SIMON JÓZSEF 2012.12.01 13:53 Frissítve: 2014.10.13 03:18

A Szeged a negyedik helyért háborúzik

Délnyugati szomszédaink élcsapatai ellen játszanak férficsapataink a kézilabda Bajnokok Ligája szombati játéknapján. A 7. fordulóban a B-csoportban az MKB Veszprém Szlovéniába látogat a Celjéhez, míg a D jelű hatosban a Pick Szeged a horvát CO Zagrebet fogadja. Utóbbi mérkőzés mindkét fél számára sorsdöntő lehet, mert a győztes lépéselőnybe kerül, míg a vesztesnek nagy adag szerencse is kell a folytatásban ahhoz, hogy csoportjában a négybe kerüljön, vagyis a tavasszal nyolcaddöntőt vívhasson.

Ancsin Gábor (fehérben) és a Szeged a zágrábiak ellen sem számíthat könnyű mérkőzésre, de nyerni kell (Fotó: Fuszek Gábor)

 

Bőséggel, igaz, jókora balszerencsével szórta a pontokat a Szeged és a Zagreb az eddigi hat BL-fordulóban, amelyek után mindkettő a továbbjutás küszöbén áll. A D-csoportban a favorit Barcelona és Füchse Berlin öli egymást az első helyért, míg a Minszk viszonylag kényelmes helyzetbe került a schaffhauseni győzelmével és a horvát bajnok ellen szerzett ponttal. Ezzel szemben a Zagreb, a Szeged és a svájci aranyérmes a „mennyországot" jelentő negyedik helyért nem egyszerűen csatázik, hanem szinte háborúban áll.

„A héten végre volt egy kis időnk a csapat frissítésére, miután másfél hét alatt négy tétmeccset játszottunk. Jól tudjuk, mekkora a tétje a Zagreb elleni mérkőzésnek, s azt is, hogy ismét félelmetesen erős együttessel szemben kell bravúros teljesítményt nyújtanunk. A taktikánk kialakítása szempontjából fontos, hogy korábbi sérültjeink, Larholm, Prodanovics és Vadkerti vállalhatják a szereplést" – mondta Skalicki László, a szegediek vezetőedzője. 

Vadkerti Attila, a szegediek csapatkapitánya kisebb sérüléssel bajlódik, de a harci kedvvel nincs probléma. Ugyanakkor tudja, hogy a Zagreb mindenhol veszélyes ellenfél.

„Az a legnagyobb baj a horvátokkal, hogy idegenben is ugyanolyan lendületesen, megilletődöttség nélkül és eredményesen tudnak játszani, mint otthon – mondta Vadkerti. – Megfiatalodott a csapatuk, amely két-három nagyon jól begyakorolt figurára alapozza taktikáját. Csak egy-egy góllal kapott ki Schaffhausenben és legutóbb otthon a Berlintől, valamint a német fővárosban is csupán kettővel maradt alul. Vagyis lesz dolgunk, amíg megtaláljuk és kihasználjuk a gyengéit."

A szeptember végi CO Zagreb–Pick Szeged találkozót (30–27) nem tartja tökéletes kiindulási pontnak a szegediek válogatott balszélsője, mert szerinte akkor a rivális az oktondi szegedi hibákból élt meg, azóta pedig mindkét együttes sokat változott – előnyére.

„A horvátoknak és nekünk is jót tettek a sorozatban játszott BL-meccsek, kedvező hatásukat láthatták a szurkolók is az utóbbi egy-két fordulóban – folytatta Vadkerti Attila. – Ők a Berlinnel szemben álltak közel a bravúrhoz, mi a Barcelona ellen tartottuk magunkat negyvenöt-ötven percig. Közben mi bajnoki meccsen megvertük a BL-ben fantasztikusan menetelő Veszprémet. Sajnos az ősszel sérülések sújtottak bennünket, és a teljes csapat csak elvétve tudott edzeni. Ezen a héten viszont javult a helyzet, a lábát fájlaló Jonas Larholm és Rajko Prodanovics újra edzésbe állt, már csak a vállsérülése miatt orvoshoz járó Czina József hiányzik."

Saját hátsérüléséről csak röviden beszélt Vadkerti Attila. A hét elején az egyik erőnléti tréningen meghúzódott a hátizma, amely azonban a kezelések hatására péntekre sokat javult – a szélső szombaton játszhat.

A péntek este már Szegeden tréningező horvátokról a legfrissebb hír, hogy az utóbbi hetekben térdsérülése miatt nem kézilabdázó balszélső, Lovro Sprem és a vállára panaszkodó balátlövő, Tonci Valcic szombaton játszik, ugyanakkor kedden megsérülő másik balszélsőjük, Hrvoje Batinovic kimaradt a keretből.

„Óriási taktikai harcra számítunk, hiszen az otthonában mindenkire veszélyes Szeged az utóbbi hónapokban nagyon sokat fejlődött, és ezt bajnoki sikereivel, valamint a BL-mérkőzéseken mutatott gyors, jól összerakott játékával bizonyította – mondta Zlavko Goluza, a Zagreb edzője. –  Igyekszünk a külső tényezőktől függetleníteni magunkat. Elsődleges célunk ebben az évadban a horvát bajnoki aranyérem és a Horvát Kupa megszerzése."

KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, D-CSOPORT
 7. FORDULÓ
 Pick Szeged–CO Zagreb (horvát) 17.15 (Tv: Digi Sport 1)
 Barcelona (spanyol)–Kadetten Schaffhausen (svájci)
 VASÁRNAP
 Dinamo Minszk (fehérorosz)–Füchse Berlin (német)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona (spanyol) 6 6 190–143 +47 12
2. Füchse Berlin (német) 6 5 1 166–159 +7 10
3. Minszk (fehérorosz) 6 3 1 2 171–156 +15 7
4. CO Zagreb (horvát) 6 1 1 4 156–168 –12 3
5. PICK SZEGED 6 1 5 155–183 –28 2
6. Schaffhausen (svájci) 6 1 5 158–187 –29 2

 

A Veszprémnek nincsenek továbbjutási gondjai, sőt Celjében már azzal a tudattal lép pályára, hogy akármit is tesz az utolsó négy csoportmeccsén, nem eshet ki. Ám az első hat forduló után százszázalékos bakonyiak nem fognak lazítani, erre mérget vehetünk – már csak azért sem, mert a későbbi sorsolás miatt nagyon fontos az első hely megtartása.

„Bízom benne, hogy sikerül folytatni a jó sorozatot, mert a héten csak erre a találkozóra összpontosítottunk – mondta Császár Gábor irányító. – Nem hajtott túl bennünket Carlos Ortega edző, de azért alaposan felkészültünk, hiszen a Celje otthon képes a nagy bravúrra. A Kiel négygólos legyőzésével jelentős tekintélyt szerzett, mi csak eggyel vertük meg itthon a BL címvédőjét. Az idei utolsó BL-meccsünk lesz, és jó lenne százszázalékos eredménnyel átlépni a következő évbe."

A spanyol vezetőedző jó híre az a meccs előtt, hogy nincs híre – leszámítva, hogy Mirsad Terzic játéka kétséges kézsérülés miatt.

„Nincs különleges hírem, pénteken a délelőtti edzés után autóbusszal elutaztunk Celjébe, a csapattal minden rendben van. Mirsad Terzic kézsérülése nem jött, még nem is jöhetett rendbe, ezért kérdés, hogy pályára léphet-e. A Celje színes védekezési taktikája ellen fegyelmezett védekezésből indított lerohanásokkal lehetünk eredményesek" – mondta a szakember.

A hazaiaknál több kulcsember is kidőlt a sorból.

„A Kiel, a Maribor és a Koper után játszunk a Veszprémmel. Mintha a Bundesligában lennénk... Két napra elvonultunk regenerációra a hegyekbe, csak pénteken tartottunk taktikai edzést. Fiatal, de bravúrokra is képes csapatomban a két balátlövő mellett Luka Zvizej is megsérült, Dejan Perics lábát pedig meg kellett műteni" – mondta Vladam Matics vezetőedző. 

KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, B-CSOPORT
 7. FORDULÓ
 Celje (szlovén)–MKB Veszprém 19.00 (Tv: Digi Sport 1)
 VASÁRNAP
 Kiel (német)–Atlético Madrid (spanyol)
 CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSZOTTÁK
 Constanta (román)–Sävehof (svéd) 28–23
 A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MKB VESZPRÉM 6 6 193–151 +42 12
2. THW Kiel (német) 6 4 2 198–163 +35 8
3. Atlético Madrid (spanyol) 6 3 3 164–163 +1 6
4. Celje (szlovén)624149–165–164
5. Sävehof (svéd)725198–229–314
6. Constanta (román)725169–200–314
2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.

2020.06.21 23:16:12

Kézilabda S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2020.06.20 11:55:50

Kézilabda PIRCS ANIKÓ

Magánóvodája még nincs, de a tervei többségét véghez vitte a korábbi világklasszis kapus.