Bravúr után csodát tenne a Pick Szeged

KIBÉDI PÉTERKIBÉDI PÉTER
Vágólapra másolva!
2013.03.24. 12:15
null
Zubai Szabolcsnak (balra) és Ancsin Gábornak Kielcében is kőkeményen kell majd védekeznie (Fotó: Mirkó István)
A hazai egygólos győzelem (26–25) után vasárnap 17 órától újabb bravúros eredményt szeretne elérni a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A Kielce elleni visszavágón a szegediek két kulcsembere sérülés miatt nem lehet ott a pályán, ám a vendégek így is optimistán várják a visszavágót.

Hogy a lengyel–magyar barátság már-már világhírnek örvend, nem meglepő. Mint ahogy az sem, hogy a legtöbb helyen olykor túláradó szeretettel fogadják a magyarokat, ilyenkor egy koccintás a minimum, anélkül senki sem ússza meg. Hogy az évszázados eszmén mennyit rombol a sport, arra pontos kimutatás nincs, de hogy egy-egy meccsen a barátság eszméje elhalványul, az szinte biztos.

Így lesz ez vasárnap délután is, amikor a Pick Szeged a Kielce ellen próbálja meg kivívni a továbbjutást a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Ha a csoportjából veretlenül érkező lengyelek legyőzése az első meccsen a bravúros jelzőt kapta, akkor a szegediek esetleges vasárnapi továbbjutása a csodával határos lenne. Merthogy gond van bőven, ami fejfájást okoz Skaliczki László vezetőedzőnek.

„Reálisan kell az erőnket felmérni – summázta a mester, amikor a továbbjutási esélyekről kérdeztük. – Ha délibábot kergetünk, agyonvernek bennünket. Ha képesek vagyunk a realitásoknak megfelelően játszani, és sikerül felcsipegetni azokat a sanszokat, morzsákat, amit ellenfelünk nekünk hagy, akkor lehet esélyünk. Nem feltartott kézzel megyünk ki egy várhatóan félelmetes hangulatú arénába. Tudjuk a helyünket. A mi játékunkat kell elsősorban tökéletesen játszani, a saját elképzeléseinket kell kellő hittel végigvinni.”

A múlt heti meccsen a vádlijában izomszakadást szenvedő, egyébként a Bajnokok Ligájában a szegediek legeredményesebb játékosának számító Frantisek Sulc, illetve a kezét törő balátlövő, Alen Blazevic el sem utazott a csapattal, pótlásuk pedig igen nehéz. A két játékos feladatait el kell osztani, a gólszerzésben nagyobb szerep jut a pályán küzdő társakra. A kispadon a harmadik kapus, Tóth Mihály mellett így kaphat helyet a tehetséges fiatal, Hegedűs Márk.

A szombati edzésen a taktikai elemeket zongorázta végig a csapat, a majd kétórás tréning alatt volt ideje mindenkinek bemérnie a csarnokot és átismételnie a múlt vasárnap óta gyakorolt taktikát.

„Mindenkinek több szerepkörben kell majd megjelennie, hiszen több variációt is gyakoroltunk a héten, például a két beállós játékot, Sulc kiesése miatt pedig az irányító szerepkörében is feltűnhetnek többen is. Mindenféle felállást kipróbáltunk, meglátjuk, melyik a legjobb” – adott rövid áttekintést a taktikai tervekről Vadkerti Attila, a Pick Szeged csapatkapitánya. A válogatott szélső hozzátette, semmiképpen sem szabad az eredményre ráülniük vagy éppen a sokak által emlegetett döntetlenre játszaniuk, mert annak csúnya vereség lehet a vége. „Ha ebben a szellemben, koncentráltan, szinte tökéletesen játszunk, akkor egy jó, szoros meccsen nem tartom lehetetlennek a továbbjutást, sőt...” – összegzett Vadkerti.

A két csapat szegedi meccsén a vége előtt alig több mint öt perccel még négy góllal vezetett a Pick. A végére azonban a Kielce szinte teljesen kikapcsolta a játékból Ancsin Gábort, a szegediek válogatott átlövőjét. Ennek ellenére Ancsin is bizakodóan nyilatkozott az esélyekről: „Az egygólos előny szinte semmi a mai kézilabdában, de nekünk abból kell építkeznünk, hogy a Kielcét eddig csak nekünk sikerült megvernünk a Bajnokok Ligájában, ez adhat önbizalmat. Képesek lehetünk a bravúrra.”

Ancsin Gábornak és Mikler Rolandnak nem lesz ismeretlen a csarnok. Korábban, még a Dunaújváros színeiben éppen az átadó alkalmából rendezett tornán szerepeltek itt. Ahogy Mikler megjegyezte, akkoriban, 5-6 éve még csak tervezték, hogy idáig jutnak majd a csapatukkal, és tessék, meg is csinálták.

A szegedi csapatot a leglelkesebb szurkolók még Kielcében sem hagyják magára, egy busznyi drukker gondolta úgy, hogy a helyszínen szorít a kedvenceknek. Természetesen ők is a továbbjutásban hisznek, szoros meccset várnak. Vezetőjük, Szabó Dezső azt is elárulta, megálmodta, hogy 28–27-re kikapnak a kedvencek, és így idegenben lőtt több góllal továbbjutnak. Ebben az esetben még boldogabban hagyják majd ott a meccs után a lengyel–magyar barátság jegyében készült kétnyelvű transzparensüket a hazai szurkolóknak.

A 17 órakor kezdődő mérkőzésről folyamatosan frissülő cikkben számolunk be.

LENGYEL ESÉLYEK, SZEGEDI REMÉNYEK, PICK-KIELCE PÁRHARC

SKALICZKI: HA DÉLIBÁBOT KERGETNÉNG, AGYONVERNÉNEK MINKET

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Kielce (lengyel)–Pick Szeged 17.00
Az első mérkőzést 26–25-re a Szeged nyerte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik