Egygólos magyar győzelem Svédországban

Vágólapra másolva!
2010.04.01. 20:49
null
Pálinger Katalin bravúros védéseivel döntő érdemeket mondhat magáénak a svédországi sikerből<br />(Fotó: Czagány Balázs, NS-archív)
A magyar női k&eacute;zilabda-v&aacute;logatott Sv&eacute;dorsz&aacute;gban 27&ndash;26-ra nyert Eb-selejtezőn a h&aacute;zigazda skandin&aacute;v egy&uuml;ttessel szemben. A f&eacute;lidőben h&aacute;rom g&oacute;l volt M&aacute;t&eacute;fi Eszter sz&ouml;vets&eacute;gi kapit&aacute;ny csapat&aacute;nak előnye, amely &iacute;gy tov&aacute;bbra is őrzi hib&aacute;tlan m&eacute;rleg&eacute;t &eacute;s az &eacute;len &aacute;ll a csoportban.

Kifejezetten rosszul kezdődött számunkra a mérkőzés: védelmünk nem vette fel a ritmust, nem lépett ki az ellenfél lövőire és Pálinger Katalin sem találkozott sokat a labdával. Így történhetett, hogy Tóth Tímea hiába ejtett hetesből eredményesen – előtte-utána rontott lövése volt az átlövőnek –, a házigazdák szinte pillanatok alatt elhúztak négy góllal. (5–1)

Akár el is kezdhettünk volna játszani... Mint már annyiszor, ezúttal is Pálinger adta meg a jelet. Kapusunk elkapta az első labdát, azzal együtt a fonalat, meg is kezdtük a felzárkózást. Sőt, a tizedik percben reális esély nyílt az egyenlítésre, de akár a vezetés átvételére, azonban az emberelőnyben játszó magyarok két támadásban is eladták a labdát, a svédek pedig büntettek. A számunkra 1-2-es részeredménnyel záródó etap után Mátéfi Eszter ki is kérte az idejét... Ráfért a csapatra: a svédek hátrányban is ziccerig vittek egy támadást, szélsőjük nemes egyszerűséggel befutott a beállós helyére.

Ezután megint kezdhettünk kapaszkodni. Az első svéd emberelőnynél szomorúan tapasztaltuk, hogy a házigazdáknak 20 másodperc is elég volt a gólhoz...

Pálinger azonban lelki erejéről sokadszor tanúbizonyságot téve nem esett össze, hozta a védéseket, közte a bravúrokat. A hajráig fej-fej mellett haladt a két csapat, 12–12-t követően azonban svéd időkérés következett, amiből mi jöttünk ki jobban és Szabó Valéria egy, majd Vérten Orsolya két góljával hárommal elhúztunk a szünetre.

A második felvonásban folytatta jó sorozatát a magyar együttes, amelynek az volt az erőssége, hogy senki nem nyújtott benne kiemelkedőt. Kivéve Pálingert, de ő más szint... A többiek viszont kivétel nélkül átlagon felülit tettek hozzá a játékhoz, így szélesre nyitottuk a repertoárt, bárhol gólveszélyesek és eredményesek tudtunk lenni. Tóth Tímea meg biztos kézzel értékesítette a büntetőket.

Elvesztette a fonalat a svéd csapat. A házigazdák idegesen játszottak, többször két percet érően szabálytalankodtak és előkészítetlenül lőttek. Biztosan őrizték megnyugtatónak tűnő előnyünket a magyarok, amely többször öt gólra is nőtt.

A 45. perc tájékán azonban támadásban elbizonytalanodtunk: addig belefért egy-két pontatlanság, akkor azonban egymás után jöttek a rontott lövések. Amilyen biztos kézzel értékesítette a svédek legjobbja, Linnea Torstenson 19–23-nál a büntetőt, legalább akkora kapufát lőtt a következőből. Pedig az akkor éppen emberelőnyben játszó házigazdák – látva némi tanácstalaságunkat – már-már felbátorodtak. Az újabb hetest, gyors egymásután a harmadikat, azonban nem hagyta ki a védek gólfelelőse – talán itt is Herr Orsolyát kellett volna a büntetőre behozni, mint a kapufásnál –, a különbség háromban állandósult, és még volt hátra tíz kritikus perc.

Öt perccel később még kritikusabbá vált a helyzetünk, hiszen amíg mi beragadtunk 24-nél, addig a svédek – hiába Pálinger minden igyekezete és bravúrja – egy gólra felzárkóztak. Mátéfi Eszter időt kért, támadásban ki kellett találni valamit, különben könnyen elmehet a kézben tartottnak hitt mérkőzés.

Tomori Zsuzsanna azonban az a bevállalós fajta: középről, a földről is elengedte a labdát tízről, ami aztán utat is talált a hálóig. Korábban 1/7 volt a lövési mutatója...

Kovacsicz Mónika állíthatta volna vissza a közte hármat, azonban ziccert rontott, nem úgy a svédek, akik megint felzárkóztak egyre. Még jó, hogy a nagy igyekezetben összeszedtek egy kiállítást, kicsit fújhattunk, de még jobb lett volna növelni a szűk előnyt. Ez végül Tóth büntetőjéből jött össze: a váci átlövőnek ezt volt a hatodik értékesített hetese, amelynek értékét tovább növeli, hogy nem hibázott a mérkőzésen.

Fél perccel a vége előtt ismét egy gól volt a két csapat között, de még a miénk volt az előny, és a labda, valamint a támadás is. Tóth gólja végképp elvette a házigazdák esélyét a pontszerzésre, akik egy időn túli büntetőből még egyre csökkentették a különbséget.

Megérdemelt győzelmet aratott a magyar együttes, amely lényegesen egységesebb csapat benyomását keltette, mint a svéd. A különbség akár még nagyobb is lehetett volna, ha niincs a mérkőzés eleji figyelmetlenség és a hajrában a sok rontott lövés.

A két csapat vasárnap Békéscsabaán gyorsan le is tudja a visszavágót, amennyiben együttesünk ott sem hibázik, úgy szinte biztosan csoportelsőként jut ki a kontinensviadalra, amelyet Norvégia és Dánia közösen rendez meg.

 NŐI EB-SELEJTEZŐ, 2. CSOPORT, 3. FORDULÓ
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 26–27 (12–15)
Lund, 1500 néző. V: Stark, Stefan (románok)
SVÉDORSZÁG: Kain - WIEL-FREDÉN 7, Johansson 3, Gulldén 1 (1), Wiberg, TORSTENSON 10 (3), Boson 1. Cs: SKAGERSTAM-GRUBBSTRÖM (kapus), Eriksson, Alm, Wallter 1, Jacobsen 3 (1). Szövetségi kapitány: Per Johansson
MAGYARORSZÁG: PÁLINGER – Bódi, Bulath 1, Szucsánszki 2, SZABÓ V. 5, TÓTH T. 9 (6), VÉRTEN 6. Cs: Herr O. (kapus), Tomori 2, Kovacsicz 2, Szekeres, Kovacsics, Szamoránsky P. Szövetségi kapitány: Mátéfi Eszter
Az eredmény alakulása. 3. p.: 3–0. 6. p.: 5–1. 10. p.: 5–4. 12. p.: 7–4. 21. p.: 9–9. 24. p.: 11–11. 37. p.: 15–21. 41. p.: 16–22. 47. p.: 19–22. 50. p.: 20–24. 54. p.: 23–24.
Hétméteresek: 8/5, ill. 6/6
Kiállítások: 8, ill. 8 perc

 PÁRBAJ
Svédország   Magyarország
26/49 (53%)  Gól/lövés   27/48 (56.2%)
21/48 (43.7%)    Védés/lövés         23/49 (46.9%)
10  Technikai hiba    10
8  Kiállítás (perc)   8
5/8 (62.5%)         Gól/hétméteres    6/6 (100%)
26/59 (44%)       Gól/össz.támadás         27/58 (46.5%)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország 3 3 82–61 6
2. Svédország 3 2 1 85–59 4
3. Csehország 3 1 2 67–71 2
4. Azerbajdzsán 3 3 45–88 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik