A franciák keresztülhúzták Golovin álomcsoportját; a férfiak a nehezebb hatosban

Vágólapra másolva!
2024.04.16. 16:59
Majdnem valóra vált Golovin Vlagyimir kívánsága a női csoportbeosztásnál (Fotó: Kovács Péter)
Az olimpiai kézilabdatornák párizsi sorsolásán majdnem valóra vált a kívánsága Golovin Vlagyimirnak, a női válogatott szövetségi kapitányának. A mieink a B-csoportba kerültek, első mérkőzés a házigazda és címvédő Franciaország ellen lesz. A férfi csapatunkat szintén a B-csoportba sorsolták és szintén tagja a címvédő Franciaország. A házigazda mellett Chema Rodríguez csapata Dániával és Norvégiával is találkozik.

 

XXXIII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK
A NŐI KÉZILABDATORNA CSOPORTBEOSZTÁSA (South Paris Arena)
A-CSOPORT: Norvégia, Németország, Szlovénia, Svédország, Dánia, Dél-Korea
B-CSOPORT: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Brazília, Angola

MAGYAR MÉRKŐZÉSEK A B-CSOPORTBAN (mérkőzésidőpontok: 9.00, 11.00, 14.00, 16.00, 19.00, 21.00)
Július 25., csütörtök: Magyarország–Franciaország
Július 28., vasárnap: Magyarország–Brazília
Július 30., kedd: Magyarország–Angola
Augusztus 1., csütörtök: Magyarország–Spanyolország
Augusztus 3., szombat: Magyarország–Hollandia

A további menetrend (Lille, Pierre-Mauroy Stadion)
Negyeddöntő: augusztus 6., kedd, 9.30, 13.30, 17.30, 21.30
Elődöntő: augusztus 8., csütörtök, 16:30, 21:30
Döntő, bronzmérkőzés: augusztus 10., szombat, 10.00, 15.00

A FÉRFI KÉZILABDATORNA CSOPORTBEOSZTÁSA (South Paris Arena)
A-CSOPORT: Spanyolország, Horvátország, Németország, Szlovénia, Svédország, Japán
B-CSOPORT: Dánia, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Franciaország, Egyiptom, Argentína

MAGYAR MÉRKŐZÉSEK A B-CSOPORTBAN (mérkőzésidőpontok: 9.00, 11.00, 14.00, 16.00, 19.00, 21.00)
Július 27., szombat: Magyarország–Egyiptom
Július 29., hétfő: Magyarország–Argentína
Július 31., szerda: Magyarország–Norvégia
Augusztus 2., péntek: Magyarország–Dánia
Augusztus 4., vasárnap: Magyarország–Franciaország

A további menetrend (Lille, Pierre-Mauroy Stadion)
Negyeddöntő: augusztus 7., szerda, 9.30, 13.30, 17.30, 21.30
Elődöntő: augusztus 9., péntek, 16.30, 21.30
Döntő, bronzmérkőzés: augusztus 11., vasárnap, 9.00, 13.30

Az IHF-et ismerve tulajdonképpen nem volt meglepő, hogy többször is módosult a sorsolás várható kezdési ideje. Egy pillanatban még a 17 óra tűnt befutónak, végül maradt az eredetileg meghirdetett 17.30-as időpont.

Elsőként a női csoportbeosztást készítették el, a sorsolásban a kétszeres olimpiai bajnok Jérome Fernandez segített. A hatos kalaptól haladtak az elsőig, a házigazda franciákat tartalmazó négyest kihagyva. Ahogy Fernandezék húzták a golyókat, Golovin Vlagyimir előzetes kívánságai is majdnem teljesültek. A hatos kalapból ugyan Dél-Kora helyett az acélosabb Angola érkezett, utána viszont megkaptuk Brazíliát (Dániát elkerülve), az Ambros Martín edzette Spanyolországot (Szlovéniát elkerülve) valamint Hollandiát (Németország helyett). Aztán ötperces szünet után Olivier Krumbholz bejelentette, a franciák a mieink hatosát választják. Így itt sem jött be Golovin kívánsága, ő szívesebben találkozott volna a selejtezőtornán legyőzött svédekkel.

A nyitóünnepség előtt, július 25-én pont a házigazdával kezdünk, utána jönnek a brazilok (július 28.) és az angolaiak (július 30.), tehát az a két meccs, amelyen a papírforma alapján el kellene döntenünk a továbbjutást. Augusztus 1-jén Spanyolországgal találkozunk, 3-án pedig Hollandiával zárunk a B-csoportban. Az elnyújtott program oka, hogy a kézilabdázók a csoportkör után Párizsból átköltöznek Lille-be, ahol a helyi futballstadionban bonyolítják le az egyenes kieséses szakaszt.

A férfiak esetében a világ- és Európa-bajnok Siraba Dembélé érkezett a színpadra. Chema Rodríguez együttese ránézetre az erősebb hatosba került. A hatos kalapból Argentína (Japán helyett) érkezett, majd Egyiptom (Svédország helyett), utóbbi még kedvezőnek is tűnhet, az első két kalapból azonban két skandináv együttes, Dánia és Norvégia került hozzánk (Spanyolország és Horvátország helyett), aztán még a nőkhöz hasonlóan a házigazda Franciaország is a mi csoportunkat választotta (Szlovénia lett volna a másik opció ebből a kalapból).

Július 27-én a Juan Carlos Pastor irányította Egyiptom ellen kezdünk, majd 29-én Argentína, 31-én Norvégia, augusztus 2-án Dánia, 4-én pedig Franciaország következik. A papírforma alapján az első két-három fordulóban kellene eldöntenünk a továbbjutást és a minél jobb helyezést. A sorsolásunkat úgy is nézhetjük, hogy a csoportunkban szereplőkkel nem találkozhatunk a keresztbejátszásnál.

Az olimpiára 14+3 játékos nevezhető, 14 játékos az olimpiai faluban, további három pedig az olimpiai falun kívül fog élni a torna ideje alatt, a közös edzéslehetőség adva lesz. A 14 játékosból bármelyiket le lehet cserélni a további három játékossal, a 14 fős keretből kikerülő játékosokat azonban többször már nem lehet újra benevezni a torna mérkőzéseire. A 17 nevet július 8-án éjfélig kell leadni, az előzetes 35-ös listáról a torna előtt néhány nappal sorra kerülő technikai értekezletig még lehet cserélni, ezt követően nem. A keret mellé héttagú stáb nevezhető. A naponta hat mérkőzésre három, egyaránt két találkozót tartalmazó blokkban lehet belépőt vásárolni szerdán 10 órától.

A nők játszottak volna felkészülési mérkőzést az olimpia kezdete előtt a franciákkal, de csak abban az esetben, ha nem kerülünk velük azonos csoportba, ez így most valószínűleg kútba esik. Június 23-án kezdik a felkészülést, ami négy és fél hétig tart. Hazai pályán minden bizonnyal Debrecenben két találkozót játszanak majd. A svédek, a spanyolok és a szlovénok is jelezték, hogy szívesen találkoznának velünk (a spanyolok valószínűleg kiesnek az opciók közül az azonos csoport miatt), és a románok is már puhatolóztak irányunkba. 

A férfiak esetében valószínűleg elfogadjuk a német szövetség meghívását, az általuk rendezett tornán még Japán lesz az ellenfél. Emellett hazai felkészülési találkozót is szeretnének leszervezni, illetve ha a szakmai stáb szükségesnek látja, még közvetlenül a játékok kezdete előttre is lekötünk mérkőzést.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik