A Fradinak nincs esélye elrontani az Alicante kedvét

Vágólapra másolva!
2011.05.04. 15:10
null
Ángel Sandoval szerint az FTC magasabb színvonalat képvisel csapatánál, de az edző nem fél a magyar együttestől
A mindössze tizenöt éves múltra visszatekintő Mar Alicante a klub történetében először szerepel a női kézilabda KEK-ben, és a jelenlegi idény előtt mindössze egy párharcot játszott európai kupában, így nem meglepő, hogy a spanyol csapatot irányító Ángel Sandoval már azzal is teljesen elégedett, hogy együttese részt vehet a Ferencváros elleni fináléban. A szakember a Nemzeti Sport Online-nak adott exkluzív interjújában elmondta, nincs veszítenivalójuk, így teher nélkül játszhatnak a jóval esélyesebb Fradi ellen, amelytől azonban cseppet sem félnek. Felvezető sorozatunkban ezúttal a spanyol ellenféllel foglalkozunk.

– A női kézilabdát szeretők körében eddig kevésbé voltak középpontban a spanyol csapatok, de nem lehet nem észrevenni, hogy két európai kupa döntőjében is spanyol együttes van. Minek tulajdonítja ezt a fejlődést?
– Leginkább annak, hogy a spanyol kézilabda sikeresen kialakította a saját stílusát: a játék felépítését a védőmunkától kezdve a számos különféle támadásvezetési formáig – mondta a Nemzeti Sport Online-nak a Mar Alicante vezetőedzője, Ángel Sandoval. – Ehhez kapcsolódik a játékosok egyéni technikai képességinek fejlődése az utóbbi években.

15 ÉVES ALICANTEI MÚLT

A Mar Alicante közel sem dicsekedhet olyan dicső múlttal, mint a Ferencváros női kézilabdacsapata. A spanyol klubot csak 1996-ban alapították, miután Alicantében csak a kilencvenes években terjedt el a női kézilabda. Az együttes az 1996–1997-es idényben feljutott az élvonalba, és a következő szezonban sikerült megtartani a tagságát a nemzeti bajnokság legjobbjai között, sőt az 1998–1999-es évadban közel járt hozzá, hogy kiharcolja az európai kupaindulást.

 

Az 1999–2000-es szezonban azonban csak szenvedett az alicantei csapat, és kiesett az élvonalból, ám egy évvel később visszaszerezte a helyét a legjobbak között, miután veretlenül lett bajnok a másodosztályban. A következő idényben csak nagy nehezen maradt bent az együttes, majd a 2002–2003-as szezonban sikerült teljesíteni a kitűzött célt, a 11. hely megszerzését a bajnokságban. A következő évadot megerősödött kerettel kezdte a Mar Alicante, és a negyeddöntőig jutott a Spanyol Kupában, valamint a klub legjobb eredményét érte el a bajnokságban: a hetedik lett.

 

Az ezt követő években folyamatosan fejlődött a klub, egyre nagyobb utánpótlásbázist alakított ki, és már nem fenyegette a kiesés veszélye, de az európai kupaindulást egészen a 2008–2009-es szezonig nem tudta elérni, amikor ötödik lett az együttes a bajnokságban, és ezzel elindulhatott az EHF-kupában. Az európai szereplés azonban nem tartott sokáig, már az első párharcát elbukta a spanyol csapat a szerb ZRK Kikinda ellen. Ennek ellenére jól alakult a 2009–2010-es idény: az Alicante kupadöntőt játszhatott, az Itxakótól kapott ki, és negyedik lett a bajnokságban, így ebben az idényben elindulhatott a KEK-ben, amelyben a döntőig menetelt...

– Merre halad ez a fejlődés? Milyen most a spanyol bajnokság színvonala? Kívülről úgy látszik, hogy a BL-döntős Itxako kiemelkedik a mezőnyből, és utána nagy űr van.
– A spanyol női kézilabda történelmi pillanat előtt áll, mivel még soha nem fordult elő korábban, hogy egy idényben egyszerre két csapatunk is bejutott valamelyik európai kupa fináléjába. Bár már mind a három fontos kupában diadalmaskodott spanyol együttes, az ideihez hasonló még egyik évben sem történt. Hazánk kézilabdájának színvonala sokat csökkent az utóbbi három évben a gazdasági válság miatt, de a ligánk nagyon kiegyenlített, és óriási a versengés, ha nem vesszük figyelembe az Itxakót, amely a többiek előtt jár.

– Hogyan jellemezné a Mar Alicantét? Milyen stílust játszanak, milyen filozófiát követnek a klubnál?
– Az Alicante olyan csapat, amelynek a játékosai számos különböző iskolát, különböző stílust képviselnek. Hosszú ideig tartott, míg sikerült közös nevezőre jutnunk, ugyanazt a nyelvet beszélnünk, de végül sikerült kialakítani a saját filozófiánkat. Célunk, hogy folyamatosan fejlődjünk a játék minden aspektusát tekintve. Nem számít, hogy hazai vagy külföldi játékosok szerepelnek a klubunkban, abban biztosak lehetnek, hogy segítünk nekik a fejlődésükben.

– A szezon előtt gondolták volna, hogy KEK-döntőbe jutnak? Mennyire elvárás ezek után a győzelem?
– Hogy őszinte legyek, nem számítottunk arra, hogy bekerülünk a fináléba. Már akkor nagyon boldogok voltunk, amikor bejutottunk a negyeddöntőbe, mivel ez a kupasorozat rengeteget segített nekünk fejlődni csapatként és egyénileg is. Számunkra a legnagyobb öröm, hogy bent vagyunk a döntőben, így teher nélkül játszunk, és bármilyen eredményt elfogadunk.

– Mit tart az eddigi KEK-szereplésük legnagyobb sikerének?
– Azt, hogy ebben a sorozatban megmutattuk a Mar Alicante legjobb arcát, és a KEK-szereplés hatalmas örömöt szerzett nekünk. A klub számára nagy siker, hogy másodszorra szerepel európai kupában, és máris bejutott egy döntőbe.

– Mit tud a Ferencvárosról? Találkozott már magyar csapattal edzői karrierje során?
– Volt szerencsém négy meccset játszani a Dunaferr ellen, amikor a legjobb éveit élte a magyar együttes, valamint kétszer találkoztam a Győrrel. A Ferencvárossal korábban négy alkalommal kerültem szembe az Elda Prestigio edzőjeként: kétszer a Bajnokok Ligájában, kétszer a KEK-ben. A magyar kézilabda célszerű, nagy tapasztalattal rendelkezik, és magas színvonalú mind a válogatottat, mind a klubcsapatokat tekintve.

– Mennyi esélyt lát a döntőben? Milyen eredménnyel lenne elégedett az első meccsen?
– Úgy gondolom, hogy amire igazán vágytunk, az már teljesült: a döntőben játszhatunk. Innentől megpróbálunk a legjobb tudásunk szerint teljesíteni annak tudatában, hogy nálunk magasabb színvonalat képviselő csapattal kerültünk szembe. De nincs bennünk félelem. Megpróbálunk olyan eredményt elérni, hogy maradjon esélyünk a visszavágón, de tudjuk, hogy ez nehéz lesz.

ÍGY ÜNNEPELTÉK A KEK-DÖNTŐBE JUTÁST A SPANYOLOK

Az Alicante csarnoka – itt rendezik majd a visszavágót, de a borítást lecserélik az Elda Prestigiótól 6000 euróért kölcsönvett kék színű, fehér csíkozással ellátott talajra, amely megfelel az EHF szabályainak
Az Alicante csarnoka – itt rendezik majd a visszavágót, de a borítást lecserélik az Elda Prestigiótól 6000 euróért kölcsönvett kék színű, fehér csíkozással ellátott talajra, amely megfelel az EHF szabályainak
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik