna, hogy a következő vb-n ismét visszatér az elitbe a magyar nemzeti együttes, márpedig ez történt. Vass Sándor rövid idő alatt versenyképes csapatot csinált a már korábban is kiváló játékosállományból, így a férfiak kibújtak a női válogatott árnyékából.

FÉRFI KÉZILABDA-VB, 1997

A végeredmény: 1. Oroszország, 2. Svédország, 3. Franciaország, 4. Magyarország, 5. Izland, 6. Egyiptom
A magyar csapat tagjai: Bendó Csaba, Bergendi Zoltán, Csoknyai István, Éles József, Gulyás István, Kertész Balázs, Kis Ákos, Mezei Richárd, Pásztor István, Perger Zsolt, Rosta Miklós, Sótonyi László, Szathmári János, Tyetyák Tibor, Igor Zubjuk, Zsigmond György
Szövetségi kapitány: Vass Sándor.

A japán tornán előbb Marokkót vertük meg nehézkes játékkal, majd szorosan nyertünk a többek között Vladimir Hernándezzel és Carlos Pérezzel felálló Kuba ellen, ezután az olimpiai bajnok horvátok következtek. Világsztárok ide vagy oda, a mieink Szathmári János és Éles József vezetésével 23–20-ra legyőzték déli szomszédunkat. A biztos középdöntős hely tudatában ugyan sima vereséget szenvedtünk az oroszoktól, de ezután a Kína elleni meccsen megszereztük a csoport második helyét. 

Következett a csehek elleni nyolcaddöntő, ahol sokáig Szathmári védései tartották meccsben a mieinket, de a végjátékban az ellenfelünk is hibázott, így 21–20-ra nyerni tudtunk. Az Izlanddal vívandó negyeddöntő sem ígérkezett könnyűnek, de a magyar csapat ismét jól bírta a kiélezett helyzeteket, és újabb meccsen győzött egy góllal (26–25), így 1986 után ismét ott voltunk a legjobb négy között. A svédekkel nem voltunk egy súlycsoportban, 12 góllal nyertek az északiak az elődöntőben, de a franciák ellen még meg lehetett volna a hőn áhított érem. Ismét csak a hajrában dőlt el a találkozó, de a korábbiakkal ellentétben nem mi örülhettünk, Éles – aki a vb második legeredményesebb játékosa lett – döntő pillanatban hetest rontott, a válogatott pedig negyedik lett.

Bár Vass ezután Ausztriában vállalt állást, sikerült meggyőzni, hogy a válogatott mellett folytassa a megkezdett munkát. 1998-ban így nagy reményekkel, Eb-selejtezős csoportját Svédország, Dánia és Lengyelország előtt megnyerve utazott a válogatott Olaszországba az Eb-re. Nem kedvezett számunkra ugyanakkor, hogy Éles a torna előtt térdsérülést szenvedett, így nem tudott segíteni a csapatnak. A csoportban kikaptunk az oroszoktól és a spanyoloktól, de Horvátországot, Csehországot, valamint Macedóniát legyőzve az ötödik helyért játszhattunk. A mieink a jugoszlávok elleni vereség után végül hatodikként térhettek haza, amely azonban a mai napig a férfi válogatott legjobb eredménye Európa-bajnokságon.

1999-ben az egyiptomi vb-n már nem sikerült megtartani pozíciónkat az élmezőnyben: Oroszország és Horvátország után a harmadikként végeztünk a csoportunkban, így a franciákkal találkoztunk a nyolcaddöntőben, ráadásul ez a meccs egyben a sydneyi olimpiáról is döntött. Sokáig futottunk az eredmény után, aztán a hajrában a kapust is lehoztuk az egyenlítés érdekében, és bár Sótonyi Lászlónak sikerült betalálnia, az ellenfél gyors középkezdésből kihasználta a mieink figyelmetlenségét, és az üres kapuba lőtt. Ki ne emlékezne azokra a másodpercekre, igaz, valószínűleg sokan inkább elfelejtenék ezt a buta hibát…


A LISSZABONI DRÁMA ÉS AZ ATHÉNI NEGYEDIK HELY

Ezzel rossz sorozat vette kezdetét a férfiválogatott életében, hiszen egymást követően négy világversenyre sem kvalifikálta magát. Előbb elbuktuk az Eb-pótselejtezőt Szlovéniával szemben, majd miután kimaradt a sydneyi olimpia, valamint a 2001-es franciaországi világbajnokság (utóbbi pótselejtezőjében a norvégok állták utunkat 43–42-es összesítéssel), adva volt a lehetőség a javításra, ehhez az Eb-pótselejtezőn Svájc ellen kellett volna bizonyítanunk. A javítás azonban nem sikerült.

Az újabb nekifutásra, már Skaliczki László irányításával sikerült kijutni a következő világeseményre, amely a 2003-as portugáliai világbajnokság volt. Lisszabonhoz kapcsolódik a magyar kézilabda-történet minden bizonnyal egyik legemlékezetesebb mérkőzése: a jugoszlávok ellenében, kétszeri hosszabbítás után sikerült kiharcolni a legjobb hat közé kerülést és ezzel az olimpiai kvótát.
Pérez a torna előtt megkapta a magyar állampolgárságot, így új kulcsembere lett a válogatottnak. Láthatóan jól megértette magát a belső posztokon Nagy Lászlóval és Buday Dániellel.

Már a csoportból sem akármilyen körülmények között jutottunk túl, balszerencsével kikaptunk a horvátoktól és az oroszoktól, a franciáktól pedig simán, és hiába győztük le Szaúd-Arábiát és Argentínát, sokan már elkönyvelték, hogy utazhatunk haza. Csakhogy az arabok megtették azt a szívességet, hogy legyőzték a dél-amerikaiakat, amivel mi mentünk tovább. A franciák elleni vereséget vittük magunkkal a következő körbe, amelyben a svédek és a szlovénok vártak ránk. Az északiak ellen a hajrában minimálisra csökkentettük a vereséget, így a szlovénok ellen három góllal kellett nyernünk a továbbjutáshoz, és épp ennyivel múltuk felül szomszédunkat (Szathmári bravúrral védte az utolsó támadást).

Jöhetett a jugoszlávok elleni helyosztó, amely sokáig a kapusokról szólt, mind Sterbik Árpád, mind a mieinknél Fazekas Nándor ihletett állapotban védett. Mindkét oldalon sok volt a hiba, nálunk Pérez és Pásztor István vitte a prímet gólszerzésben, úgy tűnt, nem lehet megállítani, de a hajrában Dejan Perics kivédte a hetesét, így 25–25-ről hosszabbítás következett. A ráadásban nekünk kellett az életben maradásért harcolnunk, végül sikerült időn túli hetest kiharcolni, amelyhez ismét Pérez állt oda, és ezúttal már nem hibázott. A második hosszabbításban aztán jött Lendvay Péter, akinek a góljaival végül eldöntöttük a találkozót és egyúttal kijutottunk Athénba. Az már nem is igazán érdekelt senkit, hogy az oroszok ellen nem lett meg az ötödik hely…

OLIMPIA, KÉZILABDA, FÉRFIAK, 2004   
A végeredmény: 1. Horvátország, 2. Németország, 3. Oroszország, 4. Magyarország, 5.Franciaország, 6. Görögország
A magyar csapat tagjai: Császár Gábor, Díaz Ivo, Fazekas Nándor, Gál Gyula, Harsányi Gergely, Ilyés Ferenc, Iváncsik Gergő, Laluska Balázs, Lendvay Péter, Mezei Richárd, Mocsai Tamás, Nagy László, Pásztor István, Pérez Carlos, Szathmári  János
Szövetségi kapitány: Skaliczki László.

Ezután sikerrel vettük a macedónok elleni Eb-selejtezőt, a kontinenstornán végül lemaradtunk a helyosztókról, és a 9. helyen végeztünk, de lélekben már mindenki az olimpiára készült. Athénban izzadságszagú sikerekkel kezdtünk Egyiptom és Brazília ellen, azután pedig, bár sokáig vezettünk, a francia meccsen 26–23-ra kikaptunk. Következtek a németek, akik ellen kevesen számítottak olyan játékra, amilyet a Skaliczki-csapat produkált. Fazekas Nándor és Nagy László parádézott, de a többiek is hozzátették a magukét 30–29-es győzelemhez. A házigazda görögök felülmúlásával másodikak lettünk a csoportban, és Dél-Koreával találkoztunk a negyeddöntőben. A kellemetlen stílusban kézilabdázó ázsiaiakat egy parádés negyedórát produkálva múltuk felül, így újra bejutottunk a legjobb négy közé. Ott azután nem bírtunk a horvátokkal, de az első olimpiai érem még meglehetett volna, azonban az oroszok 28–26 arányban jobbnak bizonyultak, így 1980 és 1988 után ismét maradt a negyedik hely. 

 

Magyar öröm az athéni olimpián Dél-Korea legyőzése után (Fotó: Meggyesi Bálint)
Magyar öröm az athéni olimpián Dél-Korea legyőzése után (Fotó: Meggyesi Bálint)

 

A 2004 utáni időszakban már nem sikerült ilyen magas szintre eljutni, sőt a férfiválogatottnak folyamatosan azért kellett küzdenie, hogy megőrizze helyét az élmezőny végén. A 2005-ös vb és a pekingi olimpia kimaradt, a legjobb eredmény pedig a 2009-es vb-n elért hatodik hely volt. Hogy a londoni játékokon ismét ott lehessünk, kulcsfontosságú a csütörtökön kezdődő svédországi torna, s ezen a szövetség elvárása is az, hogy az első hét hely valamelyikén végezzünk, ami szükséges a kvalifikáció szempontjából. 


OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓ

A 2011-es világbajnokság része az olimpiai kvalifikációs sorozatnak, egy olimpiai kvótát ad: a világbajnok utazhat a londoni ötkarikás játékokra.
A tizenkettes londoni mezőnyben a rendező Nagy-Britannia helye foglalt, egy-egy csapat kvalifikál a világbajnokságokról (az 1. helyezett), a 2012-es Eb-ről (1.), az Afrika-bajnokságról (1.), az ázsiai kvalifikációs tornáról (1.), illetve a Pánamerikai Játékokról (1.). A fennmaradó hat helyért a 2012 tavaszi olimpiai kvalifikációs tornákon vívnak meg a válogatottak – a vb-n a 2–7. hely között végzett csapatok jogot szereznek a kvalifikációs szereplésre.

 

SZAVAZZON MINDEN IDŐK LEGJOBB FÉRFICSAPATÁRA!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat kapujába?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat jobbszélére?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat jobbátlövői posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat irányító posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat beállós posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat balátlövői posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat balszélére?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Ön kit állítana a férfi álomcsapat kapitányi posztjára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik