Vége a brazil álmoknak • Búcsúztak az oroszok

Vágólapra másolva!
2011.12.14. 16:43
Címkék
A francia válogatott jutott elsőként az elődöntőbe a brazíliai női kézilabda-világbajnokságon, miután a negyeddöntőben 25–23-ra legyőzte a háromszoros címvédő Oroszországot. A második mérkőzésen Angola sokáig nagy küzdelemre késztette a dánokat, de végül érvényesült a papírforma, és az európaiak 28–23-ra győztek. Norvégia az előzetes esélyeknek megfelelően legyőzte Horvátországot (30–25), szomszédaink erejéből csak a tisztes helytállásra futotta. A nap záró mérkőzésén Spanyolország óriási csatában 27–26-ra legyőzte a házigazda brazilokat.

FRANCIAORSZÁG–OROSZORSZÁG FRANCIAORSZÁG–OROSZORSZÁG

A 2009-es vb-döntő már a legjobb nyolc között megismétlődött a brazíliai világbajnokságon. Csak most a végeredmény fordított volt: a franciák visszavágtak a két évvel ezelőtti vereségért, és búcsúztatták az oroszokat.

A franciák gyakorlatilag végig vezettek

A mérkőzés elején még a két kapus remekelt. Látszott, hogy a mezőnyjátékosok fejben kissé már elfáradtak az erőltetett menet során a tornán, több ziccer is kimaradt a koncentráció hiánya miatt. A francia válogatott egy-két góllal végig vezetett, de az Emilija Turej vezette oroszok lőtávolságon belül tartották magukat.

Negyvenöt másodperccel az első félidő vége előtt egygólos vezetésnél a francia csapat kért időt, de balul sült el, Turej ugyanis egy labdaszerzés után egyenlített. A kézilabda szépsége (és gyorsasága...) azonban ezúttal is megmutatkozott, a francia válogatott ugyanis pár másodperccel a szünet előtt ismét visszaállította az egygólos különbséget, így előnnyel mehetett a pihenőre. 13–12

A második félidőben aztán úgy tűnt, hogy fizikailag mégis csak a francia játékosok bírják jobban a megterhelést. Az oroszok támadásban nem bírtak mit kezdeni Olivier Krumbholz tanítványaival, a bejátszások esetlegesek voltak, gördülékenyen körbejáratni sem tudták a labdát a fal előtt. Ráadásul Fortuna is elpártolt az oroszok mellől: többször is olyan gólt kaptak, hogy a kapus kezéről pörgött a kapuba a labda.

A második félidő közepén Alexandra Lacrabere szállította a gólokat, az 50. percben az ő szenzációs átlövésével alakult ki az ötgólos francia előny – 24–19 volt ekkor az eredmény. Előzetesen senki sem számolt azzal, hogy ekkora különbség lesz a két csapat között. Ez azonban csak átmeneti volt, az orosz válogatott ezután megindította a hajráját. De már későn...

Négy perccel a mérkőzés vége előtt Turej hetesével 24–22-re jött fel az emberelőnybe kerülő orosz válogatott. A francia csapat ekkor már hat-hét perce nem szerzett gólt. Egyenlíteniük azonban nem sikerült az oroszoknak, egy szerencsés francia gól végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését.

MESTERMÉRLEG
Olivier Krumbholz: – Nagyszerű védekezést mutattunk be, a kapusteljesítménnyel is meg voltam elégedve, de az egész csapat csak gratulációt érdemel a mai meccsért. A második félidőben minimalizáltuk a hibáinkat, és támadásban teljes koncentrációval játszottunk. A 2003-as világbajnok csapattal összevetve a mostani szerintem fizikálisan sokkal erősebb.
Jevgenyij Trefilov: – Nagyot küzdöttünk, a vereségünk elsősorban a bíráskodásnak köszönhető, ami rendkívül szubjektív volt. Több más sportágban is használnak már különböző technikai eszközöket, ami segíti a játékvezetők munkáját, és azt, hogy a játék igazságosabb legyen. A kézilabdának is ebbe az irányba kellene haladnia.

 

ANGOLA–DÁNIA

A dánok 2005 után jutottak 
be ismét a négy közé a vb-n
A dánok 2005 után jutottak be ismét a négy közé a vb-n

A nap második negyeddöntőjében idegesen és sok technikai hibával kezdtek a csapatok, a 8. percben még 2–2-t mutatott az eredményjelző, amiben nagy szerepe volt Maria Tavares védéseinek is. Ezután 5–2-re elhúztak a dánok, így az afrikaiak kénytelenek voltak időt kérni.

A háromgólos vezetés állandósulni látszott, sőt tovább is nőtt (5–11), a fáradtabb csapat benyomását keltő Angola azonban nem hagyta magát, és 12–9-nél két gólra is feljöhetett volna, de ehelyett a dánok dobtak gólokat, és 15–11-re hozták az első harminc percet.

Az afrikaiaknál Azenaide Carlos átlövései jelentették a legnagyobb veszélyt, míg a túloldalon Ann Norgaard és Trine Troelsen lőtte be jó százalékkal a helyzeteit.

A folytatásban úgy tűnt, a dánok könnyedén tartják a különbséget, az angolaiak lövőhelyzetig is csak nehezen jutottak, egy kettős emberelőnyt is kihasználva azonban a játékrész hajrájában feljöttek mínusz egyre (19–20). Az egyenlítés már nem sikerült, a hajrá pedig egyértelműen a dánoké volt, akik 28–23-ra nyertek, és 2005 után jutottak be ismét az elődöntőbe.

A döntőbe jutásért Dánia ellenfele Franciaország lesz.

Heidi Löke nyolc góllal zárt a horvátok ellen
Heidi Löke nyolc góllal zárt a horvátok ellen

 

HORVÁTORSZÁG–NORVÉGIA

Az első percek zavaros játéka után a norvégok léptek el három góllal (3–6), innen még volt visszaút a horvátok számára. Heidi Löke a 21. percben kezdte meg a góltermelést, az északiak pedig elléptek 13–8-ra, amely előnyből négyet a szünetre is megőriztek (12–16).

A folytatásban a horvátok mínusz kettőre ugyan fel tudtak zárkózni, de Lökével nem bírtak, a különbség így az 50. percre tízgólosra hízott. A kiütés elmaradt, szomszédaink erejéből a tisztes helytállásra futotta. A meccs legjobbja a Győri ETO beállósa, a nyolc gólig jutó Heidi Löke volt, míg a hazánkban játszó másik norvég, Katrine Lunde-Haraldsen 35 százalékkal (11/31) védett. A norvégok sorozatban harmadszor elődöntősök.

 

Eduarda Amorimék a vb során először maradtak alul (Fotó: Reuters)
Eduarda Amorimék a vb során először maradtak alul (Fotó: Reuters)

SPANYOLORSZÁG–BRAZÍLIA

A spanyolok – csakúgy, mint Montenegró ellen a nyolcaddöntőben – remekül kezdtek, 6–1-es vezetésük után azonban a fokozatosan megnyugvó brazilok elkezdtek felzárkózni, és a 16. percben 11–10-re már ők vezettek. Az első félidőre jellemző hatalmas rohanásból végül a spanyolok jöttek ki jobban, a szünetben 19–17-re vezettek, ráadásul a második játékrészt emberelőnyben kezdhették.

Ezt nem igazán tudták kihasználni, a brazilok ott maradtak a nyakukon, és nem sokkal később visszavették a vezetést. A góltermés jócskán visszaesett, elhúzni pedig egyik fél sem tudott a másiktól.

Az utolsó előtti percben 26–26-nál a spanyolok emberelőnybe kerültek, ám Carmen Martín a szélről nagy helyzetben a kapufát találta telibe. A házigazdák támadhattak, ám hátrányban nem tudtak mit kezdeni, labdavesztésük után pedig a meginduló Elisabeth Pinedo kihasználta a ziccert, ráadásul még egy brazilt kiállítottak a dán játékvezetők. A hátralévő mintegy 15 másodpercben a hazaiak már nem tudtak egyenlíteni, így első vereségüket elszenvedve a vb-n elbúcsúzhattak érmes álmaiktól. A spanyolokra Norvégia vár a legjobb négy között.

NŐI KÉZILABDA-VB
NEGYEDDÖNTŐ
Franciaország–Oroszország 25–23 (13–12)
Gólszerzők: Lacrabere 5, Ayglon, Dembelé 4-4, Baudouin, Kamto 3-3, Mendy, Pineau 2-2, Deroin, Spincer 1-1, ill. Turej 7, Posztnova 4, Uszkova 3, Davigyenko, Khmirova, Kuznyecova 2-2, Bodnyeva, Csernojvanyenko, Zsilinszkajtye 1-1.


Angola–Dánia 23–28 (11–15)
Gólszerzők: Carlos 7, Almeida 4, Barros, Calandula, M. Kiala 3-3, Fernandes, Morais, L. Kiala 1-1, ill. Norgaard 7, Troelsen 5, Burgaard 4, Bille, Fisker 3-3, Larsen, Thorsgaard, Jorgensen 2-2.

Horvátország–Norvégia 25–30 (12–16)
Gólszerzők: Penezic 4, Franic, Horvat, Lovric, Petkovic 3-3, Jezic, Koroljevic, Tatari, Zebic 2-2, Gace 1, ill. Löke 8, Lunde-Borgersen, Sulland 4-4, Breivang 3, Johansen, Kurtovic, Nostvold, Riegelhuth 2-2, Alstad, Herrem, Snorroeggen 1-1.

Spanyolország–Brazília 27–26 (19–17)
Gólszerzők: Martín 8, Alonso, Pena 4-4, Mangue, Pinedo 3-3, Alberto 2, Chávez, Amoros, Barno 1-1, ill. Nascimento, Cavaleiro 7-7, Piedade 3, Da Silva, Rodrigues, Amorim 2-2, Rocha, Quintino, Pinheiro 1-1

 

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (SAO PAULO)
2011. dec. 16.Franciaország–Dánia 20:15
2011. dec. 16.Norvégia–Spanyolország23:00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik