Klujber vezérletével győzelem Ausztria ellen, és második hely az Eurokupában

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.06. 18:29
Klujber Katrin kilenc gólt dobott (Fotó: Nagy Gábor)
A női kézilabda Eurokupa 6. fordulójában a magyar válogatott 36–30-ra legyőzte Ausztriát, ezzel a második helyen végzett.

 

EGY UTOLSÓ FELLÉPÉS az olimpiai selejtezőtorna előtt.

Ausztria ellen zárta a női kézilabda Európa-kupa küzdelmeit a magyar női kézilabda-válogatott, amely egyúttal utoljára gyakorolhatott élesben, meccskörülmények között a jövő csütörtöktől vasárnapig Debrecenben sorra kerülő ötkarikás kvalifikációs viadalra. A győri találkozó tehát rendkívül fontos volt a felkészülés szempontjából, na, meg persze az Ek-sorozatot hibátlan teljesítménnyel megnyerő norvégoktól kapott előző körös pofon után a sikerélményre is nagy szüksége volt Vámos Petráéknak az eddig pont nélküli riválissal szemben.

A mieinknél ezúttal a kapus Böde-Bíró Blanka és az irányító-átlövő Debreczeni-Klivinyi Kinga maradt ki a 16 fős meccskeretből. A kezdés előtt köszöntötték a beálló Bordás Rékát és a balszélső Márton Grétát, előbbit 50., utóbbit 75. válogatottsága alkalmából. Szokatlan látvány volt az idén hozzánk hasonlóan Európa-bajnoki társrendező osztrákok kispadjánál, hogy immár nem az év elején 20 év után távozó legendás tar tréner, Herbert Müller, hanem a korábban a holland női válogatottat is irányító Monique Tijsterman dirigált.

A hazai kapuban Szemerey Zsófi kezdett, míg támadásban a Győri-Lukács Viktória, Klujber Katrin, Vámos Petra, Füzi-Tóvizi Petra, Kuczora Csenge, Márton hatos rohamozott – könnyen lehet, hogy a Kamerun elleni első selejtezős csatában is ezzel a sorral indít Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Az már az első percekben kiderült, hogy az osztrákok jóval alacsonyabb szinten állnak, mint a norvégok. Az első negyedóra elteltével 10–4-re meg is léptek a mieink, köszönhetően a 12 lövésből nyolcat (67%-os hatékonyság) hárító Szemerey bravúrjainak is. Túlzás lett volna azonban azt állítani, hogy lehengerlő gördülékenységgel kézilabdázott volna a magyar együttes, így a vendégek az utolsó öt percre fordulva két találatra felzárkóztak. Közelebb viszont nem jutottak, ám a tízperces hazai rövidzárlatnak így is intő jelnek kell lennie.

A második játékrészt négy gyors góllal – Győri-Lukács és Márton is kétszer-kétszer vette be az osztrák kaput, a szélsőkre és a kapusokra ezúttal sem lehetett panasz – kezdte a Golovin-csapat, majd Klujber és Kuczora is betalált, így a 35. percben 23–14 volt az állás. Ezzel el is dőlt a mérkőzés és a két pont sorsa és úgy tűnt, a magyar játékosok is hasonlóan érezték a pályán: a záró tíz perchez érve újra felzárkóztak a hat gólt lefaragó vendégek. A rossz döntések, megoldások és hibák mellett az is bosszankodásra adott okot a magyar kispadnál, hogy a lebicegő Kuczora jobb bokáját ápolni kellett.

A magyar válogatott érvényesítette a papírformát, győzelemmel hangolt az ötkarikás selejtezőre, de az újabb sikerekhez ennél sokkal több kell majd.

 

KÉZILABDA
NŐI EUROKUPA
6. FORDULÓ
Magyarország–Ausztria 36–30 (17–13)
Győr, 1752 néző. V: Bocaková, Jánosiková (szlovákok)
MAGYARORSZÁG: SZEMEREY – GYŐRI-LUKÁCS 8, KLUJBER 9 (4), Vámos 1, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 5, MÁRTON 4. Csere: Janurik (kapus), Papp N. 2, Pásztor, Kácsor N. 1, Simon P. 2, Szöllősi-Schatzl 1, Faluvégi 2. Szövetség kapitány: Golovin Vlagyimir
AUSZTRIA: L. Ivancok – WESS 4, Kovács P. 1, Hanfland 2, K. Pandza 2 (1), Frey 1, NEIDHART 5. Csere: Blazek (kapus), Dramac 3, I. Ivancok 5 (3), A. Pandza 1, Leitner 1, Reichert, SCHLEGEL 4, Sabatnig 1. Szövetségi kapitány: Monique Tijsterman
Az eredmény alakulása. 6. perc: 3–1. 10. p.: 7–2. 15. p.: 10–4. 19. p.: 12–8. 25. p.: 14–12. 33. p.: 21–13. 42. p.: 25–20. 47. p.: 27–24. 55. p.: 30–26. 58. p.: 33–29. Kiállítások: 10, ill. 6 perc. Hétméteresek: 4/4, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir: – Láttam előrelépést a norvégiai meccshez képest, sokkal aktívabbá vált a védekezésünk, megoldottuk a visszarendeződést, viszont, ha erre nem figyeltünk, azokból a helyzetekből gólokat kaptunk. De jelezték a játékosok egyből, hogy kinek mi volt a hibája, persze, ezt nem utólag kell mutatni. A ziccereknél adódtak koncentrációbeli kihagyások.
Monique Tijsterman: – Egyik félidőt sem kezdtük jól. A küzdő szellemünk viszont jó volt, működtek a gyors indításaink és a védekezésünk is végre valamivel agresszívabb lett. Fejlődnünk kell az év végi Európa-bajnokságig hátralévő hónapokban.

A másik mérkőzésen: Svájc–Norvégia 22–42 (7–21)
Az Eurokupa végeredménye: 1. Norvégia 12 pont, 2. Magyarország 8, 3. Svájc 4, 4. Ausztria 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik