A Bundesliga kinyírta a német férfi kéziválogatottat - vigyázz, NB I?!

Vágólapra másolva!
2013.06.18. 18:11
null
Dominik Klein, a THW Kiel játékosa csalódottan vette tudomásul, hogy lemaradtak az Eb-ről. <br />A német bajnok két játékost delegál a válogatottba (Fotók: Imago)
Története során először nem jutott ki az 1994 óta megrendezendő Európa-bajnokságra a német férfi kézilabda-válogatott. A világ legerősebb bajnokságának országa így kénytelen megélni azt a csúfságot, hogy a 2015-ös vb-re előselejtezőt kell játszania. Tanulság? Nevezhetjük akár „Premier League-szindrómának” is: a világ legkiélezettebb versenysorozatának ára van, ha elsöprő légiósáradattal párosul. Ridegen fogalmazva: a Bundesliga kinyírta a Nationalmannschaftot.

 

Németország válogatottja három győzelemmel és három vereséggel Csehország és Montenegró mögött a harmadik helyen végzett az Eb-selejtezős csoportjában, és mivel nem segítette ki a legjobb harmadik titulusa – sokat elmond a férfi kézilabda kiegyensúlyozottságáról, hogy azt az oroszok kaparintották meg –, így a londoni olimpia után újabb nagy tornáról marad le, az Európa-bajnokságról – története során először. A 600 ezres népességű Montenegró nemzeti csapata oda-vissza megverte a németeket, míg a cseheknek elég volt egyetlen világklasszis játékos, a Kielben edződő Filip Jícha (18 gólt dobott a két selejtezőn a németeknek!) felvonultatása Németország sokkjához.

De hogy jutott idáig az a válogatott, amely 2007-ben – még ha a hazai pálya minden előnyét is élvezve – világbajnok lett? A Bundesliga alighanem egyértelműen a világ legjobb, legszínvonalasabb kézilabda-bajnoksága; a nagy nemzetközi kupákban (BL, EHF-kupa, illetve a megszűnt KEK) az elmúlt három évben mindössze egyszer nem német csapatnak adták át a trófeát. És egyébként is: miként lehet, hogy a világ infrastrukturálisan legjobban ellátott, a legnagyobb háttérbázisú (értsd: szurkolók, utánpótlás, szakemberek) kézilabdás közegének válogatottja nincs ott Európa legjobb tizenhat csapata között?

ITTHON IS MUTATJA TÜNETEIT
A „PREMIER LEAGUE-SZINDRÓMA”

A német válogatottal történteket szemlélve nehéz nem rögtön a sport más területeire asszociálni. A labdarúgás iránt érdeklődőknek minden bizonnyal aligha kell magyarázni az Angliában lejátszódó folyamatokat, amiket nevezhetnénk akár Premier League-szindrómának is. A Premier League-ben jelenleg 62.3 % a külföldi játékosok aránya (de a Championshipben is 49.3 %, a tartalékbajnokságban 40 %!), az európai bajnokságok közül a legmagasabb. Az angol szakírók válogatottjuk vártnál gyengébb szereplése után rendre azt szajkózzák, hogy ugyan a PL szakmai felemelkedése és gazdasági sikere a légiósok beáramlásának köszönhető, a folyamat ugyanakkor túllőtt a célon, és ma már az elsődleges oka annak is, hogy a háromoroszlánosok 1996 óta nem jutottak négy közé nagy világeseményen, az elmúlt évek mélypontjaként pedig lemaradtak a 2008-as Eb-ről.

De visszatérve a kézilabdára: hasonló folyamat játszódott le az évezredforduló utáni első évtizedben Dániában is, csak női fronton. A három olimpiai bajnoki címet szerző generációk „kiöregedésével” a dán ligában az összes magára valamit is adó csapat légiósokkal pótolta a hazaiakat a kulcsposztokon. (Emlékezhetünk, a magyar válogatottak közül ezekben az években megfordult a skandináv országban többek között Farkas Ágnes, Mehlmann Ibolya, Pálinger Katalin, Siti Bea, Siti Eszter, Bulath Anita és Bódi Bernadett is.) Három olimpiai cím után törvényszerű volt a visszaesés, de hogy a dán csapat nem jutott ki a 2007-es vb-re, és ennek következtében címvédőként ott sem lehetett a 2008-as olimpián, abban benne volt a Slagelse, a Viborg és a többi nagycsapat nagyrészt légiósokkal elért nemzetközi dominanciája.

A téma kapcsán természetesen kikerülhetetlen, hogy egy pillantást vessünk a magyarországi helyzetre is, mert az elmúlt években hazánkban is elő-elő került – olykor klubvezetők szájából is – a „légióskérdés”. Női vonalon a Győri ETO BL-címében például egyértelműen óriási szerepe volt annak, hogy a zöld-fehérek addig elképzelhetetlennek tartott világsztárokat tudtak ide csábítani. Nyilvánvaló túlzás és más, szakmai problémák elfedésére szolgálna, ha azt mondanánk, a magyar válogatott a légiósok növekvő száma miatt nem jutott ki a 2011-es vb-re. Ugyanakkor világosan látszik, hogy hosszú távon ügyelni kell rá, hogy az egyensúly megmaradjon, és a külföldi „tucatjátékosok” ne a magyar fiatalok elől vegyék el a helyet.

Bármilyen furcsa – a férfiválogatott elmúlt években elért jobb eredményei ellenére –, a légiósok jelenléte sokkal inkább férfi vonalon jelenthet veszélyt Magyarországon. Nemzetközi szinten már nagyon hosszú ideje csak az MKB Veszprém és a Pick Szeged számít tényezőnek, ezekben a csapatokban azonban az elmúlt években gyakorlatilag nem jutottak szóhoz az európai harcszíntéren fiatal magyarok. Jellemző, hogy a két csapat keretében mindössze Gulyás Péter, illetve Vadkerti Attila az, aki saját nevelésű játékosként huzamosabb ideje meghatározó hellyel bír a keretben – előbbi 29, utóbbi 31 éves. (Nagy Norbert épp a napokban intett búcsút a Szegednek.) Eközben mindkét csapat keretében jelentős hányadot tesznek ki a légiósok, és mivel a „nagy duó” mögött hatalmas űr következik, a fiatal magyar játékosok gyakorlatilag nulla nemzetközi felnőtt tapasztalattal rendelkezve kerülnek a válogatotthoz (ha kerülnek egyáltalán).

A folyamat káros hatását aligha érzékelteti jobban más, mint válogatottunknak épp a szlovákoktól elszenvedett veresége: Pallag Péternek, Szalafai Gábornak, Varsandán Milánnak, Zdolik Bencének vagy Kocsi Andrásnak (nem is mindannyian tartoznak a fiatal korosztályhoz) vajon volt-e összesen tíz hasonló színvonalú és hőfokú meccse az elmúlt szezonban? A félreértések elkerülése végett: nem az érintettek ellen beszélünk, sőt épp ők azok, akik jó példaként állíthatók, hiszen bennük van a lehetőség, hogy kitörjenek a középszerből. Talán más lenne a helyzet, ha életben maradt volna a Dunaferr – a magyar bajnokságban betöltött szerepe épp ezért módfelett hiányzik –, ahonnét a '84–85-ös korosztály magja kinőtte magát, de a dunaújvárosi együttes eltűnésével gyakorlatilag nem maradt olyan csapat, amely egy-két fordulónál többet meg tudna élni Európában. Így viszont bajnokságunk megkövült viszonyai hosszú távon a válogatottra is károsak – egyszer pedig a '84–85-ösök is kiöregszenek...

Pedig az elmúlt évek eredményeit áttekintve kijelenthető: „benne volt”, hogy a német válogatott egyszer csúnyán „megégeti” magát. A 2008-as vb 4. helye óta egyértelműen az európai mezőny második (ha nem harmadik) vonalába szorult a német csapat, s erről tanúskodnak az eredmények is – 2009-es vb: 5., 2010-es Eb: 10., 2011-es vb: 11., 2012-es Eb: 7. A korábbi sikerkapitány, Heiner Brand – a válogatott történetének legrosszabb vb-szereplése után – 2011-ben a távozás mellett döntött, utódja korábbi segítője, Martin Heuberger lett, aki a szorult helyzetben nem tudta kivezetni a csapatot a londoni olimpiára, és ugyan az év eleji vb-szereplést sikeresnek ítélték – a németek a későbbi világbajnok spanyolokkal szemben maradtak alul a negyeddöntőben –, az Eb-selejtezős kudarc után már a fejét követelik, pedig a szerződése csak jövőre jár le.

Az, hogy mi a német válogatott legfőbb problémája, arra szinte kivétel nélkül minden szakember rávágja a választ: a Bundesligában tapasztalható valóságos „légiósözön”. A német válogatott kerettagjai gyakran kevés lehetőséget kapnak klubjukban, a fiatal tehetségek számára pedig gyakorlatilag már az is gondot okoz, hogy bekerüljenek a keretekbe.


„A német kézilabda helyzetében nem várható gyors javulás. A következő szezonban nem fog mindegyik csapat tíz német játékost pályára küldeni, nincsenek illúzióim. Kis lépésekkel mehetünk előre, elsősorban a tehetségkutatás és az utánpótlás-nevelés területén. Akkor talán a jövőben lesz esélyünk arra, hogy ismét a legjobbak közé kerüljünk” – hangzott el Heiner Brand rendkívül tanulságos nyilatkozata, pedig a szakember nem most mondta ezt, hanem még 2011 februárjában, szövetségi kapitányként. Brand évek óta kritizálja a német klubokat és a szövetséget, mondván a külföldiekkel való sikerhajhászás, a légiós seregek „importja” kinyírja a német fiatalokban lévő potenciált, akik az évezredforduló óta mind' kevesebb lehetőséget kapnak.

„Bennem és a játékosaimban is óriási a frusztráció. Szerettünk volna a világbajnokságon mutatott teljesítményünkön az Eb-n javítani, de erre lehetőség sem lesz. A selejtezők visszalépést hoztak – ismerte el szomorúan Heuberger, aki szeretné folytatni a megkezdett munkát. – Az világos, hogy ha egy folyamat nem működik, akkor vita folyik arról, hogy az edzői stáb maradjon-e a helyén. Ám pozitív vagyok, szerintem ez a pillanat az, amikor kicsit lassítani kell, és szeretnék az úton végigmenni.”

Akárhogy is lesz, a jövőbeni német kapitány rendkívül nehéz feladat elé néz. A Nationalmannschaft 34 éves csapatkapitánya, Oliver Roggisch ugyancsak kitart, és – smirglis stílus ide vagy oda – valóban nehéz lenne olyan játékost megnevezni, aki alkalmasabb nála, hogy összefogja a német védekezést. „A tény, hogy nem leszünk ott az Eb-n, szomorú, ám nemcsak a válogatott, hanem az egész Bundesliga számára. Valamit muszáj tennünk! Nehéz időket élünk, de nem szeretnék gyávának tűnni, és visszavonulni” – mondta a Rhein-Neckar Löwen keményembere.

S hogy valójában mennyire is akut a németek által taglalt probléma, nem nehéz észrevenni, íme néhány példa. A Bundesliga-győztes Kiel keretében mindössze négy német játékos van: Christian Sprenger, Dominik Klein és Patrick Wiencek sem tartozik a kihagyhatatlan játékosok közé, míg Christian Zeitz 2008-ban lemondta a válogatottságot. A skandináv kincsesbányákból építkező, ezüstérmes Flensburgban Holger Glandorf, Lars Kaufmann és Steffen Weinhold nevezhető nemzetközi színtéren is tapasztaltnak a németek közül, Kaufmann ugyancsak visszamondta már a válogatottságot. De a többi német nagycsapatnál is legfeljebb az arányok kedvezőbbek, az összkép lesújtó: a bajnokság első öt helyezettje – a Kiel, Flensburg, Füsche Berlin, Hamburg, Löwen ötösfogat – mindössze hét játékost adott a németek idei világbajnoki keretébe (a BL-győztes HSV egyet sem!), míg más válogatottakéba 19-et! És a helyzet a kisebb kluboknál sem jobb: a kiesés ellen küzdő csapatoknál is a keretek mintegy fele légiós, a Bundesliga-10., tehát abszolút középcsapat Melsungennél például csak svéd játékosból öt van az együttesben. Az egyetlen kivétel az évezred eleji csúcs (bajnoki cím, kupagyőzelem) után a gazdasági válság beköszöntével új útra lépő és német fiatalokból „táplálkozó” TBV Lemgo, amely a következő szezonra mindössze négy légióssal tervez.

Persze joggal vetődik fel az olvasóban, hogy ha az utánpótlás egyszerűen nem megfelelő szintű, akkor nincs más választás. Mindez az érvelés minden bizonnyal sok országban megállná a helyét, de aligha lehet ráhúzni Németországra: a német U-válogatottak rendszeres résztvevői a nagy tornáknak, a juniorválogatottaknak pedig már-már bérelt helyük van a dobogón: az Eb-ken 2004 óta csak egyszer nem voltak a négy között (2004-ben és 2006-ban nyertek), a vb-ken pedig 2005 óta mindig ott vannak, a legutóbbi kettőt – 2009-ben és 2011-ben meg is nyerték. Ahhoz képest, hogy a magyar válogatott gyakorlatilag évek óta szinte egyetlen korosztályból, a 2005-ös hazai junior-vb ezüstöseiből, a '84–85-ösökből él meg – mondhatni, kiemelkedően – felnőtt szinten (és még fog is két-három évig), erős a kontraszt a lehetőségek kiaknázását figyelembe véve. Heubergernek joggal fájhat különösen, ha azt látja, a tehetségek nem kapnak lehetőséget, hiszen éveket töltött a szövetségnél az utánpótlásban dolgozva, legutóbb épp ő vezette aranyig a juniorokat.

Hiába a számtalan német tehetség, a remek utánpótlás, ha az élklubokban lehetetlen kibontakozni
Hiába a számtalan német tehetség, a remek utánpótlás, ha az élklubokban lehetetlen kibontakozni

 

Az egyik legjobb példa arra, mennyire reménytelen a fiatalok helyzete, Christian Dissinger pályafutása, akit az elmúlt években az egyik legnagyobb német tehetségének tartottak (a 2011-es juniorcsapat vezére), ám kibontakozásához rögös út vezethet, miután egy éve úgy tűnt, gyakorlatilag le lehet mondani arról, hogy valaha is komoly karriert fut be. Miután 2011-ben – csaknem húszesztendősen – is a Bundesligából épp kieső TSG Friesenheimben sínylődött, úgy döntött, inkább országot vált, és aláír a svájci Schaffhausenhez, hogy legalább némi nemzetközi tapasztalatszerzésre legyen lehetősége. Nem kevés rizikót hordozott magában a döntés, ráadásul 2011 októberében a sors is alaposan próbára tette, hiszen elszakadt a térdszalagja, így szinte a teljes idényt kihagyta, 351 (!) napot kellett várni az újabb pályára lépésére. Ehhez képest valóságos csoda, ami az elmúlt egy évben történt vele: szeptember végi visszatérése után elképesztő formába lendült a svájci bajnokságban és a BL-ben, a Schaffhausen egyik legjobb góllövője lett, rendre kimagaslót nyújtott, és márciusban bemutatkozott a válogatottban is. Remeklésére Svájcon kívül is felfigyeltek, mégsem valamelyik német élcsapatban folytatja a pályafutását, hanem az Atlético Madridban – a váltás mindkét fél részéről jó döntésnek tűnik.

Csak önkéntes önmegtartóztatással fogunk előrelépni. Még ha a Bosman-szabály adott is, más bajnokságokban is csak ez működik. Spanyolországban mindez lehetséges, Franciaországban lehetséges, csak Németországban nem az. Csak együtt húzhatjuk ki magunkat a bajból! Hosszú ideje sok tehetségünk van, ám őket fejlesztenünk kell a háttérben, és erre a bajnokságban van szükségünk. Nincsenek húzóembereink a topcsapatokban, egyáltalán nincs nemzetközi sztárunk” – panaszkodott Heuberger.

Kívülről nézve tehát remek dolog látni a mindig kiváló Bundesliga-meccseket, és irigylésre méltó figyelni, hogy klubcsapataik – hatalmi tényezőjükből fakadó erejüket maximálisan kihasználva – hogy dominálnak a nemzetközi kupákban. Német szemmel azonban minden bizonnyal fájdalmas felfedezni, hogy kivágtak maguk alatt minden zöldellő fát. Ugyanakkor épp a Bundesliga erejénél fogva aligha kell temetni az ország kézilabdáját, és jó példáért sem kell messze menni: az elmúlt szezon Bajnokok Ligája-sorozata a labdarúgóknál mindenkit meggyőzhetett róla, hogy a„német modell” milyen hasznos lehet egy ország kiemelt sportága számára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik