Az FTC eltilthatja játékosait a válogatottól

Vágólapra másolva!
2011.11.20. 14:16
null
A Fradinál nem látnák szívesen Böhnt győri vezetőedzőként (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A FTC női kézilabda-szakosztályának elnöksége közleményt jelentetett meg a honlapján, amelyben aggályosnak látnák Karl Erik Böhn szövetségi kapitány esetleges győri szerepvállalását, illetve azt a tendenciát, hogy több korosztály élére is győri kötődésű szakembert neveztek ki az utóbbi időben, a többi klub véleményének kikérése nélkül. A szakosztálynál kilátásba helyezték, hogy mérlegelik a ferencvárosi játékosok válogatottbeli szerepvállalását. Az alábbiakban változtatás nélkül olvashatják a közleményt.

„1. Az FTC női kézilabda szakosztálya messzemenően egyetért Vetési Iván úrral, az MKSZ elnökével abban, hogy a női válogatott élén a kluboktól független, főállású szövetségi kapitány tevékenykedjen. Karl Erik Böhn személyében mi is részben ezért támogattuk az elnökség jelöltjét a kapitányi posztra. A feladat nagysága és rangja, a női szakág utóbbi időben ingatag helyzete egyaránt e mellett szól.

Elfogadhatatlannak tartanánk azonban, ha Böhn úr kapitányi munkája mellett egyúttal klubedzői feladatot is vállalna, vállalhatna, különösen, ha ez a válogatottba játékosokat adó klubok megkérdezése nélkül történne meg. Ezen álláspontunk természetesen nem a Győri Audi ETO KC ellen szól, őszintén kívánjuk az ETO-nak, hogy nyerje meg a Bajnokok Ligáját, hiszen ez a magyar kézilabdázás sikere és érdeke is lenne.

Ellenérvként adódhatna, hogy a férfi válogatottat és az MKB Veszprémet is ugyanaz a szakember, Mocsai Lajos irányítja, csakhogy ő előbb volt klubedző, utána lett kapitány, és ez döntő különbség.

Reméljük, minden érintett mérlegeli és elfogadja érveinket, és ebben az esetben nem kényszerülünk abba a roppant sajnálatos helyzetbe, hogy mérlegeljünk kelljen a ferencvárosi játékosok válogatottbeli szerepvállalásának lehetőségeit.

2. Továbbra sem támogatjuk, hogy egyazon klub két csapatot is indíthasson a nemzeti bajnokság első osztályában. Ha ez mégis megvalósulna, az példátlanul sértené a feltételek egyenlőségének elvét, emellett szembemenne minden jelentősebb sportág európai és nemzetközi gyakorlatával és egyértelműen szűkítené a magyar női kézilabda utánpótlás bázisát és népszerűsítésének lehetőségét.

3. Aggályosnak tartjuk, hogy amennyiben mégis Böhn úr lesz a Győri Audi ETO KC vezető edzője, akkor vele együtt mind a három, világversenyeken induló korosztályt győri kötődésű szakember vezetné, hiszen az elmúlt héten a két utánpótlás szövetségi kapitány személyében szintén ehhez a klubhoz tartozó szekemberek kerültek kinevezésre.

A kinevezéseket ráadásul egyetlen esetben sem előzte meg komoly szakmai konzultáció, az utánpótlás klubok vezetőségét és a ligát sem avatták be az előzményekbe.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a junior és az ifjúsági válogatottak élére a többi klub véleményének kikérése nélkül neveztek ki győri kötődésű szakembereket, az edzőbizottság személyi párosokra beterjesztett javaslatát is figyelmen kívül hagyták. A kézilabda Magyarországon országos népszerűségű és elterjedtségű sportág, eredményeket és tehetségeket mindenütt találni, így semmilyen körülmény nem indokolja egyetlen egyesület ilyen mértékű dominanciáját, már-már kizárólagosságát. Amennyiben az előző két pontban megfogalmazott aggályaink ellenére megvalósulhatnak a Győi Audi ETO KC elképzelései, akkor a továbbiakban egy ilyen mértékű egyoldalú dominanciához nem tudunk díszletként szolgálni a nemzeti utánpótláscsapatok edzőit tekintve.

A fenti események együttesen, és az azokból kivehető tendenciák késztettek minket véleményünk kinyilvánítására. Hangsúlyozzuk, hogy nem valaki ellen, és nem is kizárólag a Ferencváros, hanem a magyar kézilabda érdekében adjuk közre kommünikénket. Hisszük, hogy Magyarország egyik legpatinásabb, legeredményesebb klubjának ez nemcsak joga, hanem egyenesen kötelessége is! Bízunk benne, hogy aggályaink nemcsak meghallgatásra találnak, de azokat a közeljövő intézkedései, történései el is oszlatják.”

Az FTC Női kézilabda szakosztályának Elnöksége

(A rendkívüli elnökségi ülés november 18-án volt, a közleményt azért csak most hozták nyilvánosságra,mert a legcsekélyebb zavart sem szerették volna kelteni a női válogatott romániai nemzetközi tornája előtt, illetve során.)

kerdes=Ön egyetért-e az FTC közleményével?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas

Szavazz!

Ön egyetért-e az FTC közleményével?
mceBlockPasteEnd

 

A SZÖVETSÉG REAKCIÓJA

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) reagált az FTC szakosztályának közleményére, hangsúlyozva, hogy a vitákat a szakmai fórumokon kell lefolytatni, és továbbra is az egyeztetéseket tartják a legfontosabbnak. A győriek tényleg megkeresték a szövetséget Karl Erik Böhn szerződtetésével kapcsolatban, de ezen megbeszélések kimeneteléről még korai beszélni. A reakcióban leírják, hogy a három női utánpótlás-válogatottnál a szakemberek fele az FTC-től érkezik, míg a szabályok nem teszik lehetővé, hogy ugyanabban az osztályban egy klub két csapatot indítson. Az alábbiakban elolvashatják a szövetség reakcióját!

 

„A Magyar Kézilabda-szövetség a médián keresztül értesült az FTC női kézilabda szakosztályának elnöksége által szerkesztett közleményről, amely több szakmai kérdésben is véleményt fogalmaz meg a női nemzeti válogatottakkal, illetve ligával kapcsolatban.

 

A Magyar Kézilabda-szövetség fontosnak tartja leszögezni, hogy az új vezetési struktúrában maximálisan törekszik arra, hogy a szakmai, egyeztetési fórumok minden érintett klub számára hozzáférhetőek legyenek, ezáltal a döntéshozatal során több szempontot is meg lehessen vitatni.

 

Az MKSZ szándéka, hogy az érintettekkel ezeken a fórumokon – Hivatásos Liga, újjászerveződő bizottsági struktúra, stb. – történjen meg az egyeztetés és ne a médián keresztül kelljen üzeneteket megfogalmazni.

 

Ami a konkrét állításokat illeti, azok három fő részre bonthatók: egyrészt az utánpótlás válogatottakkal kapcsolatban megfogalmazott aggályok, az NB1 szabályai, valamint a női szövetségi kapitány Karl Erik Böhn esetleges győri szerepvállalása kapcsán elhangzott vélemények.

 

Utánpótlásedzők kinevezése

 

Az MKSZ elnöksége legutóbbi ülésén számos fontos döntést hozott az utánpótlás válogatottakkal kapcsolatban. Többek között megfogalmazódott, hogy az MKSZ elhatározása olyan főállású utánpótlásedzők alkalmazása, akik számos területen segíthetnék az országszerte utánpótlással foglalkozó szakemberek munkáját. Ezért a mostani személyi döntések minden esetben ideiglenesek, kizárólag a következő nyár végéig szólnak, amikorra az MKSZ megteremti ennek anyagi feltételeit.

 

Ezeket a döntéseket – ahogyan minden hasonló esetben – alapos szakmai egyeztetés előzte meg. Fontos megjegyezni, hogy az NB1-es csapatok véleményét a Liga elnöke, Kővári Árpád ismertette az elnökség tagjaival, aki a klubok nevében támogatóan nyilatkozott az új edzők személyéről.

 

Érdemes tudni, hogy a három női utánpótlás-válogatottnál (serdülő, ifjúsági és junior) dolgozó hat szakember fele (azaz Szarka Éva, Pádár Ildikó és Vladimir Golovin) éppen az FTC női csapatainál edzősködnek – kiválasztásuk kizárólag szakmai tudásuknak volt köszönhető, nem pedig klubkötődésüknek. Az ifjúsági válogatott irányításával megbízott Danyi Gábor 2011 augusztusa óta valóban a Győri AUDI ETO KC-nál dolgozik, ám ő már 2001. óta, azaz tíz esztendeje vesz részt ebben a munkában.

 

Az NB I szabályai

 

A második pontban megfogalmazott aggállyal kapcsolatban tényként elmondható, hogy a Kézilabdázás Szabálykönyve, azon belül a Bajnoki Rendszabályok ezt a felvetést megválaszolják, és nem teszik lehetővé, hogy egy klub két csapatot is indítson ugyanabban az osztályban. Ez a kérdés jelenleg egyetlen szakmai fórumnál sincs napirenden.

 

Női szövetségi kapitány

 

A Győri Audi ETO KC vezetősége az utóbbi napokban megkereste az MKSZ-t egyeztetés céljából Karl Erik Böhn szerződtetésével kapcsolatban. Ennek a megbeszélésnek kimeneteléről korai lenne beszélni, hiszen még maga az érintett sem tartózkodik idehaza, így szakmai egyeztetésre sem kerülhetett sor.

 

Konklúzió

 

A Magyar Kézilabda-szövetség megerősíti azt az elhatározását, hogy a magyar kézilabdázás jövőjét minden érdekelttel közösen alakítsa. A sportág számára a nemzeti válogatottak a legfontosabbak, így azok érdeke és szakmai előmenetele független az egyes klubok érdekeitől.

Abban hiszünk, hogy a vitákat az MKSZ szakmai fórumaiban kell lefolytatni, amelyek véleményére az újjáalakult elnökség mindenkor támaszkodni kíván."

 

Budapest, 2011. november 20.

 

MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik