Chema Rodríguez szerint az első meccs sorsdöntő lehet az olimpiai selejtezőn

Vágólapra másolva!
2024.03.11. 16:58
A sajtótájékoztató legviccesebb pillanata volt, amikor Chema Rodríguez magyarul próbált üzenni a szurkolóknak (Fotó: Török Attila)
A magyar férfi kézilabda-válogatott a héten kivívhatja Tatabányán az olimpiai szereplést. A hétfő délutáni sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány, Chema Rodríguez mellett Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségi tagja, Mikler Roland, Lékai Máté és Bánhidi Bence is kitekintett a tornára.

 

„Három meccs, három mondat. Egy család vagyunk. Egy célunk van, ott lenni az olimpián. Hajrá, magyarok!” – ezzel a magyar bevezetővel kezdte a tatabányai olimpiai selejtezőtorna sajtótájékoztatóját Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A spanyol szakember elmondta, a húsztagú keret felkészülése pénteken kezdődött, igaz, még nem teljes létszámban, mert voltak, akik klubkötelezettségeik miatt csak később tudtak csatlakozni. Három kemény mérkőzésre számít, a sorban Tunézia lesz az első.

„Rövid az idő, négy nap alatt a három mérkőzés nagyon sűrű program, de van elég időnk felkészülni, és készek vagyunk harcolni, mindent megteszünk, hogy ott legyünk a párizsi olimpián  – fogalmazott a kapitány. – Az első ellenfelünk Tunézia lesz, és papíron akármennyire is ők a leggyengébbek, minden tornán az első ellenfél a legnehezebb. A legfontosabb, hogy azt a találkozót megnyerjük, mert egy siker alapvetően meghatározhatja a folytatást, így volt ez az Európa-bajnokságon is. Ha sikerül győzni, a hátralévő két mérkőzésből elég egyet megnyernünk, hogy biztosan kijussunk. Erre készülünk már mióta!”

Tunéziát fizikailag nagyon erős csapatnak látja, remek átlövőkkel, erős beállókkal és gyors szélsőkkel. Chema Rodríguez Norvégiát tartja a négyesünk favoritjának, amely gárdának minden posztra van két klasszisa, míg Portugáliát a mi csapatunkhoz hasonlította. „A portugál válogatottat némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal” – fogalmazott.

„Legutóbb tizenkét évvel ezelőtt voltunk kint olimpián” – emlékeztetett Nagy László, a válogatott csapatvezetője és a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökségi tagja, hozzátéve, hogy természetesen most a cél az, hogy ez ismét megtörténjen.

„Az olimpia hangulata teljesen egyedi, nem lehet összehasonlítani semmilyen más világversenyével, az ember hetekig a világ legjobb sportolóival van együtt, sokszor egy légtérben. Azt kívánom a srácoknak, vívják ki újra a részvételt, mert óriási élménnyel lesznek gazdagabbak”    – mondta Nagy László. 

Lékai Máté természetesen azt várja az előttünk álló tornától, hogy sikerül kvótát szereznünk. Bánhidi Bence szerint ehhez most minden biztosítva van, a mieink nyugodt körülmények között tudtak felkészülni a selejtezőre. Mikler Roland – aki kihagyta a januári Európa-bajnokságot – nagyon örül annak, hogy visszatérhetett a keretbe.

„Sok év után maradtam otthon egy világverseny helyett, ám nem sérülés, hanem a saját döntésem miatt. Faramuci helyzet volt számomra. Sokat szurkoltam, sokszor beszéltem az ott lévő kapusokkal, de nem kívánom senkinek, amit otthon átéltem. Már jártam olimpián, szeretnék még egyszer ott lenni, és még egyszer, utoljára megélni ezt az élményt” – mondta a keret rangidőse.

„Gyermekkori álmom, hogy egyszer olimpián játszhassak” – fogalmazott Bánhidi, aki először lehetne ott az ötkarikás játékokon. Nagy László a végén úgy fogalmazott, hogy az olimpiát nem lehet más világversennyel összehasonlítani.

A sajtótájékoztató után a játékosok edzést tartottak a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban, a meccsek helyszínén, és Chema Rodríguez vezetésével már számos taktikai elemet, figurát gyakoroltak az első összecsapásra.

A tizenkét csapatos párizsi olimpián eddig hat válogatott helye biztos: Franciaország házigazdaként, Dánia világbajnokként, Egyiptom Afrika-bajnokként, Argentína a Pánamerikai Játékok győzteseként, Japán az ázsiai olimpiai selejtezőt megnyerve lehet szereplő, és januárban a mezőny tagja lett az Európa-bajnoki bronzérmes Svédország (Németországban elég volt a harmadik hely a kijutáshoz, mivel francia arany- és dán ezüstérem született, e két ország pedig már olimpiai résztvevő). A másik hat válogatott kiléte vasárnapra dől el. Egy időben három olimpiai selejtezőtornát rendeznek Spanyolországban, Németországban és Magyarországon négy-négy csapattal, közülük kettő-kettő jut tovább.

 

A MAGYAR KERET AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez 

A 35 FŐS BŐ KERET TOVÁBBI TAGJAI
Kapusok: Andó Arián (Balatonfüred), Székely Márton (Tatabánya), Nagy Martin (Szeged)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Hornyák Péter (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország), Széles Ákos (CSM Bucuresti – Románia)
Irányítók: Juhász Ádám (Tatabánya), Lukács Péter (Elverum – Norvégia)
Beállók: Topic Petar (Tatabánya), Szűcs Bence (Balatonfüred)
Balátlövők: Nagy Bence (FTC), Győri Mátyás (Tatabánya)
Balszélsők: Kovacsics Péter (FTC), Molnár Robin (NEKA)

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ MENETRENDJE (Tatabánya, 2024. március 14–17.) 
Március 14., csütörtök:  
18.30: Norvégia–Portugália
21.00: Magyarország–Tunézia
Március 16., szombat: 
17.00: Portugália–Tunézia
19.30: Norvégia–Magyarország
Március 17., vasárnap:
18.30: Tunézia–Norvégia
21.00: Magyarország–Portugália

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik