Női kézi: Konkoly Csaba új csapatot épít az újonc Vasasnál

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 09:42
null
Konkoly Csaba új csapatot épít az újonc Vasasnál ó
A korábbi Bajnokok Ligája-döntős trénernek új együttest kell gyúrnia a fiatal keretből.

 

Nyolc év elteltével irányít újra magyar NB I-es női csapatot Konkoly Csaba.

A 2007 és 2011 között a Győrrel egy­aránt négyszeres bajnok és Magyar Kupa-győztes, Bajnokok Ligája-döntős edző az ETO-nál töltött évek után dolgozott a székesfehérvári és a váci csapatnál, majd 2015-től két idényen át a női bundesligás Metzingent irányította (a német együttessel 2016-ban elveszítette az EHF-kupa-döntőt a Dunaújvárossal szemben). 2017 és 2023 tavasza között férfivonalon tevékenykedett (Gyöngyös, Fejér-B.Á.L. Veszprém), a bakonyiaktól március végén távozott, s most a női NB I-ben újonc Vasassal készül az új idényre.

A nagy múltú, 15-szörös bajnok, 12-szeres MK-első, BEK-győztes fővárosi piros-kék együttes 2009-ben búcsúzott az élvonaltól, ahová nyolc évvel később visszajutott, ám a 2017–2018-as idényben utolsóként végezve rögtön ki is esett, miként a 2021–2022-es NB I-es kiírásban is csak egy évet töltött az első osztályban. Az újabb feljutást követően a rutinos trénerrel igyekeznek megragadni a legjobbak között.

„Jól érzem magam, nagyon motiváltan váltottam vissza a női vonalra – mondta lapunknak Konkoly Csaba. – Már a gyöngyösi évek után is megfogalmazódott bennem halványan egy olyan gondolat, hogy ha egyszer női csapatot kapok, akkor a férfiaknál szerzett taktikai frissítést mennyire tudnám átültetni – és most itt vagyok. A Vasas nagy klub, ez is motivál, ráadásul teljesen szabad kezet kaptam, utánpótlás szakmai igazgatóként is számítanak rám. Győrben, ahol nevelkedtem, szintén így dolgoztunk, mindig volt három-négy olyan ifjúsági korú játékos, aki a felnőttcsapat közelébe kerülhetett. A hőskorban ilyen volt Görbicz Anita vagy az én edzői időszakomban Kovacsics Anikó. Szeretném ezt a rendszert a Vasasnál is meghonosítani, ebben segíthet a klub régi kapcsolata az Angyalföldi Sportiskola és DSE-vel.”

Az 52 éves trénert elsődleges feladata egyértelműen a felnőttcsapathoz köti, a cél, hogy bent maradjanak az NB I-ben. Ehhez két csoportból kell csapatot gyúrnia a rutinos szakvezetőnek.

„A társaság egyik részét azok alkotják, akik kiharcolták a feljutást, a keret másik fele az azóta érkezőkből áll, akikben kellő ambíciót éreztünk, hogy segíthetnek céljaink elérésében – folytatta Konkoly.    – Fiatal a keret, új csapatot kell építeni. Más az NB I B színvonala, nagy a különbség az első osztályhoz képest, fizikai adottságok terén is pótolnunk kell hiányosságokat, ez adja a következő időszak egyik nehézségét. De idejében elkezdtük az alapozást, remélem, hogy szeptember első hétvégéjére készek és taktikailag felkészültek leszünk. Az itteni munka hasonlít ahhoz, amit a gyöngyösi férficsapatnál csináltunk: az első évben a kiesés ellen küzdöttünk, utána pedig az volt a cél, hogy stabil középcsapatot teremtsünk. Remélem, a szakmai a munka, a hírünk, hogy következes rendszerben dolgozunk, vonzerőt jelent majd olyan kézilabdázóknak is, akikkel a következő években megszilárdíthatjuk a helyünket az élvonalban.”

A héten Mátraházán edzőtáborozó Vasas már túl van három felkészülési mérkőzésen: a szintén élvonalbeli Budaörs ellen 34–30-as vereség és 32–26-os siker a mérleg, míg a másodosztályú Komáromot 34–25-re győzte le Konkoly Csaba együttese.

VASAS SC 2023–2024
Érkezett: Balog Judit (kapus, Szombathelyi KKA), Boldizsár Bianka (irányító-átlövő, Alba Fehérvár), Ferenczy Diána (jobbátlövő, NEKA), Fodor Neszta (balszélső, Dunaújváros), Horváth Dóra (balátlövő, Érd), Juhász Fanni (irányító, Siófok), Mihály Petra (jobbszélső, Mosonmagyaróvár), Sirián Szederke (beálló, Siófok), Vámosi Panna (irányító, Békéscsaba)
Távozott: Blaubacher Dóra, Böhm Nikolett, Imrei Réka, Nagy Zsuzsanna, Kurucz Annamária
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik