Lidl az FTC Gyémántfokozatú támogatója
PAPP BÁLINT 2019.10.05 07:41 Frissítve: 2019.10.05 08:56

Danyi Gábor: Szürreális, abnormális és irreális lenne egy újabb veretlen idény

Az alaphelyzet változatlan: a sorozatban negyedik aranyára hajtó Győr továbbra is a legnagyobb esélyes a végső diadalra és a kihívók is ugyanazok a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

 

Ki állíthatja meg a Győrt? (Fotó: Nemzeti Sport)

Higgyék el, tényleg próbálkoztunk becsülettel, de nem tudunk mást írni. Most sem.

DANYI GÁBOR, A GYŐR EDZŐJE: SZÜRREÁLIS, IRREÁLIS, ABNORMÁLIS

 

– Ki veri meg a Győrt?
– Hadd ne válaszoljam meg én azt a kérdést, hogy ki taszítja le a Győrt a BL trónjáról. Szürreális, abnormális és irreális lenne, hogy egy újabb veretlen idényt produkáljunk – nem gondolnám, hogy ez így lesz ezúttal is. A vereségből nagyon sokat lehet és kell is tanulni, ez nyilvánvaló, de nem mindegy, hogy mikor és kitől szenvedsz vereséget. Nem azzal kelek és fekszem, hogy ki győz le minket, hanem azzal, hogy miként tudunk még előrébb lépni és fejlődni.

– Milyen állapotban várják a BL-rajtot?
– Egyelőre még nem ott tartunk, ahol azt előzetesen elterveztem, de ez egy dolog. Badarság lett volna azt várni, hogy ott folytatjuk, ahol az előző idény végén abbahagytuk vagy esetlegesen még magasabb szintre lépve egy hónap alatt. Az is tény, hogy az érkezők és a távozók miatt kell még idő, hogy mindenki felvegye a ránk jellemző kézilabdát és fordulatszámot. De ezzel nincs semmiféle probléma.

– A legkönnyebb csoportba és a könnyebb középdöntős ágra kerültek.
– A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan megint könnyebb csoportba soroltak be minket. Ne legyünk álszentek: nem megbántva senkit, erősebb ellenfelek közé is kerülhettünk volna. De hazudnék, ha azt mondom, hogy emiatt nagyon bánkódnék. A csoportkör jó lehetőséget nyújt a gyakorlásra, a csapatépítésre és a felkészülésre.

– Hogyan látja az erőviszonyokat? Kik az esélyesek a négyes döntőbe jutásra?
– A Metznek, a Rosztovnak és a Győrnek jó esélyei vannak erre. A Bukarestet soha nem lehet leírni, miként a Brestet, a Viperst és a Ferencvárost sem. Az én titkos esélyesem a Buducsnoszt, amely sokat erősödött, ott játszik gyakorlatilag a teljes montenegrói válogatott keret.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, a női kézilabda Bajnokok Ligája 2018–2019-es idényét felvezető dolgozatunkban azt fejtegettük, nem kérdés, a Győr ott lesz a budapesti négyes döntőben. Nincs új a nap alatt, az ETO továbbra is biztos final four-résztvevőnek, egyúttal a végső győzelem legnagyobb esélyesének is számít – változatlanul mindenki Danyi Gábor együttesét akarja legyőzni. Ez viszont korántsem lesz egyszerű feladat. Tény, a Dániába visszatérő holland Cornelia Groot, az ismét súlyos térdsérülést szenvedő norvég Nora Mörk, a román Crina Pintea vagy Tomori Zsuzsanna révén klasszisok sora távozott. De arra a keretbe, amelybe érkezett az olimpiai-2., világ- és Euópa-bajnoki címvédő francia válogatott két pillére, Estelle Nze Minko és Béatrice Edwige, valamint a norvég nemzeti csapattal mindent megnyerő Amanda Kurtovic és a világ majd' minden tapasztalatával felvértezett montenegrói Katarina Bulatovics, aligha mondható, hogy gyengült volna. Sőt, Danyi szerint ez a Győr még erősebb is, mint az előző.1993 óta, amióta BL a BL, még senkinek sem sikerült sorozatban magasba emelnie a trófeát, az ETO-nak ez idén májusban sikerült és a Rába-partiaknak minden esélyük megvan arra, hogy jövő májusban, a magyar fővárosban újra történelmet írjanak: merthogy egyhuzamban négyszer sem ült még fel senki a kontinens trónjára.

A bajnoki ezüstérmes Ferencvárosra a csoportkörben a Metz és a Vipers vár, míg továbbjutás esetén a középdöntőben a Rosztov, Bukarest, Esbjerg trió várhat - egyik sem egy leányálom. Régóta reménykedünk abban, hogy az aktuális idény lesz az, amikor két magyar csapat jut be a négy közé (eddig még nem volt példa arra, hogy a final fourba egy ország két klubja is bejusson), de erre a realitások alapján most mutatkozik a legcsekélyebb esély. A magyar válogatott gerincét adó, az EHF szakértői rangsorában a legtöbb tehetséges fiatalt szerepeltető klubok között az élen végző FTC-től a negyeddőntőbe jutás is bravúr lenne.

A trónkövetelők sorában sincs változás, ami azt is bizonyítja, hogy továbbra is egy szűk, hét-nyolccsapatos élmezőny határozza meg az európai női elitet és indul eséllyel a BL-győzelemnek. A győriekkel korábban négyszeres BL-1. és BL-2. spanyol Ambros Martín vezette, legutóbb döntős Rosztov tűnik ismét a legnagyobb riválisnak. Az oroszok ereje a gyakorlatilag változatlan és összeszokott keretükben, valamint a Martín-féle markáns védekezésben rejlik. A legutóbbi négyes döntő másik két szereplője, a francia Metz és a norvég Kristiansand már a rajt előtt nehézségekkel kell, hogy megküzdjön. A Metztől két alapember eligazolt, a már említett Edwige éppen Győrben, Gnonsiane Niombla Siófokon folytatja, a német gólvágó, Xenia Smits pedig vállsérülés miatt az év végéig kidőlt. A Vipersnél is vannak gondok, azonban a sérült Katrine Lunde és Henny Reistad hiányával együtt is a játékosállomány minősége alapján mindkét együttesnek megvan az esélye arra, hogy jövőre is eljusson a magyar fővárosba.

KÖSTNER VILMOS MESTEREDZŐ

„Európa legerősebb összetételű női klubcsapata változatlanul a Győr, amely az új idényben is a legesélyesebb a BL-győzelemre. Nem csúcsformában kezdte az idényt az ETO, de nem is kell abban lennie és amikorra kell, kiegyenesedik ez a győri csapat, amelyet jelenleg sérülések is sújtanak. Nagyon könnyű csoportba kerültek a győriek, de egy ilyen szintű csapatnál ez nem számít, mert, ha mindenki felépül és beépül, akkor két ilyen minőségű sorral mindegy, hogy kivel kerül szembe az ETO – annyit mozgósít az energiáiból, amennyit éppen szükséges. Tavaszra össze fog úgy állni Danyi Gábor csapata, ahogy kell. Szóval bízom benne, hogy ezúttal is címvédés lesz a női BL-ben. A Rosztov tűnik a Győr legnagyobb ellenlábasának. A CSM Bucuresti sokkal inkább küzd hazája bajnokságában, mint korábban, illetve az edzőváltással, a korszakváltással és a sérülésekkel is megszenved. A Buducsnoszt erősebb, mint az előző kiírásban, hiszen Majda Mehmedovics és Jovanka Radicsevics révén a világ legjobb szélsőit csábították haza. A Viperstől a sérült Katrine Lunde és Heidi Löke kiválása miatt már nagy bravúr lenne, ha megismételné a négyes döntőbe jutást. Bízhatunk benne, hogy a Fradi megküzdve a csoportkörben, bejut a középdöntőbe is, de Nerea Pena távozásával egyelőre érződik, hogy támadásban akadnak még hiányosságok és problémák az FTC-nél.”

A favoritok felsorolásából most sem maradhat ki a CSM Bucuresti – de ember legyen a talpán, aki még követni tudja, hogy mi folyik a román kirakatcsapatnál, még inkább átlátni. A keretből tízen távoztak, ugyanennyien érkeztek, ami alapesetben sem könnyíti meg a csapatépítést, ehhez jött még, hogy több kulcsember (Cristina Neagu, Nora Mörk, Dragana Cvijics, Andrea Lekics) is sérüléssel bajlódott vagy bajlódik. Itt azonban még nincs vége, a nyáron érkezett svéd Tomas Ryde négy nappal a BL-rajt előtt lemondott, helyi sajtóhírek szerint azt elégelte meg, hogy folyamatosan fennakadások vannak a fizetésekkel. A stabilitás, a kiegyensúlyozottság ezúttal sem a románok sikerét vetíti előre, de a káoszból bármi (és semmi) kisülhet. A 2012-ben és 2015-ben BL-győztes Buducsnoszt játékosállományában jól ötvöződik a rutin és a fiatal tehetség is, emellett a montenegróiak védekeznek az egyik legjobban a mezőnyben. Nyáron olyan klasszisok érkeztek, mint Jovanka Radicsevics, Majda Mehmedovics, a szerb Szanja Vujovics (leánykori nevén Damnjanovics), a szlovén Barbara Lazovic és a norvég Emily Sando, amivel egy csapásra megnőttek a balkániak esélyei.

Ha abból indulunk, hogy Danyi Gábor azt mondta az előző idény után lapunknak adott interjúban, hogy a BL-t, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is veretlenül megnyerő csapata teljesítményén még ötven százalékot tudnak srófolni, akkor a riválisok kezdhetik erősen vakarni a fejüket, hogyan is érhetik utol a győrieket.

ELEK GÁBOR, AZ FTC EDZŐJE

– Nehéz csoportba és a nehezebb ágra kerültek.
– Ez nem kérdés, ezt már a sorsoláskor is láttuk. Tudjuk, mi a feladat, ezt kell megoldani. Nem is számolgatunk, hanem minden erőpróbának nekimegyünk, aztán majd meglátjuk, hogy ebből mi jön ki. Nagyon fontos lenne nekünk a jó rajt, az idény eleji meccseink miatt is kellene a lelkeknek néhány bravúrgyőzelem.

– A középdöntőbe jutás a céljuk ezúttal is?
– Egyértelműen, persze.

– Ennek a mostani, sok magyar fiatallal felálló FTC-nek hol van a helye a jelenlegi BL-mezőnyben?
– Ezt most még nem tudom megmondani. A csoportunkban ott van a legutóbbi négyes döntő harmadik és negyedik helyezettje, ami nagyszerű kihívás.

– Mivel lenne elégedett csapata teljesítménye kapcsán?
– A Vipers és a Metz elleni első két csoportmeccsünkből egyet minimum mindenképpen meg kellene nyernünk a jó kezdéshez és induláshoz. De istenigazából a leginkább az érdekel, hogy tudunk-e fejlődni és előrelépni.

– Az erőviszonyokat miként látja?
– Az ETO egyértelműen kiemelkedik, a csoportja és a középdöntős ága miatt is biztos befutónak tűnik. A Rosztov továbbra is erős lesz. A Bukarest szereplését pedig jósolja meg valaki... A játékosállomány alapján és, ha felépülnek a sérültek, akkor a románoknak is ott kellene lenniük a végső csatározásoknál. A negyedik négyes döntős helyért nagy lesz a harc.

TUDNIVALÓK

JEGYEK A NÉGYES DÖNTŐRE
Október 4-től megvásárolhatók a belépők a jövő májusi, budapesti négyes döntőre. A jegyek öt kategóriában elérhetőek 9900 és 54 990 forint közötti áron a www.ehfFINAL4.com internetes oldalon.

A női BL lebonyolítása nem változott: a tizenhat főtáblás klub négy négycsapatos csoportot alkot, ahol hatmeccses, oda-visszavágós alapú körmérkőzéses rendszerben küzdenek meg egymással. A négyesek első három helyezettje bejut a tizenkét csapatos középdöntőbe (AB- és CD-ágon), míg a csoportnegyedikek az EHF-kupa csoportkörében folytathatják. A kétszer hatcsapatos, szintén hatmeccses, oda-visszavágós körmérkőzéses alapú középdöntőbe a főtáblán azonos csoportban szereplő együttesek magukkal viszik az egymás elleni eredményeiket. A középdöntős hatosok első négy helyezettjei jutnak tovább az oda-visszavágós negyeddöntőbe (a csoportelsők a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal találkoznak), a párharcok győztesei léphetnek pályára a jövő májusi, budapesti négyes döntőben.

Csoportkör:
2019. október 4.–november 17.
Középdöntő:
2020. január 24.–március 8.
Negyeddöntő:
2020. április 3–5. és 10–12.
Négyes döntő (Papp László Budapest Sportaréna):
2020. május 9–10.
Tv:
Sport TV

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, 2019–2020
CSOPORTKÖR. 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Szombat, 19.15:
Vipers Kristiansand (norvég)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
Vasárnap, 17.00:
Győri Audi ETO KC–IK Sävehof (svéd) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

Lidl az FTC Gyémántfokozatú támogatója
2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.

2020.05.01 19:53:09

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Rendnek kell lennie fejekben, lelkekben, öltözőkben és irodákban egyaránt, mert a rend csak így, a maga egészében értelmezhető, érzékelhető. Hiszen részeredmény és részsiker van, de részrend nincs.