A sírból hoztuk vissza a továbbjutást

Vágólapra másolva!
2010.06.20. 17:58
null
Ivánvcsik Gergő volt a magyar siker egyik fő letéteményese (Fotó: Czagány Balázs)
Címkék
Sorsdöntő mérkőzés várt Veszprémben a magyar férfi kézilabda-válogatottra. A szlovénok elleni vb-selejtező első találkozóján 27–25-ös vereséget szenvedő magyar együttes, bár a második félidőben már ötgólos hátrányban is volt, végül 28–25-re nyert, így 53–52-es összesítéssel kivívta a részvétel jogát a 2011-es svédországi világbajnokságra. Ezzel kijutottunk a januári svédországi vb-re, amelyen londoni repülőjegy és olimpiai selejtezős hely szerezhető.    

AZ ONLINE KÖZVETÍTÉST ITT ÉRHETIK EL!

Mocsai Lajos a tizenhetes keretből Mikler Rolandot, Törő Szabolcsot és Lékai Mátét hagyta ki. Visszatért az első meccset sérülés miatt kihagyó Császár Gábor. Herbert Gábornak kislánya született, így a héten már nem edzett a csapattal, és a mai találkozón sincs ott.

„Meglepni aligha fognak bennünket, de ők is ismerik a mi stílusunkat és harcmodorunkat. Mégis hatalmas taktikai csatára számítok, amelyben a trükköknek, az ésszerű rögtönzéseknek is fontos szerepük lesz." – nyilatkozta Gál Gyula a mérkőzés előtt.  

A Fazekas – Iváncsik T., Mocsai, Eklemovics, Gál, Ilyés, Iváncsik G. hetessel indítottuk a találkozót, védekezésben Eklemovics helyett Schuch állt be.

Iváncsik Gergő indításból szerzett találatával indult a mérkőzés, de rögtön jött is a válasz David Spiler révén. Az első percekben felváltva estek a találatok, a magyar gólokra rendre megvolt a szlovén válasz. Érdekes volt, hogy az első meccsen Fazekassal szemben hetest hibázó Luka Zvizej ezúttal már oda sem állt a büntetővonalra. 

3–3 után több lehetőségünk is volt a vezetés ismételt megszerzésére, de nem éltünk a helyzetekkel, így Vid Kavticnik góljával először vezettek a szlovénok. Szerencsére a mi válaszunk is megvolt, Mocsai Tamás is megszerezte első találatát.

Fazekas többször is jól avatkozott játékba, a kapusteljesítmény ezúttal is meghatározó volt. 6–6-nál emberhátrányba kerültünk, de Iváncsik Gergő így is betalált, ráadásul átlövésből (!). A szélső első hetesből szerzett találatával végül előnyben jöttünk ki ebből a periódusból, de az jól látszott, hogy a szélsőjátékra most nagyobb hangsúlyt fektetnek az ellenfélnél.

Pérez az első negyedóra végén lépett először pályára, és nem sokkal később egy hatalmas, talpról eleresztett lövéssel be is köszönt. A szlovénok rendre megtalálták a rést a falunkon, így Mocsai Lajos kénytelen volt időt kérni a 20. percben, hogy rendezzük a sorainkat.

Eklemovics helyére bejött Császár, és Iváncsik Gergő góljával ismét megszereztük a vezetést. Az előny akár kettő is lehetett volna, de sajnos kihagytunk egy hetest. A félidő hajrájában emberelőnybe kerültünk, de nem tudtuk kihasználni ezt az időszakot (Skof is több labdát hárított), sőt Kavticnik büntetője révén az ellenfél mehetett egygólos előnnyel szünetre. 

Sokat hibázott a magyar csapat, a támadásbeli pontatlanságokból pedig indulni tudtak a szlovénok. Nem kezdődött jól a második félidő, az első öt percben négy gólra tudott elmenni ellenfelünk. Amikor már 19–14 volt oda, Mocsai Lajos kénytelen volt kikérni az idejét.

Ezután sikerült három gólt egyhuzamban lőni, aminek következtében feljöttünk mínusz kettőre. Sőt, Iváncsik Gergő hétméteres találatával már csak egy volt a különbség. Az látszott, hogy Pérez nagyon akar, de az öt év után a válogatottba visszatérő átlövőnek nem igazán sikerültek a lövései. 

ÖRÖMSZAVAK 
Iváncsik Gergő: – Ehhez a sikerhez kellett egy fantasztikus csapat és a fantasztikus közönség is. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, mivel a szlovénok idegenben még tán jobban játszanak, mint otthon, ezt pedig bizonyították is. Ezzel a diadallal valamilyen szinten javítottunk a félévi bizonyítványunkon.
 

Fazekas Nándor: – Nehéz szavakat találni egy ekkora mérkőzés után, ilyen küzdeni tudást még nem láttam, mint amit az utolsó tíz-tizenöt percben bemutattunk. Ez a szív, a csapat és a közönség diadala. Remélem a világbajnokságig még tudunk fejlődni.

Forrás: SportKlub

A lőtt gólok számának alakulása alapján biztossá vált, hogy a kétgólos különbség nem lesz már elég a mieinknek. Pérez kiállítása alatt ismét háromra mentek el a szlovénok, a beálló Nagy Kornél azonban rögtön két bombagóllal köszönt be (23–24). Eklemovics találata már a döntetlent jelentette, ilyen eredmény először állt a kijelzőn a második félidőben. Miklavcic azonban ismét a szlovénokat juttatta előnyhöz.

Fazekas rövid pihenő után visszaállt a magyar kapuba, és rögtön egy ziccer hárításával jelentkezett. A mieink sajnos több százszázalékos helyzetet is kihagytak a hajrához érkezve. Iváncsik Gergő tizedik góljával 25–25 lett az eredmény, és kivédekezett szlovén akció után támadhattunk a vezetésért. 

Nagy Kornél élt is a lehetőséggel (26–25), a kapunk előtt azonban kiszórták a bírók lerántásért. Ennek ellenére kivédekeztük, a túloldalon pedig Laluska harcolt ki hétméterest, amit Iváncsik Gergő lőtt be (pedig Skof is beleért a labdába). Kiegészültünk, és támadhattunk az áhított háromgólos előnyért.

Ezúttal Eklemovics tört be, és kierőszakolt egy újabb büntetőt, amit a mérkőzés hőse, Iváncsik Gergő ki is használt. Valamivel több mint egy perccel a vége előtt Fazekas hárított egy szlovén bombát, a másik oldalon viszont kihagytuk a meccslabdát. Gulyás két percet érően szabálytalankodott, az ellenfél a kapusát is lehozta az utolsó húsz másodpercre. 

A szlovén csapat időt is kért, de betalálni már nem tudott, a mieink hősiesen védekeztek, a bíró pedig nem adott ítéletet az ellenfélnek. A magyar válogatott a sírból hozta vissza a párharcot, és végül egygólos különbséggel, 53–52-es összesítéssel lépett tovább. 

A magyarok az utolsó 23 percet 14–6-ra nyerték, ráadásul a záró tíz percben nem kaptak gólt. Iváncsik Gergő a két összecsapáson összesen 22-szer volt eredményes. A csapat el tudta viselni, hogy a világsztár Nagy László sérülésre hivatkozva lemondta a párharcot.

FÉRFI KÉZILABDA 
VB-SELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ
MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 28–25 (13–14)
Veszprém, 5000 néző. Vezette: B. Methe, R. Methe (németek)
MAGYARORSZÁG: FAZEKAS – Iváncsik T. 1, Mocsai T. 1, EKLEMOVICS 4, Gál 1, Ilyés 2, IVÁNCSIK G. 12 (6). Csere: Liszkai (kapus), Schuch 1, Pérez 2, Császár, Laluska, Gulyás 1, NAGY K. 3
SZLOVÉNIA: SKOF – KAVTICNIK 11 (6), Miklavcic 2, PAJOVIC, L. Zvizej 1, Doblesek 2, ZORMAN 3. Csere: Skok (kapus), SPILER 4, Skube, M. Zvizej 2, Pucej, Gajic, Vugrinec
Továbbjutott: Magyarország (53–52)
Az eredmény alakulása. 9. p.: 3–4. 12. p.: 6–5. 17. p.: 8–9. 22. p.: 12–11. 36. p.: 14–19. 42. p.: 19–20. 47. p.: 22–24. 49. p.: 24–24. 59. p.: 28–25.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 7/6, ill. 6/6
 
MESTERMÉRLEG
MOCSAI LAJOS, szakmai igazgató: – Három hétig kitűnő feltételek között készülhettünk a párharcra, amelyről tudtuk, kiélezett csatában fog eldőlni. A visszavágó elején kimaradtak a ziccereink, a szünet után is nehezen találtunk magunkra, majd szinte önkívületben játszottunk a hajrában. Eklemovics parádésan irányított, a cseréink is sikerültek, Nagy Kornél pedig remekelt a végén.
ZVONIMIR SERDARUSIC, szövetségi kapitány: – Vissza nem térő lehetőséget szalasztottunk el, mert meg kellett volna tartanunk az előnyünket, amikor összesítésben már héttel vezettünk. A végjátékban, sajnos, nem azonos feltételek között játszott a két csapat, és ez a világbajnoki szereplésünkbe került. Minden játékosomat csak dicsérni tudom, ők mindent megtettek a továbbjutásért. Aki látta a meccset, egyetért, a jobbik csapat esett ki.


Érthető a mieink öröme: nem mindennapi izgalmak után jutottunk tovább
Érthető a mieink öröme: nem mindennapi izgalmak után jutottunk tovább
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik