„A Buducsnoszté az egyik legígéretesebb projekt a női kézilabdában”

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.05.04. 18:12
null
A nyáron Bukarestbe távozó Mehmedovicsot az utolsó hazai BL-meccsén búcsúztatták el (Fotó: Uros Hocevar/EHF)
A kétszeres győztes Győri Audi ETO szombaton a címvédő Buducsnoszt Podgoricával küzd meg a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti final fourjának elődöntőjében. Felvezetőnk első részében az ellenféllel foglalkozunk, bemutatjuk, hogyan épül fel a mai női kézilabda egyik fellegvára. Mindehhez az európai szövetség Podgoricát és Dragan Adzsicsot jól ismerő szakíróját, Nemanja Szavicsot hívtuk segítségül.  

Mivel Montenegró lakossága alig haladja meg a 620 ezer főt (ennek majdnem a harmada Podgoricában él), nehéz csak a hazai játékosokra támaszkodni, de a Buducsnosztnál mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobban kiaknázzák az utánpótlásban rejlő lehetőségeket.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a női kézilabda Bajnokok Ligáját 2016-ban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A Buducsnoszt jelentős utánpótlásképző központként is működik, ahova összegyűjtik a tehetséges játékosokat, nem véletlen, hogy az itt edződő kézilabdázók alkotják a montenegrói válogatott gerincét – kezdte a Nemzeti Sport Online megkeresésére Nemanja Szavics. – A fiatalok biztosak lehetnek benne, hogy a legjobb szakmai képzést kapják. Az 1996-ban vagy később született, igen tehetséges generáció kilenc legjobbja ma már a klubot erősíti, míg mások a Danilovgradnak kölcsönadva várnak a lehetőségre. Régóta követem a klubnál zajló munkát, és úgy látom, ma a Buducsnoszté az egyik legígéretesebb projekt a női kézilabdában.”

Utóbbi megteremtésében kulcsszerep hárult Dragan Adzsicsra, aki előbb majd’ tíz éven át másodedzőként dolgozott a klubnál, miközben hatalmas munkát végzett az utánpótlásban. Innen került ki többek között Milena Knezsevics (Raicsevics), Radmila Petrovics és Majda Mehmedovics is. Amikor 2010-ben átvette az első csapat, valamint a montenegrói válogatott irányítását, olyan klasszisok dolgoztak a keze alatt, mint Bojana Popovics, Maja Szavics, Ana Djokics vagy Jovanka Radicsevics, akik példaképek voltak a fiatalok számára. Popovics ma már a klubvezetőségben (is) tevékenykedik, míg Szavics az utánpótlásban kezdte el az edzői karrierjét.

„Adzsics utánpótlásban végzett munkája a siker egyik építőköve – folytatta Nemanja Szavics. – A korosztálya egyik legnagyobb ígéretének tartott Djurdjina Jaukovics, a beálló Ema Ramuszovics és a csereként gyakran bevetett Ivona Pavicsevics mind jól beépült a világklasszisokkal felálló csapatba, ők jelentik a Buducsnoszt jövőjét.”

Popovics még mindig tud

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

A Podgorica az Adzsics-érában 2012-ben és 2015-ben is megnyerte a Bajnokok Ligáját, és idén is az egyik favoritnak számít.

„Adzsics példaértékű munkát végez egy női csapattal, mint tudjuk, ez kényes terület. Nem gyakran beszélünk a Buducsnoszt kapcsán a rotációról, pedig a keret megfelelő forgatása nagy fegyver lehet. Természetesen a Cristina Neagu, Milena Raicsevics, Katarina Bulatovics trió a csapat motorja, de a cseréknek ugyanúgy fontos szerepük van, ráadásul a szélen Majda Mehmedovics és Radmila Petrovics a kritikus pillanatokban is higgadt tud maradni.”

„Biljana Pavicsevicsnek nagy része van Mehmedovics folyamatosan kiemelkedő teljesítményében; a lengyel Kinga Achruk okosan irányítja a védelmet, amikor a pályára kerül, és bár ritkán szerez gólt, azt fontos pillanatokban teszi. Minden egyes játékosnak megvan a speciális feladata, amelynek végrehajtásában Adzsics jól tudja motiválni őket.”

Az EHF szakírója külön is kiemelte Neagu „felépítését”, a román átlövőnek sérülés miatt több évet ki kellett hagynia. Podgoricában megadták neki a szükséges időt, hogy újra egészségesen, önbizalommal telve tudjon játszani, és igazi vezérévé váljon az együttesnek. „Neagu számomra a modern Bojana Popovics. A játékuk különböző, de ugyanakkora hatásuk van a mérkőzésekre. Neagu korosztálya legjobbja, és még megvan a lehetősége a további fejlődésre, mert most van legjobb éveiben.”

Raicsevics megállítása is fontos lesz az elődöntőben (Fotó: Uros Hocevar/EHF)
Raicsevics megállítása is fontos lesz az elődöntőben (Fotó: Uros Hocevar/EHF)

A középdöntő során kiderült, a Buducsnoszt sem verhetetlen, a Győr és a Vardar Szkopje is legyőzte a Podgoricát, de Szavics szerint Adzsics tanult azokból a mérkőzésekből. A csapatának persze így is megvannak a gyenge pontjai:

„Dragana Cvijicsnek nincs igazi alternatívája beálló poszton. Ramuszovics még fiatal, Szuzana Lazovics ugyan jól védekezik, de támadásban nem kiemelkedő. Legjobban Clara Woltering hiányzik a kapuból. Marta Zderic jó kapus, de nem olyan klasszis, mint a német. Szezon közben próbáltak igazolni, de csak a tunéziai Echraf Abdallahot tudták elhozni.”

Szavicsot arról is megkérdeztük, hogyan látja az idei Győrt, és mi lehet magyar szempontból az elődöntő kulcsa.

„Nyáron alaposan átalakult a Győr, és Ambros Martín tisztában volt vele, hogy eredményeket várnak tőle az új, drága kerettel. Nycke Groot és Yvette Broch kiváló formában tért vissza a világbajnokságról, az ő teljesítményük jó hatással volt a csapatra is. Heidi Löke az egész szezon során magas színvonalon játszik, és Eduarda Amorim is lassan teljesen utoléri magát. Grimsbö szerepe meghatározó a kapuban, a BL-mezőny legjobb kapusai közé tartozik. Úgy látszik, az összes puzzle a helyére kerül, a negyeddöntőben mutatott nagy különbségű győzelmek pedig önmagukért beszélnek. Szerintem azonban még nem állt össze teljesen a csapat, ami óvatosságra adhat okot – Sulland ingadozó formát mutatott, és védekezésben sem tudtak mindig magas szinten teljesíteni.”

„Ha engedik a Buducsnosztnak a kemény védekezést, és Bulatovics valamint Neagu jó napot fog ki, meglephetik a Győrt. Egy mondatban, az ETO-nak azt kell csinálnia az elődöntőben, amit a Podgorica tett ellenük az elmúlt években: el kell rontani az ellenfél játékát. Mindezt Bulatovics és Neagu semlegesítésével tudják megtenni, valamint ha nem hagyják, hogy Raicsevics helyzetbe hozza őket vagy Cvijicset. Eközben a hibákat a minimális szintre kell csökkenteniük, mert a Buducsnosuzt szélsői kíméletlenül megbüntetik érte őket."

A Buducsnoszt útja a final fourig

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

NŐI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR (Budapest, május 7–8.)
ELŐDÖNTŐ (szombat)

15.15:Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Győri Audi ETO(magyar). Vezeti:Radojko Brkic, Andrei Jusufhodzic (osztrákok) (Tv: Sport1)
17.45:CSM Bucuresti (román)–Vardar Szkopje (macedón). Vezeti:Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (lengyelek) (Tv: Sport1)
HELYOSZTÓK (vasárnap)
15.15:
a harmadik helyért,V:Karina Christiansen, Line Hesseldal Hansen (dánok)
17.45:döntő,V:Kjersti Arntsen, Guro Röen (norvégok)

A négyes döntőre ajegyed.huoldalon válthatja meg előre a jegyeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik