A kézilabda hatásos idiotizmusa: a hét a hat elleni támadás

BALLAI ATTILABALLAI ATTILA
Vágólapra másolva!
2018.03.20. 11:52
null
Üres kapuba mosolyogva is gólt lehet dobni – Nycke Groot a CSM Bucuresti ellen így triplázott (Fotó: Török Attila)
Vízilabdában csapatok, sőt teljes pólókultúrák, játékfilozófiák építik az emberelőnyös-hátrányos helyzetek minél hatékonyabb értékesítésére, illetve hárítására az alapstratégiájukat. Ha jégkorongban az egyik felet kiállítással sújtják, a másik joggal érzi úgy: itt az alkalom a gólszerzésre. Kézilabdában újabban játékvezetői ítélet, beavatkozás nélkül is előáll ez az állapot, amióta kialakult a kapus mezőnyjátékosra cserélésével a hét a hat elleni támadás. Minden idők talán legjelentősebb taktikai újítása egyre elterjedtebb, ugyanakkor folyamatosan vita tárgya is.

 

 

Szokni kellett

Zsiga Gyula a Dunaferr élén 1999-ben megnyert Bajnokok Ligája-trófeával robbant be a nemzetközi elitbe. Amellett, hogy azóta is gyakorló edző, a hazai szövetség, az MKSZ szakmai igazgatója is, így több nézőpontból is elemezte a 7:6-os játékot.

– Nekünk, akik az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elvén alapuló kézilabdán nevelkedtünk, ebben hittünk, kellett egy kis idő, amíg megszoktuk az új stílust, amíg ráállt az agyunk. A hét a hat elleni támadás ugyanis alapvetően változtatja meg a lehetőségeket. Az is elgondolkodtató, hogy ha az egyik csapatból kiállítanak valakit, elvileg két percre emberhátrányba kerül, de ha támadásban leviszi a kapusát, akkor a másik, a vétlen fél számára ennek a kiállításnak a hozadéka, az emberelőny elvész, mint ahogyan a vétkesnek is a büntetés jellege.

– Védőként mi a teendő hét támadó ellen?
– Nem túl sok. Az is inkább akkor, ha hibázik az ellenfél. Ha viszont a hét hat elleni támadások gyakorlására ráfekszik egy csapat, és ezzel foglalkozik reggeltől estig, szinte esélytelenek a védők. Szerintem hetven százalékban a támadó kezében van a döntés. Annyit azért tehetnek a védők, hogy megfelelő alkati adottságú játékosokat vetnek be, például magas, hosszú végtagú szélsőket, akik befelé segítve, majd visszaugorva le tudják szedni a labdákat. Kettes pozícióból kilépve is lehet labdát szerezni, de nagyon nem szabad megnyitni a védelmet.

– Akik hat játékossal is „szétlövik” az ellenfelet, azok azért ritkábban mennek bele az üres kapus rohamozásba. Mondhatjuk, hogy ez részben kényszer?

– Annyiban igen, hogy azok a csapatok alkalmazzák, amelyek az emberfórokat nem fejezik be hatékonyan, mert így nem két percig, hanem hosszabb ideig támadhatnak előnyben, és azok is, akik hat a hat ellen nemigen tudják feltörni az ellenfél védelmét. Kérdés, sikertelen befejezés esetén hogy megy a visszarendeződés, fontos érezni, meddig lehet húzni emberelőnyben az akciót, és gyors kapust kell választani.

– Miért csak a gyors középkezdések időszakában fejlődött ki ez a taktikai újítás, hiszen korábban jóval kevesebb kockázatot rejtett volna?
– Jó kérdés. Arra korábban is volt példa, hogy a kapus egyszer-egyszer fölment a támadással, passzolt, emberfórnál akár be is fejezte az akciót. De hogy folyamatosan a mezőnyben játsszon, azt igazságtalannak, szinte szabályellenesnek éreztük volna, valószínűleg ezért is nem jutott az edzők eszébe.

Pólóban és hokiban az idegen közeg, illetve cserénél a halmazállapot-váltás határt szab e lehetőségnek, labdarúgásban a kapus kivételezett szerepe eleve kizárja azt, kézilabdában viszont szinte már úgy szól a kérdés: miért nem fejlesztették ki, vetették be előbb e fegyvert? Hiszen a gyors középkezdés 1997-es bevezetése előtt sokkal kisebb kockázattal lehetett volna üresen hagyni a kaput.

Évekig, évtizedekig mégis inkább egy-egy végletes szituációban rohamoztak hét fővel a csapatok. Sőt, az első dokumentált esetben ezt nem is kapus nélkül tették. Az 1956-os magyar férfibajnoki döntőben a Vörös Meteor edzője az utolsó percben, döntetlen állásnál – ez a Ferencváros elsőségét jelentette volna – a partvonalon túlról még egy játékosát a pályára lökte, ezt a bíró nem észlelte, és a húzás bevált, a szabálytalan fél gólt lőtt. Majd utóbb, az FTC óvása nyomán beismerő vallomást tett, ezért a szövetség fegyelmi bizottsága 1956. október 23-i határozatában újrajátszást rendelt el. Csakhogy estére „némileg” átalakultak a dolgok, akkor már nem labdával lőttek, így jobb híján két bajnokot avattak.

Mivel erre utóbb nem mutatkozott esély, mi, magyarok az előző évezred végén két infarktusos hajrában is megkockáztattuk a hét a hat elleni támadást. Férfiválogatottunk az 1999-es egyiptomi vb nyolcaddöntőjében az utolsó másodpercben középkezdésből kapott üres kapus góllal búcsúzott, mert a fiúk mind a franciák elleni egyenlítést ünnepelték, ahelyett, hogy egyikük rohant volna le cserélni. Ennyire voltak készek az ezredfordulón az agyak és a csapatok e játékhelyzetre. Női együttesünket a 2000-es sydneyi olimpia negyeddöntőjében ugyanígy ejtették volna ki az osztrákok, de a játékvezetők érvénytelenítették a találatot. (A cseh Václav Kohout, Ivan Dolejs kettős erősen vitatható szituációban döntött a javunkra; talán a lelkükre hallgattak, mert tizenöt hónappal korábban, Port Szaídban ugyanők adták meg a franciák gólját.)

Hogy valaki folyamatosan hét emberrel támadjon, az még tíz évvel később is eszementségnek tűnt. Amikor a 2009-es horvátországi férfi-világbajnokság eszéki csoportjának pofozógép alakulata ezt tette, a lelátón egy magyar szakember azt kérdezte a másiktól, vajon miért csinálják, mire amaz kapásból rávágta: mert az edzőjük idióta.

Ha így lenne, a dán kézilabdát tekinthetnénk az őrültek házának, ugyanis innen, a skandináv edzőexporttal vált világjelenséggé a „7:6”. Számunkra feledhetetlen epizód a 2014-es női Európa-bajnokság debreceni középdöntője, még ekkor is egészen szokatlanul hatott a szakadatlan hetes északi roham. Németh András szövetségi kapitány szóhasználata is ezt jelezte, amint időkérésnél arra intette játékosait: ne hagyják már, hogy szórakozzon az ellenfél. Németh ezért és a 23–20-as vereségért is „kapott” a fórumozóktól, akik mintha nem észlelték volna: az emberhátrány kiszolgáltatott helyzet, ha a másik fél pontosan játssza, alig van mit tenni ellene.

Ezt 2016 novemberében, Liége-ben, Európa-bajnoki selejtezőn a férfiszakágban egyeduralkodó franciák is megszenvedték. A kézilabdában nem is jegyzett belgák rukkoltak ki ellenük a még mindig újnak számító taktikával, és 37 gólt szórva csupán 38–37-es vereséget szenvedtek. Megtörtént az áttörés. Innentől senki sem merészelte volna állítani, hogy a „7:6” az idióták játéka.

Ellenkezőleg, napjainkra végképp polgárjogot nyert, jobbára a mérkőzés menetét, képét átmenetileg vagy általánosan felborítani szándékozók alkalmazzák. A férfi Bajnokok Ligája aktuális kiírásában tavaly ősszel ezt tette a szinte esélytelen, csoportjában utolsó dán Aalborg is a Veszprém ellen, és nyert is 29–26-ra. A hazaiak trénere, Aron Kristjansson joggal jelentette ki, hogy „Győzelmünk kulcsa a hét a hat elleni támadójátékunk volt, aminek köszönhetően remek helyzeteket tudtunk kialakítani”, és ezzel kollégája, Ljubomir Vranjes is egyetértett: „Nagyon jól támadott ellenfelünk hét a hat ellen az egész mérkőzésen.”

Az Aalborg az ősszel folyamatosan „emberelőnyben” támadva verte meg a Veszprémet (Fotó: MTI/Bognár Boglárka)
Az Aalborg az ősszel folyamatosan „emberelőnyben” támadva verte meg a Veszprémet (Fotó: MTI/Bognár Boglárka)

 

A siker persze nem automatizmus. A Bundesliga emberelőnyökre berendezkedett klubja, a Rhein-Neckar Löwen idén februárban már azzal tervezte meglepni a Szegedet, hogy visszatér a hagyományos 6:6-os módihoz, és szünetben vezetett is 17–15-re. A második félidőre aztán Nikolaj Jacobsen mester – igen, ő is dán – mégis állandó hétfős rohamot vezényelt, a Szeged pedig harminc perc alatt 22 gólt vágott, és 37–35-re fordított.

Maradva a BL-nél, áttérve a női szakágra, a Ferencváros vendége, a Bietigheim bő egy hónapja az üres kapus játék öngyilkos változatát produkálta. Az első félidőben végkimerülésig és dögunalomig húzogatva a labdát mindössze nyolc gólra volt képes, a másodikban pedig hétszer repült be akadálytalanul a labda védtelenül hagyott hálójába. A természetesen dán szakvezető, Martin Albertsen „dicsőségére”. Az FTC mestere, Elek Gábor a látottakat úgy értékelte, ez nem kézilabda volt, hanem türelemjáték. A Győr–CSM Bucuresti rangadó február végén mozgalmasabbra sikeredett. Szünet előtt másfél percbe sűrítve mutatta be, hogy ha nem lehet kivédekezni a hátrányos szituációkat, gyors válaszcsapásokkal lelohasztható az ellenfél vállalkozó kedve. Hiába dobtak ugyanis az azóta már menesztett Helle Thomsen (kell-e mondani, dán) edző által irányított bukarestiek gyors egymásutánban három gólt fórból, Nycke Groot háromszor is rögvest az üres kapujukba ívelt. Harmadszorra az elkésve beérő Paula Ungureanu már látványosan átkozódott, egyúttal az is bebizonyosodott: nagy testű, statikus kapussal nem érdemes belemenni ebbe az utcába. Nem véletlen, hogy ha a Vardar Szkopje férfiegyüttese teszi ezt, soha nem Sterbik Árpád rohangál fel és alá.

Lám, így fejlődik a kézilabda. Már olyan játékelemet is kitaláltak, amelynek maga Sterbik is gátja lehet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik