Az FTC küzdött jobban és megvédte Magyar Kupa-címét a Győr ellen

Vágólapra másolva!
2024.03.10. 19:20
Sorozatban harmadszor kupagyőztes a Ferencváros (Fotó: Török Attila)
A Győri Audi ETO KC jó kezdése ellenére a címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria nyerte meg a Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa tatabányai döntőjét, így a fővárosiak a kisalföldiekhez hasonlóan történetük során 15. alkalommal nyerték meg a sorozatot. A harmadik helyet a Mosonmagyaróvárt öt góllal legyőző DVSC szerezte meg.

NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ, TATABÁNYA
GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 23–25 (13–11)
Tatabánya, Multifunkcionális Sportcsarnok. 4500 néző. Vezette: Altmár, Horváth M.
GYŐR: SANDRA TOFT – Győri-Lukács 1, NZE MINKO 4, Brattset 2, Haugsted, V. KRISTIANSEN 6 (3), Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Duijndam (kapus), S. Oftedal 3, GROS 5 (1), Blohm, Fodor Cs., Hovden, De Paula. Edző: Ulrik Kirkely
FTC: BÖDE-BÍRÓ B. – Malestein, KLUJBER 4, LEKICS 7 (3), Cvijics 1, BÖLK 3, MÁRTON G. 6. Csere: Janurik (kapus), Edwige, SIMON P. 4, Hársfalvi J., Kovács Anett, Kisfaludy. Edző: Allan Heine
Az eredmény alakulása. 7. perc: 3–0. 11. p.: 6–1. 15. p.: 6–4. 21. p.: 9–6. 24. p.: 9–9. 36. p.: 13–13. 43. p.: 18–15. 47. p.: 19–18. 51. p.: 22–21. 57. p.: 22–25
Kiállítások: 6, ill. 2 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Ulrik Kirkely: – Mindannyian feltettük magunknak a kérdést, hogy mi történt az utolsó nyolc-tíz percben, és mindannyian csalódottak vagyunk, amiért nem sikerült jobb helyzeteket kialakítanunk támadásban. Amikor sikerült ziccerbe kerülnünk, sokat hibáztunk. Csupán huszonöt gólt kaptunk, ennek elégnek kellett volna lennie a mérkőzés megnyeréséhez.
Allan Heine: – Sokat beszéltünk róla, fontos lesz, hogy amikor az utolsó tíz perchez érünk, még versenyben legyünk, hiszen a Győr hihetetlenül erős együttes világklasszis játékosokkal. Amikor váltott, ott kellett lennünk a nyakában a végjátékban, és szükség volt a hitünkre is. Volt egy forgatókönyvünk erre a meccsre, és hihetetlenül büszke vagyok a lányokra, hogy megvalósították. Eddig mindig veszítettem a döntőkben, úgyhogy ez az első trófeám, nagyon büszke vagyok rá!

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem lőttünk mellé, amikor felvezetőnkben azt írtuk, hogy ezt a Magyar Kupa négyes döntőt még sokáig fogják emlegetni, ugyanis a négy legjobb csapat részvétele garantálta az izgalmat és a parázs csatákat. Hatványozottan igaz ez a döntőre, amelyet egymás után harmadszor – akárcsak egy évvel ezelőtt, ezúttal is Tatabányán és kiélezett hajrában – a Ferencváros nyert meg. Az FTC-Rail Cargo Hungaria és a rekordgyőztes Győri Audi ETO KC egyébként tizedszer találkozott a fináléban, „ahová” a kisalföldiek már hazajárnak: megszakítás nélkül ez volt a huszadik aranymeccsük a kupában, de olyan még nem fordult velük elő, hogy sorozatban hármat elveszítsenek.

A fővárosi zöld-fehérek egyébként meglehetősen szűk kerettel, többnyire két-három játékost váltva játszották le az utolsó találkozót, ráadásul az elődöntőben elvesztették az orrcsonttörést szenvedő Tomori Zsuzsannát, akit az eredményhirdetés után a szurkolótábor is hosszan éltetett. Miközben a Fradi-játékosok önfeledten ünnepeltek, a győriek csalódottan indultak be az öltözőbe – az évad végén visszavonuló Stine Oftedal a könnyeivel küszködve válaszolt az őt megállító újságírók kérdéseire.

Mindkét együttes tudta, hogy csak határozott, kemény védekezéssel tudja megfogni riválisát, ennek megfelelően kevés gól született a mérkőzésen. Bár 6–1 is volt az állás az első tíz perc végén, az ezúttal is szenzációs napot kifogó Böde-Bíró Blanka védései és két győri kapufa után villámgyorsan ott termett a Fradi a győriek nyakán, a szünet előtt 9–9-nél beérte a rekord­győztest, fordítania azonban – ekkor még – nem sikerült Sandra Toft zseniális védései miatt.

A térfélcsere után folytatódott a kapusparádé, mindkét oldalon rengeteg volt a technikai hiba, de a hajráig állandósult a Rába-partiak két-három gólos előnye. Úgy tűnt, addigra elfogynak a fővárosi játékosok, akiknél 46 perc alatt mindössze négyen (!) találtak a kapuba. Aztán következett a hideg zuhany: Emily Bölk a legjobb pillanatban kezdett gólgyártásba, csapata pedig az 50. percben egyenlített, az 54.-ben először a vezetést is átvette. Sorjáztak a Böde-Bíró bravúrok – az ellenfél nyolcperces gólcsendje alatt hat (!) labdát fogott –, a Győr pedig megint lefagyott, így lemaradt egy újabb trófeáról.

A HARMADIK HELYÉRT
DVSC-SCHAEFFLER–MOTHERSON MOSONMAGYARÓVÁR 34–29 (16–15)

A VÉGEREDMÉNY
1. FTC-Rail Cargo Hungaria (Böde-Bíró Blanka, Emily Bölk, Dragana Cvijics, Béatrice Edwige, Hársfalvi Júlia, Horváth Fanni, Janurik Kinga, Kármán Luca, Kisfaludy Anett, Klujber Katrin, Kovács Anett, Kukely Anna, Andrea Lekics, Angela Malestein, Márton Gréta, Simon Petra, Tomori Zsuzsanna)
2. Győri Audi ETO KC
3. DVSC Schaeffler
4. Motherson-Mosonmagyaróvári KC

15-szörös: FTC, Győri ETO
12-szeres: Vasas
 
5-szörös: Debrecen (DMVSC, DVSC), Dunaferr
3-szoros: Bp. Spartacus SC
2-szeres: Vörös Lobogó Magyar Posztó, TFSE, Bakony Vegyész
1-szeres: Bp. Vörös Meteor, Építők KC (Hargita KC), Goldberger SE, Bp. Szikra
A GYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik