Az első spanyol fecskék Szegeden: Parrondo és Mindegía érkezik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.03.29. 11:22
null
Parrondo (jobbra) révén spanyol jobbszélső érkezik a Szegedhez (Fotó: Action Images – archív)
Beigazolódtak a Nemzeti Sport értesülései, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata két spanyol játékossal erősíti meg keretét a következő szezonra. A világbajnok és BL-győztes jobbszélső, García Parrondo és a több európai élklub által is csábított irányító, Niko Mindegía Elizaga egyaránt három évre szerződött a kétszeres magyar bajnokhoz.

Az 51 éves klub történetének első spanyol játékosaival kötött szerződést a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A jobbszélső García Parrondo és az irányító Niko Mindegía hivatalosan is aláírta a szerződését. A Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatója, Mezei Richárd örömmel jelentette be a két játékos szerződtetését.

„Eddig szerződéshosszabbításról tudtunk beszámolni, illetve arról, hogy az új idényben Juan Carlos Pastor révén új mestere lesz a csapatunknak, most viszont két új játékos érkezéséről tudunk hírt adni. Parrondót nem kell bemutatni a kézilabda szerelmeseinek, remek játékos, sok-sok sikert ért el a spanyol válogatottal, illetve klubszinten is. Nem mellékes, hogy Pastor edző keze alatt is dolgozott, így jól ismeri a spanyol szakembert. Niko Mindegía Elizagát mindenki a jövő nagy ígéretének tartja, komoly kérői voltak, mégis minket választott. A Pick Szeged neve Európában jól cseng, a stabilitás, a klub törekvései pedig vonzóak a külföldi játékosok számára. Pastor mesterrel közösen döntöttünk arról, hogy szerződtetjük a két játékost” – idézi Mezeit a pickhandball.hu.

Parrondo érkezésével valószínűsíthető, hogy a lejáró szerződésű Rajko Prodanovics valóban távozik a Tisza-parti csapattól a szezon végén.

Roberto García Parrondo a CBM Getafe csapatában kezdett el kézilabdázni. Az 1998–1999-es szezonban már a Valladolidban szerepelt, és 2003-ig erősítette a csapatot. Ekkor a Leónhoz igazolt, amellyel bemutatkozott a Bajnokok Ligájában – 2004–2005-ben KEK-győztes lett –, az első szezonjában 28 gólt szerzett. Három év után visszatért Valladolidba, és 2006-ban pályára lépett Szegeden, a 25–25-re végződő meccsen négy gólt szerzett. 2007 őszén az akkori spanyol top csapatba, a Ciudad Realhoz igazolt, és egyből megnyerte új klubjával a Szuperkupát, majd 2008-ban a BL-döntőben az első meccsen otthon 29–27-re kikaptak a Kieltől, majd idegenben 31–25-re nyertek, és elhódították a BL-serleget. Egy év múlva újra Európa trónjára ülhetett a Ciudad, ekkor szintén a német Kiel felett diadalmaskodott. Jelenleg a legjobb nyolc közé jutott a 2012–2013-as szezonban a már Atlético Madrid néven szereplő csapattal, és a Barcelonával csatáznak a négy közé jutásért. Parrondo eddig 290 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, a mostani szezonban 27-szer volt eredményes. A bajnokságban a második helyen álló Madridban 17 meccsen 45 gólt jegyzett. A spanyol válogatottal 2005-ben világbajnok lett, a szövetségi kapitány a Pick Szeged új edzője, Juan Carlos Pastor volt. Háromszoros spanyol bajnok, a Király Kupát kétszer, a spanyol kupát szintén kétszer hódította el, emellett még kétszeres spanyol Szuperkupa-győztes. 2011-ben Európa-bajnoki bronzérmes lett a spanyol együttessel.

Niko Mindegía Elizaga a Portland San Antonióban kezdett el játszani, és egy meccsen a 2005–2006-os szezonban már pályára lépett a BL-ben. 2009–2010-ben új néven, Reyno de Navarra San Antonióként szerepelt a csapata, a KEK-ben állt rajthoz, ahol az elődöntőig jutott, Mindegía 18 gólt szerzett. Egy év múlva ismét a négy közé kerültek a KEK-ben, ahol a francia Tremblay verte ki őket, ebben az idényben 16-szor volt eredményes. Jelenleg a La Rioja együttesében szerepel, amely a negyedik helyen áll a spanyol bajnokságban, és versenyben van a harmadik helyért. Mindegíának eddig 83 gól a termése, és ezt 21 meccsen szerezte a bajnokságban. Az idei szezonban csapatában vezeti a házi góllistát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik