Átalakuló Győr, változatlan célok: rajt a női kézi BL-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.17. 18:16
null
A Győr és a Buducsnoszt idén is esélyes a final fouros szereplésre (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Két mérkőzéssel elrajtol a női kézilabda Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idénye. A címvédő Győri Audi ETO az átalakulás után is az újabb BL-serleget célozza meg, miközben a final four másik két esélyese, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica és a macedón Vardar Szkopje már a csoportkör első fordulójában összecsap.

C-CSOPORT

VÁLTOZIK A LEBONYOLÍTÁS
Folytatódik a női BL megújulása, ennek keretében a lebonyolításban is több minden módosult. A csoportkör változatlan marad – négy csoport, mindegyikben négy-négy csapattal –, a kvartettekből ugyanakkor a a korábbiakhoz képest nem kettő, hanem három együttes jut tovább, míg a negyedik helyezettek a KEK nyolcaddöntőjében folytatják. Az új lebonyolítású középdöntő (két hatos csoport) után negyeddöntő következik oda-visszavágós rendszerben, és a négy győztes jut be a final fourba. A négyes döntőt a következő két évben is Budapesten rendezik. Az EHF szándéka az volt a változtatással, hogy több topmeccset tudjanak kínálni szezononként, az más kérdés, hogy van-e ehhez megfelelő számú erős együttes.

Az illendőség és az egyetlen magyar résztvevő is azt kívánja, hogy a C jelű négyessel kezdjünk. A kétszeres BL-győztes Győri Audi ETO játékosai ígérik, olyan motiváltan indulnak harcba a sorozatban harmadik trófea megszerzéséért, mint korábban. A csapat dolgát nehezítheti, hogy jelentősebb vérfrissítésen esett át a nyáron, hét játékos jött, míg öten távoztak, a legnagyobb gondot mégis a szülési szabadságra vonuló norvég kapus, Katrine Lunde pótlása fogja jelenteni. A helyére mindössze néhány nap alatt megszerzett Jelena Grubisicnek érthető módon időre van szüksége, amíg összeszokik az új társakkal, de szerencsére Herr Orsolya is egyre jobb formában véd az utóbbi időszakban.

A Podgoricába visszatérő Katarina Bulatovics posztjára érkezett Susann Müller, aki egyelőre még nem tudja hozni azt a gólerősséget, amit korábbi klubjainál, vagy éppen a német válogatottnál láttunk tőle. A horvát Vesna Milanovic Litre (Raphaëlle Tervel visszavonulása után) hármas védőként és támadásban, Heidi Löke cseréjeként is hasznos tagja lehet a Győrnek, míg Macarena Aguilartól új impulzust vár támadásban Ambros Martín. Nagy kérdés még, hogyan tud beilleszkedni a balátlövő Anna Szeny, az orosz játékosok ugyanis a kevésbé mozdíthatóak közé tartoznak.

Átrendeződés ide vagy oda, a Győrnek valószínűleg a Viborggal kell majd megküzdenie a csoportelsőségért. A háromszoros BL-győztes dán csapat négy év szünet után hódította vissza hazája bajnoki címét, de a nyáron szintén nagy volt a jövés-menés az együttesben. Többek között Cléopatre Darleux (Nice), Marit Malm Frafjord (Larvik), Linnea Torstenson (CSM Bucuresti), Sabine Pedersen (Midtjylland), Amanda Kurtovic (Oppsal) és Muna Sebbah (Nimes) is távozott, míg az érkezési oldalon Rikke Poulsent (Vejen) és Mette Fravholtot (Holstebro) lehet kiemelni. Elsődleges célként a középdöntőbe jutást tűzték ki.

A csoportkör utolsó fordulójában, a Sävehof ellen avatják fel a Győr új csarnokát, az 5500 férőhelyes Audi Arénát, amely a decemberi Európa-bajnokságon a magyaros csoport helyszíneként is szolgál. A svéd bajnok tavaly már letette a névjegyét, amikor a nyolc között pontot szerzett a Vardar és a Midtjylland ellen is, de a szezon végén négy válogatott játékosa is elhagyta.

Grubisic játszott abban a Lokomotiva Zagrebben, amely vasárnap az Egyetemi Csarnokban lép pályára. Az Audi ETO KC számára papíron nem jelenthet gondot a két pont begyűjtése a BL-debütáns horvátok ellen.

Az idei BL-sorozat résztvevői, a selejtezős csapatokkal együtt (Forrás: EHF)
Az idei BL-sorozat résztvevői, a selejtezős csapatokkal együtt (Forrás: EHF)

 

CÍMSZAVAKBAN A TÖBBI CSOPORTRÓL
A-CSOPORT

Szívesebben láttuk volna ebben a négyesben a Ferencvárost, de a népligetiek vitatott körülmények között alulmaradtak a lipcsei selejtezőben. Nem kockáztatunk sokat, ha kijelentjük, ez a főtábla leggyengébb csoportja. A Hypónál véget ért egy korszak: távoztak a brazil világbajnokok, a keretet fiatal osztrákokkal töltötték fel, a Brazíliába visszatérő Morten Soubakot Kovács Ferenc váltotta a vezetőedzői poszton. A Krim Ljubljanánál súlyos anyagi gondok jelentkeztek az elmúlt szezonban, így törvényszerű volt, hogy széthullott a csapat, nem kevesebb mint 13 játékos hagyta el a szlovén klubot, a tapasztalt játékosok közül mindössze Sergeja Stefanisin és Amelie Goudjo maradt. Az orosz Dinamo egy év kihagyás után indul újra a BL-ben, és a meggyengült riválisokat elnézve nem lehet gondja a továbbjutással. A legerősebb ellenfelének éppen a selejtezőből érkező Leipzig tűnik, amely ugyan elveszítette Susann Müllert, de a kvalifikáció során a sérülések ellenére is bizonyította, hogy számolni kell vele.

B-CSOPORT

A Buducsnoszt és a Vardar Szkopje személyében összekerült két final four-résztvevő (már az 1. fordulóban meg is mérkőznek), akik az új idényben is jó eséllyel pályáznak a budapesti szereplésre. A 2012-es BL-győztes montenegróiak Katarina Bulatovics visszatértével újra a sorozat egyik nagy esélyesévé léptek elő, de sokat lehet várni az egyre olajozottabb csapat benyomását keltő, ismét jól igazoló (többek között Anja Althaust, Barbara Lazovicot és Andrea Penezicet is megszerző) Vardartól. A macedónok már birtokba vehették 6500 férőhelyes új otthonukat a Jane Szandanszki nevét viselő komplexumban. A két favorit után a német Thüringer és a horvát Podravka küzdhet a harmadik helyért. A Thüringernek az előző szezonban egy gólon múlt az elődöntős szereplése, ezt most nehéz lesz megismételnie, főleg úgy, hogy Althaus mellett távozott a Bundesliga tavalyi legjobbjának megválasztott Alexandrina Barbosa is.

D-CSOPORT

A Larvik emlékezetes jubileumra készül – 25 éve alapították a norvég klubot, ezt egy eredményes nemzetközi szerepléssel koronáznák meg, amiben sokat várnak az új szerzemény lengyel bombázótól, Alina Wojtastól. Nagybányán új sztárklub alakult, amellyel követnék a Vardar példáját, kérdés, a sok új játékost milyen gyorsan sikerül egységes csapattá gyúrni. Az 50. évfordulóját a szezon során ünneplő Metz új edzővel, Jeremy Roussellel célozta meg a középdöntőt, amelynek elérésében a lengyel Lublinnal lehet a legnagyobb harcban.

 

Planéta Szimonetta a mezőny legmagasabb játékosa (Forrás: EHF)
Planéta Szimonetta a mezőny legmagasabb játékosa (Forrás: EHF)

NŐI KÉZILABDA BL
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Krim Ljubljana (szlovén)–Hypo (osztrák) 32–20 (15–12)
Dinamo Volgográd (orosz)–HC Leipzig (német) szombat, 14.30
B-CSOPORT
Thüringer (német)–Podravka (horvát) vasárnap, 14.30
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Vardar Szkopje (macedón) vasárnap 19.00
C-CSOPORT
Viborg (dán)–Sävehof (svéd) vasárnap, 15.10
Győri Audi ETO–Lokomotiva Zagreb (horvát) vasárnap, 19.00 (Tv: Digi Sport 1, élőben az NSO-n)
D-CSOPORT
HCM Baia Mare (román)–Lublin (lengyel) 30–25 (16–12)
Larvik (norvég)–Metz (francia) szombat, 18.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik