Bíró Blanka: Fel kell kötnünk a gatyát

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2018.09.12. 10:48
null
A kapus Bíró Blanka vezérletével eddig hatékony a ferencvárosi védelem (Fotó: Török Attila)
A Mosonmagyaróváron a rolót lehúzó Bíró Blankára és ferencvárosi társaira szerdán a tavaly kis híján meglepetést szerző Békéscsaba vár a női kézilabda NB I-ben. Több mint három hét múlva a végső sikerre is eséllyel pályázó CSM Bucuresti otthonában megkezdi a BL-csoportkört.

 

 

Biztos alapok
A védekezés a kézilabda alapja, ez nem újdonság, és a Fradi vezetőedzőjeként a 11. szezonját elkezdő Elek Gábor már a felkészülés során is e játékelem fontosságát hangsúlyozta. Nos, a második bajnoki fordulóban mutatott, saját kapu előtti FTC-teljesítménnyel a tréner is elégedett lehetett.

„...jó, ha kétszer tizenöt percet foglalkoztunk a támadójátékkal, ez idáig főleg a védekezésen és az erőnlét megszerzésén volt a hangsúly. A védekezés szokott inkább gondot jelenteni nekünk, nem a gólszerzés, a védelmet kell stabilizálni.”

(Az augusztus 18–19-i Elek Gyula-kupa előtt.)
„Ami hátul történt, az nagyszerű volt. Elöl viszont ennyi kihagyott helyzettel még lehetnek nehézségeink.” (A Mosonmagyaróvár elleni szeptember 7-i bajnoki után.)

Semmi meglepő sincs abban, hogy a Ferencváros női kézilabdázói két biztos győzelemmel kezdték az NB I aktuális idényét az MTK és az újonc Mosonmagyaróvár ellen, abban viszont van, hogy a mosoniak elleni legutóbbi meccset 13 kapott góllal hozták le. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sérülés miatt az Óvár meghatározó játékosai közül Gyimesi Kitti, Farkas Veronika, Bízik Réka, Kovacsicz Mónika, Tilinger Tamara és Domokos Dalma sem léphetett pályára. Ettől függetlenül igazi unikum, ha ilyen kevés gólt lő vagy éppen kap egy együttes az első osztályban.

„Szerintem legutóbb utánpótláskoromban volt hasonlóban részem – utalt vissza a múlt hétvégi bajnokira az FTC válogatott kapusa, Bíró Blanka. – A viccet félretéve mindenképpen speciális és ritka az ilyen mérkőzés. Az ellenféltől sok meghatározó játékos hiányzott, miközben mi feszesen tartottuk a védekezést, és azt a több fiatallal felálló Mosonmagyaróvár nehezen tudta megbontani. Ilyen védelem mögött nekem is könnyebb dolgom volt, jók voltak a blokkok, védtük a lövősávokat. Nagy feladat volt, hogy ne aludjunk bele a meccsbe, mert a rivális igyekezett lassítani a játékot. Nem akarom elkiabálni, de meglátszik az a sok munka, amelyet a védekezésbe belefektettünk a felkészülés során, visszajön, amit Elek Gábor kér tőlünk.”

A kapus szerint ha a továbbiakban is ezt a szintet tudják tartani, visszaadják a pályán, amit megbeszélnek, sikeresek lehetnek. Bíró Blanka a két hét múlva Győrben edzőtáborozó felnőttválogatott keretébe is meghívót kapott, addig azonban még a klubjában várnak rá feladatok, szerdán a Békéscsaba elleni hazai bajnoki. Tavaly szeptember 21-én, a bajnokság hasonló szakaszában a félidőben még 13–8-ra vezető viharsarkiak kis híján bombameglepetést szereztek a végül 22–19-re nyerő fővárosiak ellen.

„Kellemetlen ellenfél a Békéscsaba, nem számítok könnyű meccsre, százszázalékos fókusszal kell pályára lépnünk! – szögezte le Bíró Blanka. – A tavalyi találkozó kaotikus volt. Maradjunk annyiban, hogy finoman fogalmazva is hatott a szünetbeli öltözői megbeszélésünk. A jótól, a tökéletes játéktól még messze vagyunk, az új játékosok beépítése szempontjából még nem is lehetett elég az eddigi két tétmérkőzés, de folyamatosan haladunk. A következő két hétben ránk váró négy bajnoki találkozó segít, hogy a Bajnokok Ligája rajtjára megfelelő állapotba kerüljünk.”

A Fradi több mint három hét múlva a végső sikerre is eséllyel pályázó CSM Bucuresti otthonában kezdi a BL-csoportkört, múlt hétvégén pedig az is eldőlt, hogy a bukaresti kirakatcsapat és a norvég bajnok Kristiansand mellett a selejtezőből érkező, német ezüstérmes Bietigheim lesz a harmadik riválisa a főtáblán.

„Várható volt, hogy a németeket kapjuk a selejtezőből – mondta Bíró. – Találkoztunk velük az augusztusi Elek-kupán, nem lesz sétagalopp ellenük. Az ősz meghatározó a céljaink szempontjából, tovább szeretnénk jutni a csoportból, és nem mindegy, hány pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe. Nagyon nehéz meccsek várnak ránk, fel kell kötnünk a gatyát. A Bukarest persze más kávéház, de vele szemben sem feltartott kézzel állunk ki.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik