T. I. 2019.08.08 10:27 Frissítve: 2019.08.08 12:11

Dánia: jön a challenge a kézilabdában, az IHF is vizsgálja

A több sportágból, de leginkább talán a teniszből ismerős challenge bevezetésére készülnek a kézilabdában – írja a dán TV2 oldala. A szabályokat az augusztus 27-ei dániai Szuperkupa-mérkőzésen tesztelik. Ha beválik, könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség is átveszi.

Dániában tesztelik az új szabályt a kézilabdában (Fotó: AFP)

 

A beszámoló szerint mindkét csapat edzője egy-egy alkalommal kérhetne challenge-t, attól függetlenül, hogy igaza volt-e a megreklamált szituációnál vagy sem. Mindezt a mérkőzésenkénti három időkérése terhére. Ugyanakkor ha sikeres a challenge, úgy nem veszít az időkéréseiből.

A szabályalkotók megjegyzik, ha az adott tréner már kikérte mindhárom egypercét, akkor nem kérheti a videó visszanézését.

A visszanézhető szituációk között van a rossz csere, a hatoson belüli védekezés, a megítélt büntetők, hogy egy gól gól volt-e vagy sem, a lépéshiba, a támadó hiba, a piros lapos kiállítás, illetve a mérkőzés utolsó öt percében a kétperces kiállítások megítélése is.

Ha az edzők olyan szituációban kérik ki a videózást, amikor nem lehetne, az ellenfél szabaddobással jön. Ha egyértelmű gólhelyzetet akadályoznak meg, akkor pedig hetest kap a rivális. 

A Szuperkupát követően a férfi és női bajnokikon is tesztelik majd az új szabályt. A TV2 hozzáteszi, az IHF vizsgálja a dánok rendszerét és ha az sikeresnek bizonyul, könnyen elképzelhető, hogy a későbbiekben a világ- és Európa-bajnokságokon, valamint az olimpián is alkalmazni fogják.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.

2020.05.01 19:53:09

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Rendnek kell lennie fejekben, lelkekben, öltözőkben és irodákban egyaránt, mert a rend csak így, a maga egészében értelmezhető, érzékelhető. Hiszen részeredmény és részsiker van, de részrend nincs.

2020.04.29 20:33:14

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Céltalanul élünk bele a világba.