A jelszó: egyensúly – ilyen volt a magyar férfi kézilabda 2019-es éve

Vágólapra másolva!
2019.12.27. 12:36
null
A magyar válogatott lemaradt az olimpiai selejtezőről, a Veszprém és a Szeged osztozott a bajnokságon és a Magyar Kupán, a Veszprém újra a BL-döntőbe jutott, az új idényben érezhetően tovább csökkent a különbség a két magyar élklub között. Ilyen volt a magyar férfi kézilabda 2019-es éve.

 

Január 10–27. Tizedik helyen zárta a világbajnokságot, így nem jutott ki a 2020-as olimpiai selejtezőre a Csoknyai István, Vladan Matics vezette magyar válogatott. A mieink rosszabb gólkülönbsége miatt Egyiptom vívhatott helyosztót. Magyarország a csoportkörben döntetlent játszott Argentínával (25–25) és Egyiptommal (30–30), legyőzte Angolát (34–24) és Katart (32–26), majd kikapott Svédországtól (30–33). Együttesünk a középdöntőben megverte Tunéziát (26–21), és vereséget szenvedett Norvégiától (26–35), továbbá a végső győztes Dániától (22–25).

Április 6–7.
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged finálét rendeztek a Magyar Kupa debreceni négyes döntőjében. A szegediek a 28–27-es sikerrel hetedszer nyertek az MK-ban.

Április 17. Nagy Lászlót nevezték ki a férfi szakágért felelős alelnöknek a Magyar Kézilabda-szövetség tisztújító küldöttgyűlésén, amelyen egyhangú döntéssel újabb négy évre bizalmat szavaztak a Kocsis Máté vezette elnökségnek.

Május 4–5. A Veszprém nyolcadszor jutott elődöntőbe a Bajnokok Ligájában, miután kettős győzelemmel, összesítésben 57–47-tel búcsúztatta a német SG Flensburg Handewittet. Bár a Szeged sokáig továbbjutásra állt az északmacedón Vardarral szemben, a szkopjei nyolcgólos vereség után hiába nyert négy góllal hazai pályán, kiesett az elitsorozatból.

Május 10. Bejelentette visszavonulását Nagy László, a Veszprém 38 éves jobbátlövője, aki a Bajnokok Ligája döntőjében lépett pályára utoljára tétmérkőzésen. Nagy azóta a bakonyi klub sportigazgatója.

Május 23–26. Visszahódította a bajnoki címet az NB I-ben a Veszprém, miután összesítésben 62–51-re legyőzte a Szegedet, 27. alkalommal lett aranyérmes.

Június 2. Miután az elődöntőben 33–30-ra legyőzte a lengyel PGE Vive Kielce csapatát, a Veszprém negyedik BL-döntőjét is elveszítette, mert 27–24-re kikapott a Vardartól a sorozat kölni fináléjában.

Június 16. A csoportelsőséget már korábban kivívó magyar válogatott az Olaszország elleni háromgólos sikerrel (32–29) zárta a 2020-as Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatát Kecskeméten.

Június 28. Bécsben kisorsolták a januári Eb csoportbeosztását. A 2. kalapból húzott magyar válogatott az E jelű négyesbe került, így Malmőben játssza majd csoporttalálkozóit Dánia, Izland és Oroszország ellen.

Július 10. Gulyás Istvánt nevezték ki a válogatott új, főállású szövetségi kapitányának, miután Csoknyai István és Vladan Matics megbízatása június 30-án lejárt. A másodedző a spanyol Chema Rodríguez lett.

Augusztus 31. Bár a Veszprémnek volt három előre hozott meccse, az első teljes fordulóval hivatalosan is elkezdődött a 2019–2020-as NB I-es idény.

Szeptember 5. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat nyolc fővel, két edzővel, egy sportegyesületi elnökkel, egy szakágon kívüli személlyel, valamint négy kézilabda-játékvezetővel szemben, mert pénzért befolyásolták a meccsek eredményét.

December 7. Az idény első bajnoki szuperrangadóján a hazai pályán játszó Veszprém 29–28-ra legyőzte a nagy rivális Szegedet.

AZ ÉV AZ NSO-N
Érdekes módon nem a Veszprém valamelyik, Bajnokok Ligája négyes döntőben lejátszott meccse vonzotta a legnagyobb érdeklődést honlapunkon, hanem a Kölnhöz szintén közel kerülő Szeged negyeddöntőbeli visszavágója. A Tisza-parti csapat feszült, érzelmekkel túlfűtött meccsen esett el a továbbjutástól a későbbi győztes Vardar Szkopjéval szemben, ez pedig olvasóinkat is megmozgatta – 146 693 klikkelés.
A KÖVETKEZŐ ÉV
A 2020-as év az Európa-bajnoksággal indul, amelyen Gulyás István együttese a svédországi Malmőben játssza csoportmeccseit, január 11-én Oroszországgal, 13-én Dániával, 15-én pedig Izlanddal találkozik. A továbbjutás már bravúr lenne, ugyanakkor egyedül a végső győzelem érne olimpiai kijutást.
Január 31-én folytatódik a magyar bajnokság alapszakasza, február 8-án pedig a spanyol La Rioja ellen megkezdi küzdelmeit az EHF-kupa csoportkörében a sorozatban egyedüli magyar csapatként talpon maradt Tatabánya.
A Magyar Kupa négyes döntőjébe jutásért a két nagy csapatnak, a Veszprémnek és a Szegednek is játszania kell, előbbi a Tatabányával (február 3.), utóbbi az FTC-vel (március 11.) találkozik. A négyes döntőt májusban rendezik, amely így igencsak zsúfoltnak ígérkezik a kézilabda szempontjából. Akkor rendezik a bajnoki döntőt az alapszakasz két legjobb csapata között, majd az EHF-kupa és a Bajnokok Ligája négyes döntőjét is, és nagy valószínűséggel valamelyiken lesz magyar résztvevő.
Január 9–26.
Európa-bajnokság, Ausztria, Norvégia, Svédország
Február 8. – március 29.
EHF-kupa, csoportkör
Április 3–4.
SEHA-liga, négyes döntő, k. k. h.
Május 16–17.
Magyar Kupa, négyes döntő, k. k. h.
Május 21., 24.
Bajnoki döntő, oda- és visszavágó
Május 23–24.
EHF-kupa, négyes döntő, Berlin
Május 30–31.
Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik