Női kézi BL: Janurik a stabil védelemben és kapusteljesítményben bízik a Brest ellen

Vágólapra másolva!
2024.03.16. 08:44
A hangulat remek a Ferencvárosnál, Janurik Kinga is optimistán várja a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjét és a bajnoki hajrát (Fotó: Török Attila)
A válogatott szünetet és a Magyar Kupa négyes döntőt követően a rájátszással folytatódik hétvégén a Bajnokok Ligája, amelyben a Ferencváros és a DVSC is hazai pályán kezd – előbbi a francia Brest, utóbbi a norvég Vipers ellen.

Erőltetett menetben vannak a nemzetközi kupákban csapataink, hiszen alig egy hét telt el a Magyar Kupa négyes döntője óta, de már itt az újabb kőkemény feladat – a Bajnokok Ligája rájátszásában szombaton a Ferencváros a Brest, vasárnap a Debrecen a címvédő Vipers együttesét fogadja.

A fővárosiak kifejezetten jó hangulatban várhatják az összecsapást, hiszen a kupában sorozatban harmadszor nyerték meg a trófeát a győriekkel szemben, ez mindenképpen jót tett a lelkeknek.

„Megünnepeltük a Magyar Kupa-győzelmet, majd gőzerővel készültünk a szombati Bajnokok Ligája-mérkőzésre, hiszen nagyon fontos párharc első felvonása vár ránk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a Brest elleni találkozó előtt Janurik Kinga, az FTC válogatott kapusa. – A hangulat nagyon jó, a kupasiker nagy önbizalmat adott, de nem akarjuk, hogy ez elvigye a figyelmünket. A három sorozatból, amit szeretnénk megnyerni az idényben, egy címet már sikerült elérni, mostantól a másik kettőre koncentrálunk.”

Ez a siker már csak azért is kellett, mert a hullámzó őszi teljesítmény miatt a szerencsének is nagy szerep jutott a zöld-fehérek BL-továbbjutásában, ezúttal azonban már nem bízhatják a feladatot a véletlenre. A felemás teljesítmény egyébként a brestiekre is jellemző volt a csoportkörben – például csak egy góllal kaptak ki a Győrtől, amellyel aztán az utolsó fordulóban ikszeltek, győztek Bukarestben, döntetlent játszottak otthon az Odensével, de közben kikaptak Debrecenben, és a kieső Buducsnoszt ellen is pontot veszítettek.

„Tiszta lappal kezd mindenki, a Brest is mutatott gyengébb formát a csoportkörben, olyan riválisoktól kapott ki, amelyektől ezt egyáltalán nem várta senki, de nyert vagy szerzett pontot olyan meccsen, amely nagy bravúrnak számít. Azt szoktam mondani, az jöhet ki jobban ezekből a csatákból, aki aznap a jobbik lábával kel fel, és előtte egész héten többet tett a sikerért – folytatta a ferencvárosi játékos, aki a szombati ellenfél gyors játékára hívta fel a figyelmet. – Nagyon energikusak a szélsői, erre készültünk, nem szabad megengednünk, hogy gyors lerohanásokat indítsanak, mert ha könnyű gólokat szereznek, akkor bajban leszünk. Ezenkívül nagy lövőik is vannak, távolról is roppant veszélyesek, ezzel sem árulok el nagy titkot. A védekezésre készülünk a legjobban, hiszen ha stabil teljesítményt nyújtunk hátul és a kapuban is jó védésszámot mutatunk, akkor szerintem elöl sem lesz gondunk.”

Janurik hozzátette: a cél a stabil védekezés, hogy kevés gólt kapjanak, mert ha ebből ők tudnak gyors lerohanásokat vezetni, nyert ügyük van.

A debreceniek történetük során először jutottak tovább az európai elitsorozat csoportköréből, és újabb Magyar Kupa-bronzérmük után szintén jó kedvvel várhatják az embert próbáló feladatot. A norvég címvédő Vipers ellen a Loki-játékosok is tudják, nem ők a mérkőzés esélyesei, mindenesetre szeretnék megnehezíteni a háromszoros BL-győztes dolgát.

Gabrijela Bartulovic tudja, klasszisok lövéseit kell hatástalanítania (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

„Hatalmas eredmény, hogy ott lehetünk a Bajnokok Ligája rájátszásában. Nagyon várjuk már a címvédő Vipers elleni mérkőzéseket, igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, meglátjuk, ez mire lesz elég – mondta a debreceniek horvát kapusa, Gabrijela Bartulovic.Jól ismerjük ellenfelünket, sokszor láttuk a tévében. Nehéz felkészülni belőlük, hiszen rengeteg klasszis szerepel náluk, Katrine Lunde és Anna Vjahireva pedig közülük is kiemelkedik. Kulcsfontosságú, hogy ellenük mire leszünk képesek. Fontos, hogy a saját játékunkra koncentráljunk és tényleg a maximumot nyújtsuk.”

A három magyar válogatott játékost, Faluvégi Dorottyát, Háfra Noémit és Szikora Melindát is foglalkoztató német bajnok Bietigheim szintén vasárnap játssza első rájátszásmeccsét a nyolc közé jutásért. Velük kapcsolatos hír, hogy a 35 éves kapus, Szikora Melinda az évad végén távozik, és a francia Chambray Touraine játékosa lesz a következő két évben.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
RÁJÁTSZÁS (A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT)
1. MÉRKŐZÉS
SZOMBATON
16.00: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–Brest Bretagne Handball (francia) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00: Krim Mercator Ljubljana (szlovén)–CSM Bucuresti (román) (Tv: Sport1)

VASÁRNAP
14.00: DVSC SCHAEFFLER–Vipers Kristiansand (norvég) (Tv: Sport1)
16.00: SG BBM Bietigheim (német, Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Szikora Melinda)–Ikast Handbold (dán) (Tv: Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik