Női kézi-vb: A fő célt elértük, de maradt bennem hiányérzet – Pálinger Katalin

Vágólapra másolva!
2023.12.13. 14:04
null
Pálinger Katalinban maradt hiányérzet a vb-szereplésünk kapcsán (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó, archív)
A magyar női kézilabda-válogatott a 10., még éppen olimpiai selejtezőt érő helyen zárta a világbajnokságot. Kedden már olvashatták a Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánnyal készített interjúnkat, most Pálinger Katalint, a magyar szövetség (MKSZ) alelnökét kértük rövid értékelésre.


Az egykori kiváló, 254-szeres válogatott kapust először a drámai végjátékban a javunkra eldőlt horvátok elleni középdöntős meccsről kérdeztük, különös tekintettel a csapatkapitány Böde-Bíró Blanka teljesítményére.

Blaninak is elmondtam a lefújás után, hogy világklasszissá érett, nemcsak a védései, hanem az egész attitűdje, testbeszéde alapján. A vezérszerepe kitartott a meccs végéig, tudta, mekkora szüksége van a csapatnak a védéseire, a bravúrjaira, mert ilyen győzelemhez bravúros védések kellenek” – mondta a Nemzeti Sportnak Pálinger Katalin, aki az első félidőben nem érezte, hogy a horvátok kapusa, Tea Pijevic megfogott volna minket, sokkal inkább nem jöttek be támadásban az eltervezett játékaink, hátul pedig könnyű gólokat kaptunk.

A játékosként olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok sportvezető elismerte, vegyes az összkép, a legfontosabb azonban, hogy részt vehetünk az olimpiai selejtezőn.

A főbb célkitűzés az olimpiai selejtezőt érő hely elérése volt, és ezt teljesítettük. Ettől függetlenül van bennem hiányérzet, biztos a lányokban is, mert egy verhető Montenegrótól kaptunk ki, és volt is elég időnk rá felkészülni. Tudtuk, mit fog játszani, mi az erőssége, mégsem sikerült legyőzni. Ebből le kell vonni a tanulságokat, mint ahogy a második félidei összeomlásunk is elemzésre vár. A pozitívumok közé sorolom, hogy komolyan vettük az afrikai csapatok elleni meccseket, és mint utóbb kiderült, a gólkülönbségünkkel értünk oda a selejtezős helyre. Szintén sokat érhet, hogy egy ilyen pozitív élménnyel tudtuk zárni a tornát. A fiatal játékosoknak ez hatalmas pluszt adhat a jövőre nézve, látták, hogy megéri az utolsó pillanatig csúszni-mászni és küzdeni” – folytatta Pálinger, aki örömmel nézte, hogy bátran nyúlhattunk a fiatalokhoz.

Az MKSZ alelnöke példaként említette Albek Annát és Simon Petrát, akik a legkiélezettebb helyzetben, a horvátok elleni sorsdöntő meccs utolsó negyedében a pályán voltak, és megállták a helyüket. A keretünk jelenlegi összetételét persze valamelyest a kényszer szülte, a már sokszor emlegetett lyukas generációk mellett a sérülések is hatással voltak Golovin Vlagyimir választási lehetőségeire.

Egy csapat általában tíz-tizenkét rutinos játékosból áll, és mellettük van négy-hat fiatalabb kézilabdázó, nálunk ez az arány épp fordítva van. Klujber Katrint a 24 éves kora ellenére nálunk a rutinosakhoz sorolhatjuk, pedig mennyit javulhat még, ha újabb ötven válogatott és BL-meccs lesz a lábában” – tette hozzá az MKSZ alelnöke.

MÁRTON GRÉTA: EZ EGY CSODA GYŐZELEM VOLT, AMELY UTÁN MEGADTUK AZ ÜNNEPLÉS MÓDJÁT

Szóba került a magyar sajtóban is sokat idézett konferencia, amelyen a felnőtt női válogatott kondicionális állapota volt az egyik előadás középpontjában, és kiderült, még sok munkát kell elvégezni, ha fel akarunk zárkózni a legjobbakhoz.

Ezen a konferencián is az hangzott el, hogy az elithez képest vagyunk lemaradva – hangsúlyozta Pálinger. – A norvég, francia, dán, holland válogatottól vannak referencia értékeink, ezekkel vetettük össze a mi adatainkat. Amióta sokkal komolyabban vesszük az erőnléti munkát és központilag tesztelünk, sokat fejlődtek a játékosok a különböző paraméterekben. Az elit utoléréséhez azonban még kétségtelenül dolgoznunk kell. Van olyan játékosunk, aki mindenben megüti a szintet, vannak olyanok, akik nagyon közel vannak hozzá, és vannak olyanok, akiknél ehhez még fejleszteni kell, ez azonban egy hosszú távú folyamat. Azt viszont el kell mondanom, hogy a középmezőnynél nem vagyunk gyengébbek, ez látszott a Montenegró és a Horvátország elleni meccseinken is. Utóbbi találkozón éppen a küzdés, az akarat és szív döntött a mi javunkra, amelyek pedig az ő erősségeik szoktak lenni.”

Az április olimpiai selejtezőre áttérve kiemelte, a szövetség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a csapat a hivatalos válogatott időszakon felül minél többet gyakorolhasson együtt. Pálinger szerint már néhány plusz edzésnap is sokat érhet, ezalatt fel lehet frissíteni a taktikai elemeket. Bízik benne, hogy az előző olimpiához hasonlóan, a hazai klubok ismét megértőek lesznek és összefognak a válogatott érdekében.

Mint ismert, a mieinknek egy még nem ismert európai ellenfél mellett Japánnal és Kamerunnal kell megküzdeniük a két továbbjutó helyért. Japán ellen korántsem vár ránk olyan könnyű meccs, mint azt talán sokan gondolják. Megint van időnk alaposan felkészülni, ebben jobb munkát kell végeznünk, mert Montenegró ellen nem sikerült belőle profitálnunk, hogy több hónapunk volt az elemzésre.”

Pálinger végezetül megerősítette, harcba szálltunk azért, hogy a női csapatunk újra hazai pályán vívhassa ki az olimpiai részvételt.

Az MKSZ már a vébé előtt beadta a pályázatát a selejtező megrendezésére. Várhatóan a jövő héten születhet döntés a nemzetközi szövetség részéről. A legmerészebb álmunk, hogy a férfi és a női selejtezőt is megkapjuk, de az IHF figyelembe szokta venni az eredményeket. Általában előnyt élvez a vébén előttünk végző rivális, ám ettől még mindent megteszünk azért, hogy mi kapjuk meg a tornát. Abban szinte biztos vagyok, hogy nem fogják Japánba vagy Kamerunba vinni a selejtezőt, miként abban is, hogy a legjobb nyolc közé bejutók szintén jelezték rendezési szándékukat. A feladat adott, bárhol is kerül sor a selejtezőre, háromból legalább két ellenfelünket meg kell előznünk. A játékosok a mostani versenyen megtapasztalták, milyen, ha beletörődve elfogadják, hogy most nem megy, és milyen, amikor nem nyugszanak ebbe bele, hanem a végsőkig hisznek a győzelemben. Ez már a selejtezőre nézve is pozitív lökést adhat nekik– zárta Pálinger.

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
9. Brazília
10. MAGYARORSZÁG
11. Szlovénia
12. Románia
13. Spanyolország
14. Horvátország
15. Angola
16. Lengyelország
17. Japán
18. Szenegál
19. Ausztria
20. Argentína
21. Szerbia
22. Dél-Korea
23. Ukrajna
24. Kamerun

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik