Íme, a mezőny! Velük kell megküzdeni az olimpia férfi kézilabdatornáján

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.17. 22:50
Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda-válogatott! (Fotó: Dömötör Csaba)
Utolsóként a magyar válogatott jutott ki a nyári párizsi olimpia férfi kézilabdatornájára, miután a Tatabányán zajló selejtezőtorna utolsó mérkőzésén 30–27-re nyert Portugália ellen, ezzel teljessé vált a 12 résztvevős mezőny.

 

A házigazda francia válogatott rendezőként automatikus résztvevője az ötkarikás játékoknak, mellette a 2023-as világbajnok Dánia, a 2023-a Pánamerika-bajnokság-győztes Argentína, a 2024-es Afrika-bajnok Egyiptom, a 2024-es Eb-bronzérmes – és legjobb akkor még kvótával nem rendelkező – Svédország, és a 2023-as ázsiai olimpiai selejtezőt megnyerő Japánnak volt még biztos helye a férfi kézilabdatornán, a 12-es mezőny másik fele a héten rendezett selejtezőtornáról szerzett indulási jogot.

A Granollersben megtartott 1. csoportot a házigazda spanyolok nyerték meg a szintén kvótás Szlovéniát megelőzve, míg a Hannoverben rendezett 2. csoportban a horvátok végeztek az élen, megelőzve a második helyen záró és így is olimpiai résztvevő házigazda németeket.

A tatabányai csoportban pedig már a magyar válogatott vereségével jutott ki Norvégia, így az utolsó fennmaradó helyért csapott össze Chema Rodríguez csapata a portugálokkal, s mivel a mieink 30–27-re győztek, utolsó csapatként szerezték meg az indulási jogot a párizsi olimpiára.

Az ötkarikás játékok férfi kézilabdatornáját július 25. és augusztus 11. között tartják. Az IHF közlése szerint szerint a sorsolást április 16-án rendezik a francia fővárosban. 

A PÁRIZSI OLIMPIA FÉRFI KÉZILABDATORNÁJÁNAK RÉSZTVEVŐI
Argentína, Dánia, Egyiptom, Franciaország, Horvátország, Japán, MAGYARORSZÁG, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Szlovénia

A SORSOLÁSI KALAPOK
1. kalap: Dánia, Spanyolország
2. kalap:  Horvátország, Norvégia
3. kalap: MAGYARORSZÁG, Németország
4. kalap:  Szlovénia, Franciaország
5. kalap:  Svédország, Egyiptom
6. kalap:  Argentína, Japán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik