A Roma–Barca és a Real–Juve példa lehet kézicsapataink előtt

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.04.14. 10:01
null
Bíró Blanka bravúrjaira is nagy szüksége lesz a Fradinak Oroszországban (Fotó: Török Attila, archív)
A női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a Ferencvárosnak csoda kellene a továbbjutáshoz a Rosztov Don otthonában, hiszen három góllal kellene győznie a klasszisok sorát felvonultató orosz csapat ellen. Ellenben a Győr jóval kényelmesebb helyzetből várhatja a Buducsnoszt elleni második mérkőzést. Ugyanakkor a hazaiakat irányító Ambros Martín szerint a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntői megmutatták, kényelmes előny birtokában is komolyan kell venni a visszavágót. A Fradi számára pedig éppen azért lehet példa a futball, mert mutatja, jelentős hátrányból is lehet egyenlíteni, vagy éppen fordítani...  

 

ROSZTOV-DON–FERENCVÁROS

Szombaton csodát kellene tennie a Ferencvárosnak. Pontosabban valami olyat, amitől egyébként nincs vészesen távol, de ami ennek ellenére csodaszámba menne: lehetőleg legalább három góllal győznie kellene az orosz Rosztov-Don otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján.

Erre elvileg képes is lehet az FTC, elvégre a múlt szombati, 31–29-re elveszített első mérkőzésben bőven maradt tartalék, a magyar együttes szinte végig üldözte az ellenfelet, de amikor utolérte volna, rendre hibázott valahol.

ELEK GÁBOR: VÉGJÁTÉKOT NEM FOGUNK NYERNI

„Óriási fegyvertény lenne, ha sikerülne a továbbjutás, és mindent meg fogunk tenni érte, nincs hová taktikáznunk. Az szinte biztos, hogy a BL-ben otthon még veretlen oroszok ellen végjátékot nem fogunk nyerni, ha addig hátrányban voltunk. Az első pillanatokban nekik kell ugranunk, és megpróbálni elbizonytalanítani őket. Megtörni viszont nem fognak, ezért végig nyomás alatt kell tartanunk őket, ami egyáltalán nem könnyű feladat. Alaposan elemeztük az első meccset, láttuk, mely játékelemek működtek jobban, melyek nem, és hogy miben kell előrelépnünk, de persze nyilván a Rosztov is készül belőlünk. Mindent beleadunk, és meglátjuk, mire lesz elég.”

Azt viszont mindannyian egyből beláttuk, ha elkezdünk azon búslakodni, hogy több volt az első mérkőzésben, azzal senkinek sem segítünk, úgyhogy igyekeztünk hamar túltenni magunkat rajta, és kedden már tiszta fejjel újra elkezdeni a munkát – mondta Bíró Blanka, az FTC kapusa. – Elszántan, jó hangulatban készültünk a héten, és már várjuk a meccset."

Csak hát az elszántság önmagában még nem elég, hiszen ami a küzdést illeti, abban nem volt hiba Dabason sem – számtalan más kérdésben viszont annál inkább.

„Voltak tanulságok bőven – ismerte be Bíró is. – Támadásban pontosabban kell értékesítenünk a ziccereinket, védekezésben nem szabad ennyire széttagolódnunk: sokszor szétcsúsztunk és egy-egy emberünk egyedül maradt. Az oroszok egy az egy ellen nagyon jók, szóval a visszavágón erre nagyon kell figyelnünk. Na meg nekem is még jobban kell koncentrálnom, mert voltak olyan lövések, amelyeket védhettem volna.”

Bírónak eleve nem volt könnyű dolga, hiszen miután a meccset elkezdő Szikora Melinda már az első percben térdszalagszakadást szenvedett (őt a visszavágón a 16 éves Hadfi Gréta helyettesíti), pihenő nélkül kellett végigvédenie a találkozót, és nem lesz ez másként Rosztovban sem.

„Nem volna értelme rágörcsölnöm, hogy egyedül maradtam – mondta a kapus, akinek a számára egyébként sem idegen ez a szituáció. – Amikor Vácon védtem, akkor is sokszor végig kellett játszanom a hatvan percet, de azért ott más volt a felelősség, az elvárások – a Ferencvárossal minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy a győzelem reális cél, és ez egészen másféle teher. De mondom, nem feszülök rá, visszanéztem a múlt heti mérkőzést, ahogy mindegyiket, levontam a tanulságokat, és igyekszem majd élesben a legtöbbet kihozni magamból.

Különös egybeesés, hogy ugyanerre lesz szükség a Fradi többi játékosától is: az egyébként jobb erőkből álló, hét orosz olimpiai bajnok mellett öt világklasszis légióst felvonultató Rosztovval szemben csak akkor van esély, pláne idegenben, ha a csapat szinte minden tagja képes tökéleteshez közeli teljesítményre. Ehhez kezdésnek mentálisan kell rendben lenniük – és épp ezen a fronton voltak hiányosságok egy hete.

„Az első mérkőzésen talán lélekben nem voltunk ott, nem voltunk annyira élesek, ezért voltak a hibák – jegyezte meg Bíró Blanka is. – A tét kicsit megfogott bennünket. Egy héttel korábban játszottunk a Magyar Kupában a Papp László Arénában, fantasztikus hangulatban, és talán ott tapasztaltuk meg, hová is juthatunk el. De már nem nekünk van veszítenivalónk, hanem az ellenfélnek, nyugodtan, felszabadultan játszhatunk – és akkor sikerülhet a fordítás. Arra nem készülök, hogy kettővel nyerünk és idegenben lőtt több góllal mennénk tovább, hiszen az azt jelentené, hogy az oroszok lőttek nekünk legalább harmincat, és az elég sok. Hárommal kell győznünk, ami nem lehetetlen. De nehéz lesz."

Ez biztos. Ugyanakkor az is, hogy az első meccs alapján az FTC (amely már csütörtökön megérkezett Rosztovba) játékában benne van, hogy meglepje az oroszokat, hiszen úgy lőtt nekik 29-et – amennyit egyszer sem kaptak idén a BL-ben –, hogy szakajtónyi ziccert hagyott ki közben. Szombaton nyomás nélkül játszva csodát is tehet a Fradi, és története során először bejuthat a final fourba, hiszen tulajdonképpen közel van a Papp László-sportarénához. És ezt most nem arra a néhány villamosmegállónyira értjük a Puskás Ferenc Stadion és a Népliget között.

Yvette Broch állítja, a mostani a legnehezebb győri szezonja (Fotó: Tumbász Hédi)
Yvette Broch állítja, a mostani a legnehezebb győri szezonja (Fotó: Tumbász Hédi)

GYŐRI ETO–BUDUCSNOSZT

Tavaly a francia Metz ellen egygólos hátrányból várta a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóját a Győri Audi ETO KC, aztán meg sem állt a BL-trófeáig. Ezúttal még kényelmesebb a helyzete: múlt szombaton négy kulcsembert nélkülözve is 26–20-ra győzött az amúgy szintén tartalékos montenegrói Buducsnoszt Podgorica ellen, úgyhogy páholyból várja a visszavágót.

AMBROS MARTÍN: A BARCELONA ÉS A REAL BL-MECCSE IS MEGMUTATTA...

„A Barcelona és a Real Madrid hétközi labdarúgó BL-meccse is megmutatta, mi történhet, ha egy csapat nagy előnyben nem veszi elég komolyan a visszavágót, és azt is, mi történhet, ha rosszul kezd – nyilatkozta Ambros Martín, a Győr edzője. – A Roma és a Juventus is korán gólt szerzett, és ettől elhitte, hogy a jelentős hátrány ellenére lehet keresnivalója. Mi nem követhetjük el ugyanezt a hibát a Buducsnoszt ellen, az elején nagyon oda kell figyelnünk, és még jobb teljesítményt nyújtanunk, mint a kinti mérkőzésen. A Podgorica ugyanis nem csinál különöset, de amit tud, azt egyenletes színvonalon képes hozni, bármi történik. Nem véletlen, hogy a legtöbb csapat megszenved ellene. Ráadásul teljesen felszabadultan játszhat szombaton, és ez biztosan erőt ad neki, szóval egyáltalán nincs még a zsebünkben a továbbjutás."

„Hat gól az hat gól, de hatvan perc alatt nem lehetetlen ledolgozni – sosem tudhatod, mi történik a sportban – jegyezte meg Yvette Broch, az ETO holland beállója. – Ám azt kaptuk tőlük, amire készültünk, és megoldottuk a feladatot."

Nem is akárhogyan: a Podgorica mindössze két percig vezetett, ugyanakkor Broch szerint sem ez, sem a végeredmény nem jelenti azt, hogy könnyű meccs lett volna.

„Kemény mérkőzés volt, főleg amiatt, ahogyan a Buducsnoszt játszik. Egyetlen más csapat sem védekezik így, ezzel a keménységgel – mondta a beálló. – És ehhez azért mindig újból hozzá kell szokni, amikor velük találkozol. Viszont az első perctől nagyon odafigyeltünk, és ha most is meg tudjuk tenni, akkor nem lesz gond. Most már ráéreztünk a játékukra, úgyhogy azon fog múlni sok minden, hogyan kezdjük a meccset: egyből nekik kell rontanunk, nehogy azt érezzék, hogy egyáltalán lehet keresnivalójuk.”

Az utóbbi öt kiírásból négyszer döntőbe jutó, háromszor BL-t nyerő ETO számára persze nagy a tét, minden évben a negyeddöntő visszavágója az idény legfontosabb meccse, amely beárazza az évet. Broch azonban azt mondja, most nem is a tét miatt különleges a meccs.

„Amiatt lesz különleges a szombat, hogy milyen évet követően juthatunk be a final fourba – gondolkodott el. – Nekem még nem volt ilyen nehéz szezonom, amióta itt vagyok, pedig az első sem volt egyszerű egy teljesen új csapatba bekerülve… De most annyi minden történt, sorra jöttek a sérülések, ám jól kezeltük a helyzetet. És ennek most a továbbjutással meglesz a jutalma.”

EGY SIMA, EGY MAJDNEM

A BL-negyeddöntők két nem magyar érdekeltségű párharcában legfeljebb átlagos izgalmakra kell számítani – illetve Metzben azokra sem: a román CSM Bucuresti az első mérkőzésen 34–21-re győzte le a magyar Csapó Kyrát is soraiban (illetve kapujában) tudó franciákat, akik ekkora hátrányt nem fognak ledolgozni. A dán FC Midtjyllandnak ellenben elvileg lehetne esélye a macedón ZSRK Vardar Szkopje otthonában a csak 24–23-ra elveszített első meccs után, már csak azért is, mert papíron jobb alapállásból indul, mint az itt reménykedő FTC, de a felek közti tudáskülönbség is nagyobb. Na meg a Vardar ott volt a legutóbbi négy final fourban, tavaly szinte a mostanival azonos összetételben döntőt játszott, és mielőtt a nyáron darabokra hullik az orosz tulajdonos kifarolása miatt, alighanem szeretne még egy nagyot dobni – az meg nem összeegyeztethető egy szombati vereséggel.

KÉZILABDA

Női Bajnokok Ligája
Negyeddöntő, visszavágó
15.00:
Rosztov-Don (orosz)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1)
Az első mérkőzés végeredménye: 31–29 a Rosztov javára
17.00: Vardar Szkopje (macedón)–Midtjylland (dán) (Tv: Sport1)
Az első mérkőzés végeredménye: 24–23 a Vardar javára
19.00: Győri Audi ETO KC–Buducsnoszt (montenegrói) (Tv: Sport1)
Az első mérkőzés végeredménye: 26–20 a Győr javára
VASÁRNAP
17.00: Metz (francia)–CSM Bucuresti (román) (Tv: Sport2)
Az első mérkőzés végeredménye: 34–21 a CSM Bucuresti javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik