Női kézilabda: mentálisan erősebb, játékban pontosabb csapat épül Óváron

N. R.N. R.
Vágólapra másolva!
2023.07.31. 13:05
null
Gyurka János csapata különböző stílusú ellenfelekkel szemben készül (Fotó: Török Attila)
A női kézilabda NB I-re hangoló Mosonmagyaróvárnál rendkívül kemény felkészülési programot állított össze a stáb, tele nemzetközi mérkőzésekkel. Gyurka János azonban tudja, mit csinál: ezekkel a találkozókkal igyekszik felkészíteni csapatát az európai kupaporondra és a tovább erősödő bajnokságra.

Túl van a felkészülés harmadik hetén is az előző évadban negyedik Motherson-Mosonmagyaróvár, amely rengeteg nemzetközi mérkőzéssel hangol a női élvonalra. Gyurka János vezetőedző egyelőre csak a japán válogatott elleni találkozó tapasztalataira építhet, mindenesetre bizakodó a látottakat illetően.

„Sok a mosolygós arc a csapatban, az újak kezdenek felzárkózni, jó közösséget alkotunk, ez mindenképpen biztató – kezdte az MKC szakvezetője. – Azért látszott a felkészülési mérkőzésen, hogy még csak keressük önmagunkat, de ezáltal képet kaptunk arról, mit felejtettünk el, melyik irányban kell tovább fejlődnünk. Emellett szeretnénk új elemeket is bevezetni, ezeket már a napokban gyakoroltuk, a folytatásban pedig más jellegű munkát végzünk, sokkal nagyobb szerepe lesz a labdának az edzéseken.”

A MOSONMAGYARÓVÁR IGAZOLÁSAI
Érkezők: Hadfi Gréta (kapus, Érd), Schatzl Natalie (balszélső, Vác), Udvardi Laura (jobbszélső, Kisvárda), Varga Emília (balátlövő, NEKA)
Távozók: Csire Fanni (balszélső, Vác), Kovács Patrícia (irányító, Hypo Niederösterreich – Ausztria), Mihály Petra (jobbszélső, Vasas), Mistina Kitty (kapus, Budaörs)

A Lajta-partiak az elmúlt hétvégére nem tudtak mérkőzést lekötni, a folytatásban azonban egymást érik a nemzetközi meccsek: elég keményre sikerült a programjuk, ugyanis a Krim Ljubljanával, a Nantes-tal és a Lokomotiva Zagrebbel is megküzdenek.

„Sokáig vártunk az ellenfelünk válaszára, így már nem tudtunk megfelelő közelségben edzőpartnert lekötni, ezért kicsit változtatni kellett a heti munkán – folytatta Gyurka János. – Szerettünk volna nemzetközi tornát szervezni, de az ellenfeleknek nem voltak jók a tornaidőpontok. Tudatosan próbáltunk nemzetközi mérkőzéseket lekötni, így több stílussal is találkozunk. Ez az Európa-ligában fontos lesz, kiélezettebb meccseket játszhatunk, amelyek megmutatják, hol tartunk sebességben, emellett a hibákat is jobban kiemelik.”

Ami a keret változásait illeti, a szakvezető úgy véli, hozzáállásban, teljesítményben és gyorsaságban mindenképp erősödött a csapata, s a posztonkénti rivalizáláshoz is nagy reményeket fűz: szeretné, ha ez koncentráltabb teljesítményre késztetné játékosait. Hozzátette: Mosonmagyaróváron évről évre fontos cél a fiatalok beépítése, az idén Varga Emília a kiválasztott, valamint még egy tehetség átigazolását tervezik.

A bajnokság erőviszonyainak alakulásáról szólva Gyurka szerint az élcsapatok érett kézilabdázókat igazoltak, így mindenképpen erősödtek, míg ők inkább a tehetségeket igyekeznek tovább képezni, mindazonáltal azt gondolja: a 3–5. hely elérése reális cél lehet, ha sikerül mentálisan erősebb, játékban pontosabb együttest kialakítani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik