A Böhn-csapat Fehéroroszországban tett fontos lépést az Eb felé

Vágólapra másolva!
2011.10.23. 18:06
null
Szucsánszkiék kiélezett mérkőzésen nyertek (Fotó: Korponai Tamás, archív)
Címkék
A magyar női kézilabda-válogatott nehéz meccset nyert meg Fehéroroszországban az Európa-bajnoki selejtezők 1. csoportjában. Az azeriek elleni könnyed siker után ezúttal alaposan meg kellett szenvedni a győzelemért, az ellenfél többnyire vezetett is az első félidőben, és kétgólos hátránynál következett a szünet (14–12). A folytatásban átvettük az irányítást, feljavultunk mind támadásban, mind védekezésben, és Herr Orsolya, valamint Görbicz Anita vezérletével 28–25-re felülkerekedtünk a mérkőzésen.

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány – aki a szerdai szombathelyi 41–19-es siker alkalmával debütált magyar szakvezetőként – a találkozó előtt elmondta: úgy érzi, egy újabb diadallal szinte biztossá válik az Eb-részvétel, de lebecsülni senkit sem szabad.

BÖHN: TAVASSZAL MÁR JOBB FORMÁBAN LESZÜNK
„Azzal tudtunk nyerni, hogy a második félidőre jobb lett a védekezésünk, a támadásokban pedig felgyorsultunk. A fehéroroszok bebizonyították, hogy otthon nagyon veszélyesek, ráadásul kapusuk nagyon jól ismeri a magyar mezőnyjátékosokat. Nálunk Herr a kapuban volt jó, Görbicz és Szucsánszki pedig elől nyújtott átlagon felülit. Éreztük magunkon a nyomást, de a csapattal még csak egy hete tudunk együtt gyakorolni, és most még utaznunk is kellett. A következő körben, tavasszal már jobb formában leszünk.” (MTI)

A németek elleni 27–19-es vereséggel nyitó fehéroroszok a Minszktől majdnem 250 km-re keletre fekvő Mogiljevben fogadták Böhn együttesét. Az ellenfél igazolta azon véleményeket, hogy hazai környezetben veszélyes rivális lehet, és már az elejétől nyomás alá helyezte a magyar csapatot.

A belorusz gólokra Görbicz Anita válaszolt egy-egy büntetővel, majd Kovacsicz Mónika szélső találatával már nálunk volt az előny. Sokat jelentett a fehéroroszoknak, hogy a kapuban Alena Abramovics hétről hétre testközelből láthatja a magyar válogatott legtöbb játékosát, így számos esetben túl tudott járni a mieink eszén.

A fehéroroszok hamar fordítani tudtak, és több technikai bizonytalanságunk révén könnyű gólokat is sikerült lőniük. Támadásban nem volt meg az összhang, ám a védelmünk sem állt biztosan a lábán, így 6–3-ra, majd 9–5-re is vezettek a hazaiak.

Ezután Görbicz és Vérten Orsolya találataival sikerült feljönni mínusz egyre (9–8), azonban egy magyar támadás végén lent maradt a Győri ETO balszélsője, és hosszasan kellett ápolni, ami után Vincze Melinda váltotta.

A folytatásban Görbicz kapott egy ütést a fejére (az ellenfél megúszta egy kétperces kiállítással), ami után Böhn is a pályára ment, mintegy nyomatékosítva, hogy a játékvezetők fékezzék meg a keménykedést.

Előnyben sikerült ismét átvenni a vezetést, a félidő hajrája azonban a fehéroroszoké volt, akik 14–12-es előnnyel mehettek a szünetre. A második harminc percet egy Tomori Zszuzsanna-bombával, valamint egy 3–0-s sorozattal kezdtük, amivel ismét nálunk volt az előny. Görbicz lement a bal szélre, irányítóba pedig érkezett Szucsánszki Zita, de beállt Szabó Valéria és Rédei-Soós Viktória is.

A fej-fej melletti küzdelem folytatódott, ráadásul Görbicz hétméterest is rontott. 17–17 után sikerült gyors gólokkal elhúzni, miközben Herr Orsolya több ziccert is hatástalanított. 20–19-nél az egyenlítésért támadhattak a hazaiak, de nem tudtak élni az eséllyel. A hazaiak 10 méterről is átlőtték a falunkat, így 23–22-es vezetésünknél kezdődött az utolsó öt perc.

Szucsánszki és Görbicz góljaival azonban megnyugtató távolságba kerültünk, aminek révén biztossá vált a győzelmünk. Mivel a másik meccsen korábban a németek 34–16-ra felülmúlták az azerieket, kettészakadt a csoport. A mieink ezúttal nagyot küzdve nyertek, és fontos lépést tettek a hollandiai Eb-re való kijutás felé.

NŐI KÉZILABDA EB-SELEJTEZŐ
1. CSOPORT, 2. FORDULÓ
FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 25–28 (14–12)
Mogiljev, 2000 néző. V: Kouz, Zoba (ukránok)
Fehéroroszország: ABRAMOVICS – Moroz 1, JANKUSKAJA 6, Kurcsankova 4, LOBACS 6, Artszjukovics 2, Dronova 1. Csere: Safonova (kapus), Sztjapanova 2, Nesztjaruk 1, Vasziljeuskaja, Kotszina 1, Dmitrijeva, Drozdova 1 (1)
Magyarország: HERR O. – Kovacsicz 2, Hornyák Á. 1, GÖRBICZ 9 (4), Szamoránsky P. 1, TOMORI 3, Vérten 2. Csere: Bulath 2, Vincze M., Bódi, Rédei-Soós 2, SZUCSÁNSZKI 5 (2), Szabó V. 1
Az eredmény alakulása. 9. p.: 6–3. 13. p.: 8–4. 22. p.: 10–11. 36. p.: 15–16. 47. p.: 17–20. 58. p.: 22–27
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/1, ill. 7/6
A csoport másik mérkőzésén: Azerbajdzsán–Németország 16–34 (7–15)
AZ ÁLLÁS
1. Németország 2 2 0 0 61–35 4 pont
2. Magyarország 2 2 0 0 69–44 4
3. Fehéroroszország 2 0 0 2 44–55 0
4. Azerbajdzsán 2 0 0 2 35–75 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik