Cervar nem marad horvát szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2010.07.29. 19:19
null
Lino Cervar itt még horvát szövetségi kapitányként dirigált (Fotó: Action Images, archív)
A legváratlanabb fordulat következett be Lino Cervar horvát szövetségi kapitány ügyében. A macedón Metalurg Szkopje trénere ugyanis csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy nem hosszabbíthatja meg a szerződését a horvát szövetséggel.
 CERVAR, A SIKEREDZŐ
 

Az 58 éves Lino Cervar az utóbbi nyolc évben halmozta a döntőket a világversenyeken. Olimpiai (2004) és vb-aranyérmet (2003), valamint két vb-ezüstöt (2005, 2009), s emellett két Eb-ezüstérmet (2008, 2010) szerzett a horvát válogatottal. Cervar az isztriai RK Triko Novigradban kezdte edzői pályafutását 1974-ben, majd 1991-ben az osztrák Klagenfurt edzője volt,  1994-től 2000-ig pedig olasz szövetségi kapitányként dolgozott. A világhírű RK Badel Zagrebet irányította 2000-től, majd 2002-től szövetségi kapitány lett és leült az olasz Conversano kispadjára is. Ezután 2004-ben ismét az RK Zagreb trénere lett, tavaly pedig a Metalurg Szkopje vezetőedzője lett (közben végig horvát kapitány is volt). A Szkopjével a klub története során először nyert macedón bajnokságot, majd kupát is.

Cervar a januári ausztriai Eb-n már egyszer lemondott, majd ezt visszavonta, így senki sem kételkedett abban, hogy megállapodik a szövetséggel a hosszabbításról (a szerződése július 31-én jár le). A szövetség illetékesei is hangoztatták, hogy folytatni akarják az együttműködést a sikeres, ám a sajtó által rendkívül gyakran és élesen bírált szövetségi kapitánnyal.

Cervar konzervatív politikusként (országgyűlési képviselő is volt a HDZ színeiben) mindig hangoztatja a hazaszeretet, azaz semmi sem utalt arra, hogy elhagyja a válogatott kispadját.

Cervar mai sajtótájékoztatón elhangzott: klubja, a macedón Metalurg Szkopje tulajdonosa „tiltotta meg" neki, hogy másodállásban továbbra is horvát kapitány legyen.

„Az egyesületemben vállalt kötelezettségeim miatt nincs lehetőségem tovább irányítani a válogatottat – mondta a búcsúzó kapitány. –  A Metalurg vezetői tudatták velem, hogy a klub túl sokat veszít azzal, hogy hazám válogatottját irányítom, s emiatt évente két és fél hónapot töltök távol klubcsapatomtól."

Szavai sokkolták a horvát közvéleményt, hiszen mindenki biztos volt benne, hogy a napokban kihirdeti a vb-re készülődő keretét és folytatja munkáját. a londoni olimpiai játékokig.

Azért is meglepő a mai bejelentés, mert állítólag azt is fölajánlották Cervarnak, hogy a selejtezőkben pályaedzője, a volt veszprémi Slavko Goluza irányítsa a válogatottat. Cervar így csak a vb-n, az Eb-n és az olimpián vezette volna Ivano Balicékat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik