Egy balszerencsés góllal kaptak ki a női kézisek a nyitányon

Vágólapra másolva!
2012.12.04. 20:02
null
Nem játszott jól a magyar csapat (Fotók: Mirkó István)
Karl Erik Böhn a horvátok elleni csoportmeccsen debütált nagy tornán szövetségi kapitányként a magyar női kézilabda-válogatott kispadján. A szerbiai Európa-bajnokság újvidéki négyesében szereplő csapatunk két év után tért vissza a nemzetközi vérkeringésbe, miután kihagyta a brazíliai világbajnokságot és a londoni olimpiát is. A nyitány emlékezetesre sikerült, de sajnos nem pozitív értelemben, ugyanis hiába álltunk fel a második félidőben összeszedett hátrányból, a végén egy szerencsétlen kapott góllal alulmaradtunk.

ELŐZMÉNYEK

A horvátok a legutóbbi, 2010-es Eb-n a magyarok előtt végeztek, a vb-n és az olimpián is hetedikek lettek. Abból a csapatból azonban most több kulcsjátékos (Tatari, Penezic, Horvat) hiányzik, a helyükre kerülőkre így nagyobb teher hárul. Mint ismert, két év múlva a két ország együtt ad otthont az Eb-nek.

A két csapat legutóbbi találkozásakor, a 2010. augusztusi, nyíregyházi barátságos mérkőzésen 32–31-re nyertek a mieink (Szucsánszki Zita tízszer is betalált), s az akkori gólszerzők közül most csak Temes Bernadett és Tóth Tímea nem tagja a magyar keretnek.

A négyesből az első három jut tovább, és találkozik a román, montenegrói, orosz, izlandi csoport legjobb három helyezettjével, így ha merészebb álmokat dédelget a válogatott, pontokat kellene magával vinnie a középdöntőbe.

A januári férfi Eb-hez hasonlóan ezúttal is felfokozott az érdeklődés a magyar szurkolók részéről a torna iránt, és a csoportmeccsek helyszínének közelségét is kihasználva több ezren buzdíthatják Görbiczéket Újvidéken.

A MÉRKŐZÉS

AZ ONLINE TUDÓSÍTÁST ITT TALÁLJA!

A magyar csapat bevonulásakor már sokkal jobb volt a hangulat, mint a nyitó meccsen, amikor alig lézengtek a nézőtéren. Kisbajcs, Zsira, Bükfürdő, Kecskemét, hogy csak néhány településnevet említsünk, ahonnan érkeztek szurkolók.

A meccs előtt Szamoránsky Piroskát századik válogatott mérkőzése alkalmából köszöntötték.

1. FÉLIDŐ

1–5. perc: A mieink a Herr – Kovacsicz, Szamoránsky, Szekeres, Tomori, Görbicz, Vérten összeállításban kezdték meccset, amelynek alaphangját a Görbicz által szerzett test melletti gól adta meg. A horvátok a kezdeti hibáik után rendre megtalálták a rést a magyar falon, így bár rendre a mieink vezettek, mindig érkezett a válasz (3–3).

610. perc: A kezdeti időszakban Görbicz mellett egyedül Tomori tudott feliratkozni gólszerzőink közé, aztán a 9. percben, egy indulás után Kovacsicz is betalált Zderic kapujába. „Védekezz, védekezz!”– hangzott a biztatás a nézőtérről, de sok foganatja nem volt, a horvátok rendre meg tudták játszani a falban is a beállót (55).

1115. perc: A 13. percben az Érdben játszó Kristina Elez találatával először vezettek a horvátok, de Tomori egy játékossal a nyakán is hamar egyenlített. Maja Zebic találata után azonban érkezett Böhn időkérése. Herr sajnos csak elvétve találkozott a labdával, de Tomori kezdett belelendülni támadásban (88).

1620. perc: Rédei-Soós betörésből megszerezte első gólját, a horvátok azonban általában megbüntették az elrontott támadásainkat, és gyors lerohanások után találtak be. „Harcoljatok!” – szólt a szurkolók rigmusa 10–9-es horvát vezetésnél. Ezzel nem is volt baj, csak hát az a fránya védekezés... (1011)

2125. perc: Sajnos nem tudtunk élni Katarina Jezic kiállításával, a horvátok lehozták kapott gól nélkül ezt a periódust. Ami nem ment emberelőnyben, az összejött egyenlő létszámnál, Tomori és Kovacsicz gyors egymásutánban dobott gólt, de utána ismét jöttek a horvátok percei (1213).

2630. perc: Görbicz kihagyott büntetőjével indult a félidő hajrája, Milovanovic második találatával először ment kettővel az ellenfél. Görbicz ellen szabálytalankodtak kiállítást érően, de előnyben újfent nem tudtuk megúszni kapott gól nélkül. Tomorit egy ütközés után le kellett támogatni a pályáról, rövid ideig kettős előnyben játszhattunk, amit a helyére beálló Klivinyi révén váltottunk gólra. A félidőben mínusz egy volt az állás: 1514 a horvátoknak.

Görbiczék nagy küzdelmet folytattak a horvátokkal (Fotó: Mirkó István)
Görbiczék nagy küzdelmet folytattak a horvátokkal (Fotó: Mirkó István)

 

2. FÉLIDŐ

3135. perc: Tomori ott volt a folytatásnál, míg Szamoránskyt Szabó váltotta. A változatosság kedvéért ezúttal Görbicz kapott egyet, de nemes bosszút állt egy értékesített hetessel. Rédei-Soós emberfogással őrizte Élezt, majd támadásban ellentmondást nem tűrően tört be (1616).

BÖHN: A VÉDEKEZÉSEN MÚLOTT
– Megleptek minket?
– Nem mondhatnám.
– A lányok így érezték.
– Azt hiszem, amiatt, hogy a horvátok végig, hatvan percen át a büntetőterületen védekeztek, valahol öt méter és öt kilencven között – de semmiképp sem a hatoson. Okosan csinálták, a bírók pedig hagyták nekik, és egészen más így támadni – ez biztosan közrejátszott. De valóban nem is játszottunk elég jól.
– És az az utolsó gól…
– Hagyjuk. Persze, szerencsétlen dolog volt, de nem ezen múlott. Főleg a védekezésünk nem volt az igazi – pedig bíztunk a sikerben.
– Mit mondott a második félidő közepén, az időkérésnél? Az bejött, utána feljöttünk mínusz ötről.
– Csak azt, hogy tegyék a dolgukat, ahogy eddig, küzdjenek, és védekezésben figyeljenek jobban. Szucsánszki Zita beállásával stabilabbak is lettünk hátul.
– Miben kell javulnunk szerda estig?
– Ha egy csapat egy góllal veszít, ott sok mindenben lehet javulni, mert bármelyik momentum döntő lehetett volna most is. Csak egyet mondok: a végén feladtuk a jobbszélsőt, hogy lőjön ő jobbról jobb kézzel, mert onnan a legkisebb a gól esélye – mégis becsorgott a labda. Számtalan apróság van még, de a lényeg az, hogy nem nyertünk.
– Hogyan önt lelket a lányokba?
– Fel fogják szívni magukat. Jó játékosok, erőt meríthetnek a második félidő közepéből is. A németek ellen mindent megpróbálunk.

3640. perc: Úgy tűnt, feljavult, keményedett a védekezésünk, de Maja Zebic a bal szélről sorozatban kétszer is eredményes tudott lenni. 17–16-nál kiállították két percre Szekerest, míg Böhn visszaküldte Szamoránskyt, előnyben a horvátok elhúztak hárommal (1619).

4145. perc: Mínusz négynél Szucsánszki beállásával átálltunk kétirányítós játékra, de hátul továbbra sem tudtuk megakadályozni a horvátokat a gólszerzésben, Böhn kikérte második idejét is. A 6–0-s, majd kilencperces negatív sorozat után Szucsánszki, Kovacsicz és Tomori góljaival zárkóztunk (19–21).

4650. perc: A Herrt váltó Kiss Éva rögtön néhány védéssel nyitott, meg is jött a közönség hangja, főleg, amikor Tomori újabb rá jellemző gólt vágott be talpról. Érkezett is a horvát időkérés. Basic törte meg a horvátok gólcsendjét, így nem sikerült az egyenlítésért támadni (2223).

51–55. perc: Pár perccel később azonban Vérten háttal szerzett találatával már utolértük az ellenfelet. Kiélezett végjáték következett, amelyben felváltva estek a találatok. 24–24 után Szamoránsky lerohanás végén fontos ziccert hibázott el. Szerencsére hátul álltuk a sarat, így Tomori nagy góljával átvettük a vezetést, Szucsánszki két perce a lehető legrosszabbkor jött. Zebic hamar gólra váltotta a fórt (25–25).

56–60. perc:
Nem kaptunk ítéletet, Zebic pedig lerohanás végén büntetett. Szerencsére Görbicz másodszorra belőtte a hátrányban kiharcolt büntetőt. Egyenlő létszámnál már Szucsánszki állt oda a vonalra, de a kapufát találta el, majd labdaszerzést követően a lábára pattintotta a labdát. Kiss Éva ziccert fogott, de maradt a labda a horvátoknál. Valamivel több mint egy perccel a vége előtt kért időt a horvát kapitány. Élez bevágta, egy perc maradt hátra. Szamoránsky hetest harcolt ki, újra Görbicz következett, aki szemtelenül belőtte. Horvát ziccernél Kiss Éva nagyot védett, de a kezéről ezt követően bepattant a labda a kapuba. Két másodperc maradt hátra, amely már nem volt elég, csak egy távoli kapura lövésre. 28–27-re nyert Horvátország.

 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
Horvátország–Magyarország 28–27 (15–14)
Újvidék, 2000 néző. V: Opava, Valek (csehek)
HORVÁTORSZÁG: ZDERIC – Gace 4, Petkovic 1, Milanovic 2, BASIC 3, Elez 4, ZEBIC 9 (2). Csere: Jelcic (kapus), LOVRIC 3, Jezic, Covic, Dzono, Peraica 2, Kozbjak
MAGYARORSZÁG: Herr O. – Kovacsicz 3, Szamoránsky P. 2, Szekeres, TOMORI 9, Görbicz 7 (5), Vérten 1. Csere: Kiss É. (kapus), Rédei-Soós 3, Klivinyi 1, Szabó V., SZUCSÁNSZKI 1
Az eredmény alakulása. 4. p.: 1–2. 10. p.: 5–5. 13. p.: 7–6. 16. p.: 8–9. 23. p.: 11–12. 27. p.: 14–12. 34. p.: 15–16. 42. p.: 21–16. 47. p.: 21–20. 51. p.: 23–23. 55. p.: 24–25. 58. p.: 26–26.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 8/5, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
VLADIMIR CANJUGA: – Nyolc játékosunk hiányzott az olimpiai csapatból, senki sem hitt bennünk otthon, Horvátországban, de a lányok kitettek magukért. A védekezésünkkel sikerült megnyernünk a találkozót, pedig rengeteg hetest és kiállítást fújtak ellenünk: nagyon büszke lehetek a csapatomra.
STATISZTIKA
Horvátország
Magyarország
28/40 (70 %)Gól/lövés27/46 (58.7 %)
19/46 (41.3 %)Védés/lövés12/40 (30%)
4/5 (80 %)Gól/indítás4/4 (100 %)
7/9 (77.7 %)Gól/szél1/6 (16.6 %)
5/11 (45.4 %)Gól/átlövés7/15 (46.6 %)
4/5 (80 %)Gól/beálló0/1 (0 %)
6/7 (85.7 %)Gól/betörés10/13 (76.9 %)
18Technikai hiba11
2/2 (100 %)Gól/hétméteres5/8 (62.5 %)
10Kiállítás (perc)4
28/57 (49.1 %)Gól/össz.támadás27/57 (47.3 %)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország1123–20+32
2. Horvátország1128–27+12
3. MAGYARORSZÁG1127–28–10
4. Németország1120–23–30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik