Női kézilabda: Szikorát nehéz pótolni, jó kapus és jó személyiség is – Golovin

Vágólapra másolva!
2023.10.31. 14:39
null
Szikora Melinda (középen) a pályán kívül is hiányozni fog (Fotó: Kovács Péter, archív)
Golovin Vlagyimir szerint nehezen pótolható hiányt jelent a kapus Szikora Melinda kidőlése, aki vasárnap klubja, a német bajnok és kupagyőztes SG BBM Bietigheim Odense elleni csoportmérkőzésén sérült meg a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a szövetségi kapitány elmondta, a meccs után Szikora még úgy érezte, nincs nagy baj, de a hétfői MR-vizsgálatok során a német orvosok megállapították, hogy elszakadt a keresztszalag a kapus térdében. Ezt a további magyarországi vizsgálatok megerősítették, így mielőbb, akár már pénteken vagy jövő szerdán beavatkozás vár rá.

„Nehéz pótolni, nemcsak jó kapus, hanem jó személyiség is. Minden selejtezőn és világversenyen ott volt velünk, de a sport ilyen” – jelentette ki a szakember.

A november végén rajtoló vb-re készülő bő keretben még négy kapus van: Böde-Bíró Blanka (Ferencváros), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Janurik Kinga (Ferencváros) és Bukovszky Anna (Vác). Janurik négy hete szintén műtéten esett át, jelenleg gyógytornázik, így a szövetségi kapitány elmondása szerint még nem lehet tudni, milyen állapotban lesz a világversenyig. A nemzeti csapat kerete szerdán találkozik, Szikora helyén Bukovszky Annával.

Golovin Vlagyimir rámutatott: szokott dolog, hogy világverseny előtt jönnek a sérülések, tavaly két balátlövő dőlt ki, az idén pedig két kapus.

„Még van három hét, bízunk benne, hogy semmilyen más sérülés nem történik” – bizakodott a szakvezető.

A nemzeti csapat vasárnap kora délután Münchenben a német válogatottal vív felkészülési mérkőzést, amelyen a Magyarországon játszó játékosok lépnek pályára. Golovin Vlagyimir kiemelte, októberben a világ- és Európa-bajnoki címvédő norvégok, illetve az osztrákok elleni Eurokupa-találkozókon is voltak javítani való elemek, például a gyors visszarendeződés. Ezek a találkozók a szövetségi kapitány meglátása szerint azért vannak, hogy „tudjunk következtetni, hol tartunk”. A németek a norvégokhoz hasonló gyors kézilabdát játszanak, jó meccset és nagy küzdést szeretne látni ellenük a magyar válogatottól.

„A legutóbbi egymás elleni mérkőzések részünkről nem úgy sikerültek, ahogy elterveztük. Ez a mostani találkozó azt a célt szolgálja, hogy javuljunk a világverseny előtt” – fogalmazott. Legutóbb március elején találkozott a két együttes, akkor a házigazda németek 26–20-ra nyertek. A 34. egymás elleni mérkőzésen magyar szempontból két döntetlen és 19 győzelem mellett az volt a 13. vereség.

Előretekintve Golovin Vlagyimir azt reméli, hogy egységes csapat vág majd neki a világbajnokságnak, a vágyott eredmény eléréséhez mindenkitől csúcsteljesítményre lesz szükség.

A magyar válogatott Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, amelyben a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE A 2023. NOVEMBER 1–5-I ÖSSZETARTÁSRA
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Vámos Petra (DVSC Schaeffler), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Hársfalvi Júlia (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
2023. NOVEMBER 5., VASÁRNAP, MÜNCHEN
14.30:
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport+)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29. – december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30.:Magyarország–Paraguay
December 2.:Magyarország–Kamerun
December 4.:Magyarország–Montenegró

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):
december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik