Bizonyítványosztás: így láttuk női kézilabdázóink vb-szereplését

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.12.14. 08:30
null
A fehér mezes magyar játékosok védekezésben nagy akarással küzdöttek Svédországban (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)
A magyar női kézilabda-válogatott szenzációs fordítással győzte le Horvátországot az utolsó középdöntős mérkőzésen, életben tartva az olimpiai részvétel reményét. A világbajnoki 10. hely azonban nem sikertörténet, a szereplésből le kell vonni a tanulságokat és a következtetéseket.

 

Bravúros győzelemmel zárta a 26. női kézilabda-világbajnokságot a magyar válogatott, amely utolsó középdöntős mérkőzésén úgy állt talpra hatgólos hátrányból Horvátország ellen, hogy a találkozó folyamán mindössze egyszer, a lefújás pillanatában vezetett. A mieink az utolsó negyedórában olyan tűzzel égtek déli szomszédaink ellen, ami északon is megolvasztotta a jeget – a végén már a társházigazda svédek is nekünk drukkoltak, vagy harmincan a táborba is beálltak lelkesíteni a mieinket.

A horvátok elleni győzelemmel az olimpiai selejtezőt érő 10. helyet is sikerült elérni, játékosaink örömkönnyeket hullajtva, diadalittasan ugrottak egymás nyakába, amikor megszólalt a duda a göteborgi Scandinaviumban – katartikus élmény volt. Többen nehezen találták a szavakat, amikor kérdezték őket, mások hangzatos nyilatkozatokat tettek, de fontos, hogy a siker leple ne fedjen el mindent, amiből tanulni lehet és érdemes!

TÖBB VAN EBBEN A CSAPATBAN

Ez szerethető válogatott, tele csupa szív játékossal, ezt senki sem vitathatja, a tudást és a képességeket tekintve azonban sokkal több van benne, mint amit ezen a világbajnokságon vagy az elmúlt években megmutatott magából. Habár a horvátok elleni bravúros utolsó tizenöt percért, az olimpiai selejtező kiharcolásáért hatalmas dicséret illeti a hölgyeket, a világbajnokság egyáltalán nem volt diadalmenet. A 2021-es spanyolországi vb-n elért tizedik és a tavalyi Eb-11. hely után ugyanis sokan reménykedtek benne, hogy talán végre kiugró eredményt produkál a csapat: ezt abban a hiszemben gondolták, hogy a göteborginál könnyebb sorsolásról álmodni sem lehet.

Ezeknek az embereknek csalódniuk kellett, hiszen a csoda és a bravúrok – amelyeket a kapitány is hiányolt – nem jöttek. A Magyar Kézilabda-szövetségnél (MKSZ) a torna előtt „belengetett” nyolc közé jutáshoz, a három értékelhető színvonalat képviselő európai (Montenegró, Svédország, Horvátország) válogatott ellen bemutatott hetvenöt percnyi jó játék ugyanis kevés volt.

A POKOLBÓL A MENNYBE

Klujber Katrintól és társaitól jobb teljesítmény kell
 a jövőben támadásban (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)
Klujber Katrintól és társaitól jobb teljesítmény kell a jövőben támadásban (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)

A többiekkel ellentétben a mieink komolyan vették a könnyebb ellenfeleket, a kötelező mérkőzéseket, ami nagyszerű, mert később ezek teremtették meg az esélyt a kilencedik vagy a tizedik hely megszerzésére. Az első jelentős akadályban viszont elbuktak – a félidei háromgólos vezetést követően összeomlottak a lehetőség kapujában Montenegró ellen, a hatgólos vereség később a negyeddöntős álmokat is szertefoszlatta. Mindez azon a mérkőzésen történt, amelyre fél éven át készültek.

A „csoportdöntőt” követően két nap volt rendet tenni a fejekben. Szenegál ellen szép munkát végeztek a lányok, a horvátokkal ikszelő afrikaiakat 30–20-ra verték meg, ráadásul Tea Pijevicék is megtették azt a szívességet, hogy legyőzték Montenegrót, ennél nagyobb lökés aligha kellett a Golovin-csapatnak.

Aztán a társházigazda svédek ellen is megtörtént az, amire okkal mondhatjuk, hogy „magyar betegség”, vagy a Himnuszt idézve: „Bal sors akit régen tép.” A szünetben egy góllal vezettek a mieink, a fordulás utáni tízperces rövidzárlat azonban ismét eldöntötte a meccset. Ekkor nem látszott, egy héten belül másodszor, hogyan lehet kirángatni a magyar játékosokat abból a letargiából, amibe kerültek. Az újabb vereség ugyanis – amely végleg eldöntötte, ahogy 2015 óta mindig, most sem leszünk ott a negyeddöntőben – sokkal jobban megviselte a lelkeket.

Azóta sincs magyarázat erre a két vereségre – arra, hogy Montenegró ellen miért engedték el mentálisan a csatát és arra, hogy Svédország ellen bármennyire is akarták a sikert, miért remegtek meg döntő pillanatokban a kezek. De ugyanígy nincs válasz arra sem, hogy a torna alatt látott talán legrosszabb játékot követően miként történhetett meg, hogy mi fordítottuk meg a horvátok elleni meccset mínusz hatról úgy, ahogy húsz éve, 2003-ban elbuktuk a vb-döntőt Zágrábban a franciák ellen.

ÁTLÖVÉSEK NÉLKÜL NEM MEGY

Talán a helyes válasz az oly sokat hangoztatott csapatszellem, amit a legkevésbé sem érhet kritika ezen a vb-n. Ugyanis az újoncok, a visszatérők egyaránt alázatosan beálltak a sorba, mérkőzésről mérkőzésre fejlődve összecsiszolódtak egymással, és a horvátok ellen végre tényleg „megfogták egymás kezét.”

Ezzel persze ideig-óráig lehet kompenzálni a hiányosságokat, de nem mehetünk el szó nélkül a mutatott játék mellett. A korábban oly sokat emlegetett védekezés – a hibák ellenére – végre úgy tűnt, egyre inkább összeáll, támadásban azonban valamiért elmaradtak a kiugró teljesítmények.

Üdvözlendő, hogy sok figura a szélsőkre jön ki, használjuk őket, hiszen a modern kézilabda a gyors játékra, a könnyű gólokra épül. Ezzel sok energia megtakarítható a középső hármasnak, amelynek így nem kell felállt fallal birkóznia, azonban azt is tisztán megmutatta ez a világverseny, hogy átlövések nélkül nem megy. Elöl ráadásul továbbra is hiányzik egy állandó vezér, aki krízishelyzetben a hátára veszi az együttest – ennek a játékosnak a megtalálása a következő hónapok legégetőbb feladata lesz az olimpiai selejtezőre.

A felemásra sikerült világbajnokság ezzel együtt rengeteg tanulsággal szolgálhat a folytatásra – mindenkinek el kell gondolkodnia a maga felelősségén, elemeznie a látottakat, és talán a legfontosabb, erőt merítenie a horvátok ellen látott feltámadásból.

VILÁGBAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-SZEREPLÉSÉT

Miután a tizedik helyen végző magyar válogatott a középdöntő hétfői meccsével befejezte szereplését a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ezúttal is elkészítettük a csapat világversenyekkor szokásos bizonyítványát. A magyar szempontból négy győzelemmel és két vereséggel végződő tornán az egész versenyen nyújtott teljesítményeket osztályozzuk (1-től 10-ig), szűkebben a sportformát és a mutatott játékot, mindenkinél a saját mércéjéhez mérve.

A statisztikai adatoknál a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) adatbázisát és számait vettük alapul. Ezek az adatok a statisztikákat kezelő személyek szubjektivitása miatt készpénznek semmiképpen sem tekinthetők, arra viszont jók, hogy általános képet kapjunk a magyar kerettagok teljesítményéről.

KAPUSOK     

BÖDE-BÍRÓ Blanka 7
Talán a magyar csapat legkiegyensúlyozottabban teljesítő játékosa, vezére volt, a kritikus meccsek többségén azonban csak egy-egy félidőn át tartott a lendülete – ennyi játékidőt tekintve nem is csoda, hogy akadt kisebb hullámvölgye. Látszik, hogy a kapitány benne bízik a legjobban, hiszen akkor sem cserélte le, amikor már érezhető volt, hogy visszaesőben a teljesítménye. A horvátok elleni meccs végjátékában ezt bravúrokkal hálálta meg: döntő szerepet vállalt az olimpiai selejtezőt jelentő győzelemből.
Lövés/védés: 160/58 (36%)
Játékidő: 4:47:28
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.04

BUKOVSZKY Anna 0
A fiatal, tehetséges váci kapust bedobták a mély vízbe: első válogatott meccsén a világbajnokságon Kamerun ellen lépett pályára az utolsó tíz percben. Ez a rövidke idő emlékezetesre sikerült, ugyanis sorozatban négy védést mutatott be, és mindössze két gólt kapott. Ezt követően Szemerey Zsófi sérülése miatt került újból a meccskeretbe, lehetőséget azonban csak egy hetesnél kapott. Sokat tehát nem láthattunk belőle, de amit mutatott, az mindenképp biztató.
Lövés/védés: 7/4 (57%)
Játékidő: 9:44
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.45

SZEMEREY Zsófi 0
A kapusok közül talán ő érkezett a legjobb formában a válogatottba, ennek ellenére alig kapott lehetőséget, „második számúként” a posztján háttérbe szorult. Kamerun ellen csaknem ötven perc jutott neki, ezalatt voltak szép megmozdulásai, éppen ezért több lehetőséget érdemelt volna, majd a Szenegál elleni középdöntő mérkőzésen megsérült, így esélye sem volt megmutatni, mit is tud valójában.
Lövés/védés: 31/12 (39%)
Játékidő: 49:41
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.05

JOBBSZÉLSŐK

GYŐRI-LUKÁCS Viktória 5
Az első mérkőzésen megsérült Paraguay ellen, így a kameruni meccskeretből kimaradt, a „csoportdöntőre” azonban már nevezték. A játékidejéből is látszik, hogy az öt meccsén nem sok pihenőidőt kapott. Szenegál és Horvátország ellen jól játszott, de a korábbi rangadókon többször is hibázott, döntő helyzetekben rontott ziccereket.
Lövés/gól: 27/16 (59%)
Gólpassz/technikai hiba: 4/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/0
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 3:50:38
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.57

TÖPFNER Alexandra 4
Faluvégi Dorottya kidőlése miatt lehetőséget kapott, de második volt a posztján. Győri-Lukács Viktória sérülése után Kamerun ellen jól teljesített, szép megoldásai voltak, de később csere volt, amikor a társának nem ment, és lehetőséget kapott, a fontos helyzetekben neki is megremegett a keze. Többször is kimaradt a keretből, így a névjegyét egyelőre nem sikerült letennie. Sokat fejlődhet, ha még több nemzetközi rutint szerez a Debrecenben.
Lövés/gól: 18/9 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 0/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/0
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 1:42:30
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.14

JOBBÁTLÖVŐK

ALBEK Anna 5
A klubcsapatában nyújtott teljesítményének köszönhetően önbizalommal telve érkezett a válogatottba, de a felkészülés alatt megbetegedett. Ezt követően csak epizódszerepet kapott, kétszer is kimaradt a keretből, csereként leginkább Svédország és talán Horvátország ellen tudott bizonyítani, a társházigazda ellen kifejezetten jól teljesített.
Lövés/gól: 18/11 (61%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 0/3
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:23:54
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.62

KLUJBER Katrin 6
Az FTC őszi problémái rajta is nyomot hagytak – ő is formán kívül játszott. Bár mindenki tőle várta, hogy támadásban vezér legyen, nem tudott az lenni, ebben sérülése is befolyásolta. Rengeteg időt töltött a pályán, nem kímélték, azonban a góljai leginkább hetesekből jöttek. A középdöntőben stabilabban teljesített, s habár védekezésben korábban voltak hibái, a mindent eldöntő horvát meccsen a hetesei mellett a labdaszerzései is kellettek a győzelemhez.
Lövés/gól: 53/35 (66%)
Gólpassz/technikai hiba: 19/12
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 8/0
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 3:31:47
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.11

PAPP Nikoletta 5
Nehéz helyzetben volt klasszikus átlövőként, hiszen támadásban nem a távoli lövésekre épült a csapatjáték – ezért inkább védekezett. A jelenlegi keretből szinte senkivel sem játszott együtt, így nemigen voltak pároskapcsolatai, de Bordás Rékával egész jól összeszokott védőduót alkotott, ők voltak a leginkább foglalkoztatott hármas védők. Ha még többet játszanak együtt, teljesen összecsiszolódnak, kemény párost alkothatnak középen.
Lövés/gól: 11/6 (55%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 0/1
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 2:55:58
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.20

IRÁNYÍTÓK

DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga 5
A rutinos irányító inkább kiegészítő szerepet kapott a kapitánytól, hogy tehermentesítse a többieket. A szíve vitte előre, ez tisztán látszott – a Montenegrótól elszenvedett vereség után talán egyedüliként ment sírva az öltözőbe –, igyekezett, de többnyire felemásan teljesített. Horvátország ellen azonban, amikor kellett, nem hibázott: ő szerezte a döntő gólt, amivel a válogatott megszerezte az olimpiai selejtezőt jelentő helyet.
Lövés/gól: 13/7 (54%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/7
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 0/0
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:18:02
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.83

SIMON Petra 6
A vb-re „beeső” fiatal irányító talán a legkellemesebb meglepetés a magyar csapatban. Hozzáállása, alázata, eltökéltsége példaértékű, néhányan a rutinosabbak közül is tanulhatnának tőle. Győztes típus, sohasem adja fel, s ha pályára kerül, nem lóg ki a keretből, jó meglátásai és megmozdulásai vannak. Minél több rutint szerez, annál komplexebb játékossá válik – nagy erőssége lehet a válogatottnak.
Lövés/gól: 13/9 (69%)
Gólpassz/technikai hiba: 8/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/0
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 1:44:45
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.83

VÁMOS Petra 6
Amikor igazán szükség volt rá, támadásban felvette a vezérszerepet – például a svédek ellen –, de egymaga nem tudta eldönteni a kulcsmeccseket. Hatalmas elánnal vetette bele magát a játékba, ami dicséretes, ám a gyengébb pillanataiban ez inkább hibákat, belemenéseket eredményezett. Sokat lépett előre az előző tornákhoz képest – ehhez a DVSC BL-szereplése is hozzátett –, a robbanékonysága és a sebessége nagy fegyver lehet a későbbiekben.
Lövés/gól:  27/18 (67%)
Gólpassz/technikai hiba:  14/13
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  2/0
Kiállítás:  2 perc
Játékidő: 3:14:47
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.45

BEÁLLÓK

BORDÁS Réka 4
Nehéz időszakon van túl, ami nem csoda, hiszen a Fradiban az ősszel mellőzték, majd a kölcsönadást követően alig néhány váci mérkőzéssel a háta mögött, formán kívül érkezett a vb-re. Voltak jó megoldásai a védelemben Papp Nikolettával, de amikor elfáradt, jöttek a hibák, amit az ellenfelek is többször észrevettek. Igyekezett mindent kiadni magából, amire jelenleg képes, de sokkal több van benne, mint amit ezen a tornán mutatott.
Lövés/gól: 6/3 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 2/3
Kiállítás: 6 perc
Játékidő: 3:18:37
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.91

FÜZI-TÓVIZI Petra 5
Nagyon kevés lehetőséghez jutott, kiegészítő szerepkörben a társak tehermentesítése volt a feladata, akkor is inkább védekezésben, mint támadásban. Miután Paraguay ellen Márton Gréta megsérült, Kamerun ellen balszélsőt játszott, hogy Szöllősi-Schatzl Nadine pihenhessen, sőt, gólt is szerzett. A terheket jobban elosztva több játékperce is lehetett volna.
Lövés/gól: 7/4 (57%)
Gólpassz/technikai hiba: 0/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  0/0
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 1:40:25
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  4.72

PÁSZTOR Noémi 5
A klubcsapatában fantasztikus formában teljesít, az első meccseken több, a középdöntőben már kevesebb lehetőséget kapott. Támadásban a néhány bejátszott labdát jól értékesítette, zárásai is működtek. Védekezésben a leginkább összeszokott védőpárost erőltette a kapitány, így nem tudott kiteljesedni, de a horvátok elleni végjátékban az Albek Annával összeszokott kettősük kellett a védelem felkeményedéséhez.
Lövés/gól: 3/3 (100%)
Gólpassz/technikai hiba: 5/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/1
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 2:15:55
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  5.24

BALÁTLÖVŐK 

JUHÁSZ Gréta 5
Az Izland elleni vb-selejtezőn bemutatkozó fiatal lövőben bőven van potenciál, amikor lehetőséget kapott, élt vele, magabiztosan értékesítette a helyzeteit. Kár, hogy csak ennyit láthattunk a játékából, de ha nemzetközi kupában szereplő együttesbe igazol és rutint szerez, ezen a poszton hosszú távon megoldás lehet a problémákra.
Lövés/gól: 12/8 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  0/2
Kiállítás:  0 perc
Játékidő:  1:05:52
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  5.14

KUCZORA Csenge 4
Vácon irányít, a válogatottban kényszermegoldásból balátlövő, feladatát a felkészülés alatt szépen megoldotta, de a világbajnokságon nem ment neki a játék. Egy-egy alkalommal jól élt kivételes lövőerejével, helyzetkihasználásban azonban a magyar csapat leggyengébb százalékát hozta. Ez, valamint a rengeteg eladott labda az önbizalmát is elvette, talán emiatt nem volt mindig kellően koncentrált a védekezésben sem. Ez nem az ő vb-je volt.
Lövés/gól:  29/11 (38%)
Gólpassz/technikai hiba:  7/11
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  1/0
Kiállítás:  2 perc
Játékidő: 2:37:15
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.06

BALSZÉLSŐK     

MÁRTON Gréta 4
Korábban már bizonyította, mire képes, de az ő önbizalmát is megtépázták az őszi ferencvárosi események. Formán kívül van, ráadásul az első meccsen megsérült a bokája, ettől eltekintve sem kapott annyi lehetőséget, mint a korábbi világversenyeken. A fontos meccsekhez nem tudott hozzátenni, Montenegró és Horvátország ellen is a kapusba lőtte ziccereit.
Lövés/gól:  11/6 (55%)
Gólpassz/technikai hiba:  1/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  0/0
Kiállítás:  0 perc
Játékidő:  1:37:42
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  4.74

SZÖLLŐSI-SCHATZL Nadine 6

A szélsők közül ő teljesített a legjobban ezen a világbajnokságon, de elég hullámzóan játszott. Kamerun és Szenegál ellen a csapat egyik legjobbja volt, ám akárcsak győri klubtársa, Lukács Viktória, a fontos meccseken elmaradt az elvárttól. A lerohanások végén pontos volt, szélsőbefutásból is betalált, a posztjáról indulva azonban rengeteg ziccert rontott.
Lövés/gól:   30/20 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  3/0
Kiállítás:  2 perc
Játékidő:  3:48:29
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  5.60

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

GOLOVIN Vlagyimir 5

Ahogy csapatának, neki sem ez volt élete világbajnoksága. A legerősebb kerettel ezúttal sem számolhatott, hiszen rengetegen megsérültek. Ettől eltekintve azonban több van a magyar együttesben, mint amit megmutatott magából a vb legnagyobb részében. Rendkívül jó elemző, alaposan – sokszor éjszakába nyúlóan – feltérképezte az ellenfeleket, mégis a Montenegró és Svédország elleni első félidőben, illetve a horvátok ellen az utolsó negyedórában látszott csak, hogy játékosai minden elképzelésének eleget tesznek. A védekezést úgy-ahogy sikerült rendbe tennie a világversenyre, pedig az ősz nem adott sok okot a bizakodásra. A meccsekbe félve nyúlt bele – keveset cserélt, ami a „csapágyasra járatott” kezdőcsapat játékidején is meglátszik, a döntő meccsen azonban jó húzás volt tőle az eltolt öt egyes védekezés, ez is kellett a sikerhez.

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
9. Brazília
10. MAGYARORSZÁG
11. Szlovénia
12. Románia
13. Spanyolország
14. Horvátország
15. Angola
16. Lengyelország
17. Japán
18. Szenegál
19. Ausztria
20. Argentína
21. Szerbia
22. Dél-Korea
23. Ukrajna
24. Kamerun
25. Izland
26. Kongó
27. Chile
28. Kína
29. Paraguay
30. Kazahsztán
31. Irán
32. Grönland

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik