A szünet után Szerbia egyedül maradt a pályán

Vágólapra másolva!
2012.01.27. 21:59
null
Momir Ilics kulcsembernek bizonyult a szerbeknél (Fotók: MTI)
Címkék
A második félidőre feljavuló házigazda szerbek 26–22-re legyőzték a szünetig szinte végig vezető Horvátországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság második, végig sportszerű küzdelmet hozó belgrádi elődöntőjében, és bejutottak a fináléba, ahol Dánia lesz az ellenfelük.

 

SZERBIA–HORVÁTORSZÁG 26–22

Bojan Beljanszki kiállítása miatt a félelmetes szurkolói támogatást élvező, házigazda szerbek már az első percben emberhátrányba kerültek, és mivel Ivan Cupic értékesítette a megadott hetest is, az eredmény is a horvátok felé billent.

A szerb tábor
A szerb tábor

Egészen a 9. percig ez volt a forgatókönyv: rendre a horvátok szereztek vezetést, a hazaiak egyenlítettek. A fordulatot Ivan Nikcsevics találata jelentette (6–5), igaz, a horvátok hamarosan visszavették a vezetést, sőt a meccs folyamán először elmentek két góllal (9–11).

Az első játékrész hajrájában Marko Vujin kétszer is betalált, főleg neki köszönhető, hogy az addig kezdeményezőbb horvátok csupán minimális előnnyel mentek pihenőre.

A szünetet követően három újabb szerb gól következett, és e 4–0-s roham – először a meccs folyamán – kétgólos hazai előnyt jelentett. Sokat számított, hogy jelentősen feljavult a szerb kapus, az első félidő hajrájában pihentetett Darko Sztanics teljesítménye: a horvátok nem nagyon bírtak vele, a kapus 19 lövésből 11-et megfogott a második harminc percben.

SESUMOT SZEMEN DOBTÁK
Súlyosan megsérült a Szerbia–Horvátország (26–22) férfi kézilabda Eb-elődöntőn Zsarko Sesum. A korábban Veszprémben is megfordult játékos szemét találta el egy lelátóról berepülő tárgy.

Bár az eset körülményei még tisztázatlanok, úgy tűnik, hogy egy felhevült szurkoló a horvát Ivano Balicot akarta megdobni egy tárggyal - egyes források szerint darts-nyíllal, mások szerint viszont vizespalackkal –, ám az a szerb játékos, Zsarko Sesum szemét találta el.

A szerb játékost azonnal kórházba szállították, de félő, hogy elveszíti az egyik szeme világát.

A szerbek Vujin újabb két góljával tartották a távolságot, sőt Ivan Sztankovics találata után először alakult ki háromgólos különbség (19–16). A házigazdák támadtak, de ahelyett, hogy tovább növelték volna előnyüket, horvát labdaszerzést követően Igor Vori közelebb hozta övéit.

Rajko Prodanovics góljával csak-csak meglett a négygólos fór, csakhogy Marko Kopljar – aki az első félidő hajrájától a hátán vitte a fehér mezeseket – két gyors találattal visszahozta a meccsbe a horvátokat (21–19).

Ez volt azonban az utolsó fellángolás: Vujin egy és a remek napot kifogó Momir Ilics három góljával a szerbek minden korábbinál nagyobbra, ötgólosra hizlalták a különbséget (25–20), amin a vendégek már csak faragni tudtak.

A szerb fanatikusok
A szerb fanatikusok

A vasárnapi döntőben Szerbia–Dánia mérkőzést rendeznek, a bronzmeccsen Horvátország Spanyolországgal csap össze, mert a másik pénteki elődöntőben:

DÁNIA–SPANYOLORSZÁG 25–24

Az első tíz perc kiegyenlített játékot hozott, ám utána a spanyolok 7–3-ra elléptek ellenfelüktől. A dánok azonban visszakapaszkodtak, és miután a spanyolok az első félidő utolsó tíz percében képtelenek voltak a kapuba találni, a mérkőzést is megfordították.

A félidőre 12–10-es észak-európai vezetéssel fordultak a csapatok, és szünet után Rasmus Lauge Schmidt vezérletével ötgólos előnyre tettek szert. Ám a spanyolok ettől nem kerültek padlóra, 18–17-nél ugyan még elszalasztották az egyenlítési lehetőséget, 19–18-nál viszont már kihasználták azt.

A mérkőzés vége nagyon szoros volt, 24–24-nél azonban Mikkel Hansen betalált, ezzel bejuttatta csapatát a döntőbe.

AZ 5. HELYÉRT

A pénteki program nyitányaként Macedónia válogatottja 28–27-re legyőzte Szlovéniát, ezzel megszerezte a mindenképpen olimpiai selejtezőt érő 5. helyet az Európa-bajnokságon.

Győzelme révén a macedón csapat ott lesz az áprilisi olimpiai selejtezőben, és a csoportok további rendeződésétől függetlenül ellenfele lesz a magyar válogatottnak.

FÉRFI KÉZILABDA EB
ELŐDÖNTŐ
Szerbia–Horvátország 26–22 (13–14)

Gólszerző: Ilics 8, Vujin 6, Nikcsevics 4, Sztankovics 3, Tokszics 3, Manojlovics 1, Prodanovics 1, ill. Kopljar 7, Vori 4, Cupic 3, Lackovic 3, Balic 2, Buntic 1, Horvat 1, Nincevic 1

Dánia–Spanyolország 25–24 (12–10)
Gólszerző: Lauge Schmidt 6, R. Toft Hansen 4, M. Hansen 4, Mogensen 3, Eggert Jensen 3, H. Toft Hansen 2, Christiansen 1, Svan Hansen 1, Lindberg 1, ill. Aguinagalde 5, Maqueda 4, R. Entrerrios 3, Sarmiento 2, Tomas 2, Ugalde 2, Romero 2, Gurbindo 1, R. Garcia 1, J. A. Garcia 1, Morros 1
AZ 5. HELYÉRT
Macedónia–Szlovénia 28–27 (16–12)
Gólszerző: K. Lazarov 8, Sztoilov 6, Alusovszki 4, Temelkov 3, Mirkulovszki 3, N. Mojszovszki 2, Dimovszki 1, F. Lazarov 1, ill. Dolenec 7, L. Zvizej 6, Brumen 4, Gajic 4, Zorman 4, Dobelsek 1, Spiler 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik