A csurgói gólvágó, aki élt a lehetőséggel - portré Szöllősi Szabolcsról

NEDELYKOV TAMÁS, RUSZNÁK GYÖRGYNEDELYKOV TAMÁS, RUSZNÁK GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2013.01.30. 13:32
null
Szöllősi kilencvenszázalékos hatékonysággal termelte a gólokat a vb-n (Fotó: Action Images)
„Ha lehetőséget kapok, élni fogok vele!” – hangzott a fogadkozás a magyar férfi kézilabda-válogatott egyik tagjától még a spanyolországi világbajnokság előtt. A torna után alighanem a legtöbb magyar kézilabda-szurkoló egyetért azzal a megállapítással, hogy Szöllősi Szabolcs, (merthogy tőle származik az idézet) megtartotta ígéretét, és játéka a vb egyik kellemes színfoltja volt. De milyen út vezetett a felnőttválogatottig? Hogyan látja pályafutását a menedzser, és mit gondol róla jelenlegi edzője? És válogatottbeli poszttársa? Alábbi cikkünkben a Csurgó beállóját mutatjuk be olvasóinknak.

KEZDETI SZÁRNYPRÓBÁLGATÁSOK ÉS A CSURGÓI VÁLTÁS

NÉVJEGY: SZÖLLŐSI SZABOLCS
Született: 1989. január 28., Gyula
Magasság/testsúly: 194 cm/101 kg
Posztja: beálló
Klubjai: Békéscsabai BDSK (2003–2005), MKB Veszprém KC (2005–2008), Csurgói KK (2008–)
Nevelőedző: Döge Sándor, Felföldi Gábor
Edzői: Török Lajos, Zsigmond György, Mocsai Lajos, Buday Ferenc, Vörös Károly, Bakó Botond, Imre Vilmos
Első válogatottság: 2011. 6. 8., Visoko (Bosznia-Hercegovina, 22–19) Eb-selejtező
Válogatottsága/góljai: 30/47
Legjobb eredményei: vb-8. (2013), Eb-8. (2012), junior Eb-10. (2008)

Sokan és sokféleképpen értékelték a magyar férfi kézilabda-válogatott teljesítményét a világbajnokság után – megtettük mi is –, eljutva egészen a sportág hazai helyzetének vizsgálatáig. Több elemzés is rámutatott, hogy Mocsai Lajosnak sok esetben egy elég szűk rétegből kellett kiválasztania a nemzeti csapat keretét. Ilyen tekintetben a beálló poszt megoldottnak tűnik az elkövetkező években, ugyanis a már rutinosnak mondható Zubai Szabolcs és a védelemben kiemelkedő teljesítményre képes Schuch Timuzsin mellett a vb-n Szöllősi Szabolcs is bizonyította, hogy lehet rá számítani. Pedig gyerekkorában korántsem volt egyértelmű, hogy kézilabdázó lesz belőle.

„A családban hárman vagyunk testvérek, a nővérem kézilabdázott, én meg több meccsén ott voltam a lelátón. De nem úgy indult, hogy én is kézilabdázó leszek, ugyanis egy focis sportiskolába jártam. De emellett több mindent kipróbáltam, így vízilabdával eljutottam a diákolimpiára, valamint a küzdősportokba is belekóstoltam. Nyolcadik osztályban volt lehetőségem megismerkedni a kézilabdával, és egyből megtetszett” – elevenítette fel a kezdeteket Szöllősi a Nemzeti Sport Online-nak.

Márpedig ezután nem volt visszaút, és Békéscsabán elkezdte elsajátítani a sportág alapjait. Nem telt el sok idő, és felfigyeltek rá a hazai nagycsapatok, amelyek közül 2005-ben a Veszprémet választotta. Ekkor még nem a mai posztján szerepelt, hanem irányítót és átlövőt is játszott, beállóba csak a felnőttek között került. Tehetségét látva az utánpótlás-válogatottakba is rendszeres meghívót kapott, az ifikkel nem vett részt világversenyen, de a junioroknál részese volt a 2008-s Európa-bajnoki tizedik helynek, amelyért ő is sokat dolgozott. Veszprémben már ifiként sokszor együtt edzhetett a felnőttekkel, míg 2007 októberében bemutatkozhatott az első csapatban a Gyöngyös ellen. Azonban a továbbiakban már nem kapott annyi lehetőséget a legjobbak között, így kapóra jött az NB I/B-ből feljutó Csurgó hívása. 2008-ban költözött Veszprémből Csurgóba, és azóta is a somogyi csapat keretét erősíti.

„Először aggódtam, hogy mit fogok kezdeni magammal egy kisvárosban, de hamar rájöttem, hogy a pályafutásom szempontjából jó döntést hoztam. Csurgón valóban csak a kézilabdára kellett koncentrálnom. Mindenképpen szerettem volna többet játszani, ott pedig megvolt rá a lehetőségem” – indokolta a váltást Szöllősi.

Ha csak a csurgói időszak statisztikáit nézzük, egyértelmű, beállóként meglehetősen termékeny góllövő. Első felnőttszezonjában 33 gólt szerzett, egy évre rá 35-öt. A 2010–2011-es idényben már 66 gól állt a neve mellett, amelyet a tavalyi idényben 80-ra tornászott fel. Az idén még csak a fél idénynek van vége, de már 77-nél tart. Nem csoda, hogy egyre nagyobb szerepet szántak neki csapatában, és egyre több lehetőséget kapott a válogatottban is.

Szöllősi egyelőre megtalálta a számításait Csurgón (Fotó: Török Attila)
Szöllősi egyelőre megtalálta a számításait Csurgón (Fotó: Török Attila)


CSODÁS BEMUTATKOZÁS, FÁJÓ PONT ÉS A KILENCVEN SZÁZALÉK

A következő mérföldkő a felnőttválogatott volt, amelyben 2011 júniusában mutatkozott be Eb-selejtezőn Visokóban Bosznia-Hercegovina ellen, mégpedig góllal, hiszen egyszer betalált Sabanovic kapujába a 22–19-re megnyert mérkőzésen. Szöllősi elmondta, bár ezért edzett nap mint nap, váratlanul érte Mocsai Lajos meghívója. Mivel számunkra már az utolsó két meccsre eldőlt a továbbjutás, így a Csurgó beállója is szerepet kapott.

Első meccsét világversenyen a tavalyi Eb-n a spanyolok ellen játszotta. Azért jutott akkor szóhoz, mert Iváncsik Tamás megsérült, ezért utólag kellett őt benevezni. Ezt jó játékkal hálálta meg, ráadásul a spanyolok ellen éppen ellene szabálytalankodtak az utolsó pillanatban, a megítélt büntetőből pedig Császár Gábor egyenlített.

„Ez volt az első világversenyem, nem gondoltam volna, hogy játszom a spanyolok ellen, de Zubai megsérült, így az utolsó percekre beálltam. Mit mondjak? Lőttem egy gólt, kiharcoltam az utolsó büntetőt – életem egyik legszebb emléke az a meccs” – mondta Szöllősi. Való igaz, soha rosszabb bemutatkozást!

Végül Szöllősi öt meccsen játszott az Eb-n, ebbe 41 percnyi játék és két gól fért bele. 2012 januárjában az a megtiszteltetés érte, hogy Somogy megye legjobb felnőtt férfisportolójának választották.

A SPANYOL–MAGYAR EB-CSOPORTMECCS (2012, 24–24) UTOLSÓ HÁROM PERCE

Ezek után fájó emlék lehetett, hogy a 2012-es londoni olimpiáról lemaradt, mert bár az utolsó pillanatig együtt készült a kerettel, az utazó csapatba nem fért be: „Próbáltam bizonyítani a felkészülés alatt, hogy helyem van a csapatban, így természetesen nagyon csalódott voltam, amikor megtudtam, hogy nem utazhatok. Mindig is az volt a vágyam, hogy meghatározó tagja legyek a válogatottnak.”

Ettől nem tört össze, hanem szorgalmasan tette a dolgát klubcsapatában, és az idei világbajnokságon újra bekerült a válogatottba. Első világbajnoki mérkőzésén Horvátország ellen lépett pályára a spanyolországi tornán. Összességében kitűnő teljesítményt nyújtott: hat meccsen játszott, 21 lövéséből mindössze kettőt hibázott el, így 90 százalékos mutatóval zárt, és a negyedik legtöbb gólt szerezte a magyar válogatottban.

A pályán mindig nagy szenvedéllyel játszik
A pályán mindig nagy szenvedéllyel játszik

„Zubai szinte egyedül küzdötte végig az olimpiát, amiért elismerés illeti, de hosszú távon ezt nem lehet bírni. Reméltem, hogy újra bekerülök a csapatba, és bizonyíthatok. Zubaival jól megértjük egymást, a torna alatt normálisan el tudtuk osztani egymás között a feladatokat és a játékidőt. Sokat jelentett, hogy Nagy Laci végig támogatott, és a meccsek alatt hangosan adott tanácsokat védekezés közben. Jelenléte nekem is magabiztosságot adott” – így Szöllősi a legfrissebb válogatottbeli emlékekről. A beálló nagy vágya, hogy érmet nyerjen a nemzeti csapattal.

„Most a nyolc közé kerülés volt a minimális cél, ott sajnos a dánokat kaptuk, de véleményem szerint megverhettük volna őket, ha az elején nem adunk nekik akkora előnyt. Szeretnék egyszer érmet nyerni a válogatottal, mert ez a csapat nagyon megérdemelné.”

AZ EDZŐ ÉS A MENEDZSER SZEMÉVEL; HOGYAN TOVÁBB?

De hogyan látja a Csurgó edzője, Imre Vilmos Szöllősi teljesítményét? A szakember elmondta, sokat kell még játékosának dolgoznia azért, hogy klasszissá váljon, de jó úton jár:

EGYMÁST ÖSZTÖNZIK

Zubai Szabolcs is örömmel vette, hogy a januári vb-n már nem kellett egymagának végigküzdenie a meccseket, hanem ott volt Szöllősi, akivel megoszthatták a terhelést. Ráadásul egymást is jobb teljesítményre ösztönzik.

„Ez volt a harmadik világverseny egy éven belül, egyedül nem tudtam volna végigbírni. Mindkettőnknek jó volt, hogy el tudtuk osztani egymás között a terhelést. Igaz, hogy még nincs akkora nemzetközi tapasztalata, de jó játékos, így nem kellett tanácsokat adnom neki. Inkább meccsek közben beszéltünk, hogy melyikünk mire figyeljen, illetve ki mennyire bírja éppen erővel. Bár nem vagyunk konkurencia, de jó, ha van egy egészséges rivalizálás közöttünk, az csak mindkettőnket jobb teljesítményre ösztönzi” – válaszolta Zubai a poszttársára vonatkozó kérdésünkre. A Szeged beállója is egyetértett abban, hogy a horvátokat leszámítva mindenkivel felvettük a harcot a vb-n, nyolcadik helyünk pedig csalóka is lehet, mivel nem kellett helyosztókat játszanunk.

„Szöllősi játékát hasonlóan pozitívnak értékelem, mint a magyar válogatottét. Dicsérhető, jó teljesítményt nyújtott a világbajnokságon, így kell élni a kínálkozó lehetőséggel, mint ahogy ő tette. Sokat kell dolgoznia még, hogy klasszissá érjen, ám a munkamorálja megvan hozzá, és a következő világversenyekre is hasonló motivációval kell készülnie, mint tette most. Nagyon szorgalmas, becsületes kézilabdázót ismertem meg benne, akit hajt a maximalizmus, ennek köszönheti, hogy eljutott a válogatottig, és a vébén nyújtott teljesítményét látva meg is ragadhat a keretben.”

Kíváncsiak voltunk rá, Imre Vilmos szerint miben kellene még fejlődnie Szöllősinek?

„A világbajnokságon helyzetkihasználásban maximumot hozott, azt gyakorlatilag lehetetlen felülmúlni. Az elmúlt időszakban lehiggadt a játéka, az energiáit a kézilabdára összpontosítja, és ennek így kell maradnia. Védekezésben van és kell mit csiszolnia, a kettes, hármas pozícióban is bevethető és szereti, ám a stabilitáson és különösen az egy egy elleni játékban előre kell lépnie a fejlődés érdekében.”

Bognár Nándor menedzserként egy éve került kapcsolatba a beállóssal, és azon dolgoztak, hogy ha eljön a megfelelő pillanat, a játékos élni tudjon vele:

„Egy éve kezdtünk el együtt dolgozni Szabival, először azt tekintettük át, hogyan lehetne megfelelő irányba terelni a fejlődését. Elsősorban mentálisan és fizikailag kellett megerősödnie, hogy megfelelő állapotba kerüljön a továbblépéshez. Az elutazás előtti este a szállodában azt mondta nekem, biztos lehetek benne, ha lehetőséget kap, élni fog vele – és így is tett. Sokat kell persze dolgoznia ezután azért, hogy itt maradjon ezen a szinten, de nem féltem” – mondta a SportConcept menedzseriroda részéről Bognár Nándor, hozzátéve, hogy Szöllősi spanyolországi teljesítményével felkeltette több klub érdeklődését, de nem feltétlen gondolkodnak a váltásban.

A sok munka meghozta gyümölcsét (Fotó: Fuszek Gábor)
A sok munka meghozta gyümölcsét (Fotó: Fuszek Gábor)

„Jelenleg nagyon jól érzi magát Csurgón, kitűnő a kapcsolata az edzőjével, és amíg megtalálja a számításait, addig nem is gondolkodunk a váltásban. Ami a továbblépéshez fontos lenne, az a nemzetközi tapasztalat megszerzése. Ezen kívül mozgékonyságának megtartása mellett izomtömegben kellene fejlődnie, de ettől sem féltem, mert Szabi nap mint nap keményen dolgozik ezért is” – tette hozzá a menedzser, aki szerint beállóposzton nincs ok aggodalomra, és felhívta a figyelmünket a Gyöngyösön játszó Debreczeni Dávidra, aki a jövő embere lehet. (Kikkel újulhat meg a válogatott? Olvassák el a vébét értékelő cikkünkben!)

Szöllősi sem igazolna most máshová, bár szeretné magát egyszer a Bajnokok Ligájában is megméretni:

„Fontos lenne, hogy klubszinten is nemzetközi rutint szerezhessek, de erre a Csurgóval is megvan idén az esélyünk, jelenleg a harmadik helyen állunk. Imre Vilmossal jól kijövünk, nagy fegyvertény lenne, ha egyszer eljutnánk a bajnoki döntőbe. Nagy vágyam persze a Bajnokok Ligája, de most jól érzem magam Csurgón” – zárta mondandóját a válogatott játékos.

A magunk részéről mi sem féltjük, ha úgy adódik, a nagyobb kihívásoknak is biztosan meg fog felelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik